432
Λήψη δείγματος από τη μύτη για τεστ κορονοϊού από φαρμακείο στα Τρίκαλα (φωτογραφία αρχείου) | Odysseas Kouloukythas / SOOC

Ακόμη και ένα σταγονίδιο αρκεί για να μεταδώσει τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 19:05
Λήψη δείγματος από τη μύτη για τεστ κορονοϊού από φαρμακείο στα Τρίκαλα (φωτογραφία αρχείου)
|Odysseas Kouloukythas / SOOC

Ακόμη και ένα σταγονίδιο αρκεί για να μεταδώσει τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2022, 19:05

Η έκθεση ακόμη και σε ένα μικρό, αόρατο με γυμνό μάτι, σταγονίδιο που έχει φύγει από τη μύτη κάποιου καθώς ανασαίνει, είναι αρκετή για να μολύνει με κορονοϊό όποιον βρίσκεται κοντά του, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οπως γράφει ο Guardian, πρόκειται για την πρώτη μελέτη-ορόσημο, κατά την οποία οι εθελοντές εκτέθηκαν σκόπιμα στον κορονοϊό και παρακολουθούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της λοίμωξης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μολύνονται συνήθως αναπτύσσουν συμπτώματα πολύ γρήγορα, κατά μέσα όρο μέσα σε δύο ημέρες από την επαφή τους με τον ιό, δηλαδή πολύ πιο άμεσα από τις πέντε ημέρες που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Επίσης, είναι πιο μεταδοτικοί πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση.

Η μελέτη διεξήχθη με το βασικό στέλεχος του κορονοϊού και πριν από την εμφάνιση των παραλλαγών Αλφα, Δέλτα και Ομικρον.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει πολύ ενδιαφέρουσες κλινικές ιδέες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σύντομη περίοδο επώασης του κορονοϊού, το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποβολής του από τη μύτη και τη χρησιμότητα των self και rapid τεστ», λέει ο Κρίστοφερ Τσίου, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου.

Τα ευρήματα της μελέτης προδημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και περιγράφουν λεπτομερώς τα αποτελέσματα από 36 υγιείς νεαρούς χωρίς ανοσία, οι οποίοι συμμετείχαν ως εθελοντές. Ολοι τους παρακολουθήθηκαν από ειδική ομάδα γιατρών στο Νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου και δεν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα.

Πώς πρέπει να γίνονται τα τεστ

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λοίμωξη ξεκινά αρχικά από τον λαιμό και ότι το φορτίο του ιού κορυφώνεται περίπου πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση. Τότε, η μύτη συγκεντρώνει πολύ υψηλότερο φορτίο από ό,τι ο λαιμός. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν τα τεστ να γίνονται με λήψη δείγματος και από τη μύτη και από τον λαιμό τις πρώτες ημέρες, ώστε να έχουν πιο έγκυρο αποτέλεσμα.

Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι από τα 18 άτομα που μολύνθηκαν, όλοι είχαν παρόμοιο ιικό φορτίο, ανεξάρτητα από το αν εκδήλωσαν συμπτώματα, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά τον ρόλο της ασυμπτωματικής νόσησης στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Η επιστημονική ομάδα αναμένεται να δημοσιεύσει και άλλα αποτελέσματα από τη μελέτη, τα οποία θα παρέχουν πληροφορίες για την πιο πρώιμη φάση της ανοσολογικής ανταπόκρισης του οργανισμού, τις πρώτες ημέρες και ώρες μετά τη μόλυνση. Τα αποτελέσματά τους αναμένεται να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης νέας γενιάς εμβολίων και αντιικών φαρμάκων.

«Επιστημονικά, αυτές οι μελέτες προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς γίνεται γνωστός ο πραγματικός χρόνος έκθεσης στον κορονοϊό και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια. Η εν λόγω μελέτη παρέχει περισσότερα δεδομένα για τον κορονοϊό και την εξάπλωση του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να βελτιστοποιήσουμε τις τεχνικές με τις οποίες θα τον αντιμετωπίζουμε», σχολίασε ο σερ Τζόναθαν Βαν-Ταμ, αναπληρωτής αρχίατρος για την πανδημία στην Αγγλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...