255
Η συνάντηση με ελάφι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην αμερικανική ύπαιθρο, ακόμη και για τα προάστια μεγαλουπόλεων (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Mike Segar

Κορονοϊός: Ελαφοκυνηγοί μόνο με… μάσκες και γάντια!

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 14:48
Η συνάντηση με ελάφι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην αμερικανική ύπαιθρο, ακόμη και για τα προάστια μεγαλουπόλεων (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Mike Segar

Κορονοϊός: Ελαφοκυνηγοί μόνο με… μάσκες και γάντια!

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2022, 14:48

Τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού εντοπίστηκαν σε ελεύθερα ζώα στις ΗΠΑ, καθώς ερευνητές εντόπισαν το εν λόγω στέλεχος σε αρκετά ελάφια στο Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα ευρήματά τους σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση, ο εντοπισμός της Ομικρον σε ελάφια εγείρει ανησυχίες ότι η μετάδοση του ιού στα συγκεκριμένα ζώα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, οι οποίες ίσως μολύνουν και τους ανθρώπους.

Είναι δηλαδή μία παρόμοια περίπτωση με τα μινκ, τα οποία μπορεί να κολλήσουν κορονοϊό από άνθρωπο, ακολούθως να δημιουργήσουν μία δική τους μετάλλαξη και να τη μεταφέρουν στους ανθρώπους.

«Αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν φαύλο κύκλο, όπου ο ιός θα μεταδίδεται συνεχώς από το ένα ελάφι στο άλλο και θα δημιουργούνται νέες παραλλαγές», αναφέρει στους New York Times ο Σουρές Κουτσιπούντι, μικροβιολόγος-κτηνίατρος και υπεύθυνος της ομάδας των ερευνητών που ανακάλυψαν τη μετάλλαξη στα ζώα.

Τα ελάφια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς πρόκειται για ζώα που περιπλανιούνται σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ και συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να τα πλησιάσουν, καθώς φαίνονται ήμερα πλάσματα (σίγουρα περισσότερο από ό,τι έναν αρουραίο, ένα μινκ ή ένα κούγκαρ) και να τα χαϊδέψουν. Κάτι που σημαίνει ότι δυνητικά μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον κορονοϊό στον άνθρωπο.

Επιπλέον, τα άγρια ελάφια αποτελούν θηράματα και καταναλώνονται ως τροφή στις ΗΠΑ. Κάποιες πολιτείες, μάλιστα, έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κυνηγούς να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας όταν μεταφέρουν τα πτώματα των ελαφιών, συμβουλεύοντάς τους μάλιστα να φορούν πλαστικά γάντια ή ακόμα και προστατευτικές μάσκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News