488
Τα 500 mg παρακεταμόλης είναι η βασική δοσολογία του φαρμάκου | CreativeProtagon

Η μακροχρόνια λήψη παρακεταμόλης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 10:32
Τα 500 mg παρακεταμόλης είναι η βασική δοσολογία του φαρμάκου
|CreativeProtagon

Η μακροχρόνια λήψη παρακεταμόλης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 10:32

Ατομα που λαμβάνουν σε τακτική βάση παυσίπονο και αντιπυρετικό με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, ενδέχεται να έχουν και αυξημένη αρτηριακή πίεση, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής προσβολή και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οπως αναφέρουν ειδικοί του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου, ο νέος κίνδυνος που ανακαλύφθηκε από τη λήψη ενός φαρμάκου ευρείας χρήσης, αφορά τη μακροχρόνια χορήγησή του, η οποία συνήθως γίνεται για την αντιμετώπιση χρόνιων πόνων ή κεφαλαλγίας.

Μάλιστα, προτείνουν οι ασθενείς να λαμβάνουν όσο το δυνατόν την πιο μικρή, αλλά αποτελεσματική δόση, κάτι που θα τους το ορίσει ο γιατρός τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation, και συμμετείχαν 110 ασθενείς με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες ζήτησαν από τους μισούς ασθενείς να λαμβάνουν ένα γραμμάριο παρακεταμόλης τέσσερις φορές την ημέρα (μια συνήθης δοσολογία σε ασθενείς με χρόνιο πόνο), ή εικονικό φάρμακο για δύο εβδομάδες. Ολοι οι ασθενείς έλαβαν και τις δύο θεραπείες, με τυχαιοποιημένη σειρά και τυφλή επιλογή, δίχως να γνωρίζουν σε ποια από τις δύο κατηγορίες εντάσσονταν καθημερινά.

Οπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, όταν οι ασθενείς λάμβαναν παρακεταμόλη, η συστολική τους πίεση (η μεγάλη), αυξανόταν έως και 4,7 mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου), σε σύγκριση με τις φάσεις που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο. Μάλιστα, για ορισμένους η αύξηση έφτανε τα 40 mmHg (δηλαδή τέσσερις μονάδες πίεσης πάνω).

Η αύξηση ήταν παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται και με άλλου τύπου παυσίπονα της κατηγορίας Μη Στεροδειδή αντιγλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), στην οποία ανήκει και η δραστική ουσία ιβουπροφαίνη, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Ομως η παρακεταμόλη είχε θεωρηθεί πιο ασφαλής επιλογή.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα ευρήματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε επανεκτίμηση των μακροχρόνιων συνταγών παρακεταμόλης σε ασθενείς και ειδικά σε εκείνους με υπέρταση, ή με ιδιαίτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Για να είναι ξεκάθαρο, μιλάμε πάντα για μαρκοχρόνια λήψη παρακεταμόλης και όχι για λήψη σε φάσεις που έχουμε πονοκέφαλο, πυρετό ή οτιδήποτε άλλο. Στην ουσία η έρευνα αυτή υποδεικνύει έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα κίνδυνο για άτομα που λαμβάνουν παρακεταμόλη τακτικά και μακροπρόθεσμα, συνήθως για αντιμετώπιση χρόνιων πόνων», σπεύδει να διευκρινίσει ο δρ Ιαν Μάκλιντρ, επικεφαλής της μελέτης και σύμβουλος Κλινικής Φαρμακολογίας και Νεφρολογίας στην Υγειονομική Περιφέρεια Λόθιαν στη Σκωτία.

«Αυτή η έρευνα δείχνει πόσο γρήγορα η τακτική χρήση παρακεταμόλης μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση, που ήδη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Τονίζει το γιατί γιατροί και ασθενείς πρέπει να εξετάζουν τακτικά, εάν υπάρχει διαρκής ανάγκη λήψης οποιουδήποτε φαρμάκου, ακόμα και κάποιου το οποίο μπορεί να φαίνεται σχετικά αβλαβές, όπως η παρακεταμόλη, και πάντα να σταθμίζουν τα οφέλη και τους κινδύνους. Ωστόσο, εάν παίρνετε παρακεταμόλη περιστασιακά, για να αντιμετωπίσετε ένα μεμονωμένο πονοκέφαλο, ή πολύ σύντομες περιόδους πόνου, αυτά τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να σας προκαλούν περιττή ανησυχία», συμπληρώνει από την πλευρά του ο σερ Νίλες Σαμάνι, διευθυντής στη Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας (BHF), το οποίο και χρηματοδότησε την μελέτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...