245
Ενα πιάτο με βάση τα θαλασσινά και το κουσκουσάκι, πικάντικο χάρη στο ταντούρι μασάλα και αλμυρό από τη fish sauce | Uri Buri

Κουσκούς της θαλπωρής με θαλασσινά, και αρώματα ανατολίτικα

Κική Τριανταφύλλη 16 Μαΐου 2018, 09:50
Ενα πιάτο με βάση τα θαλασσινά και το κουσκουσάκι, πικάντικο χάρη στο ταντούρι μασάλα και αλμυρό από τη fish sauce
|Uri Buri

Κουσκούς της θαλπωρής με θαλασσινά, και αρώματα ανατολίτικα

Κική Τριανταφύλλη 16 Μαΐου 2018, 09:50

Πρόσφατα είχα την τύχη να βρεθώ στο κλείσιμο ενός σπουδαίου σεμιναρίου που έγινε στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree, Pierce, Alba) στην Αγία Παρασκευή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (λεπτομέρειες θα διαβάσετε στο Protagon). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό «Βυζαντινό δείπνο», που ετοίμασε ο Γιούρι Τζερεμάιας σε συνεργασία με μια ομάδα αρχαιολόγων και ιστορικών από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα. Οι γεύσεις και τα αρώματα ήταν υπέροχα, και η εμπειρία πραγματικά μοναδική, νιώθω πολύ τυχερή που βρέθηκα ανάμεσα στους συνδαιτημόνες εκείνο το βράδυ.

Καλύτερο από τον Γιούρι, έναν αυτοδίδακτο μάγειρο, εμμονικό σχεδόν με τη θάλασσα και την ψαροφαγία, δεν θα μπορούσαν φυσικά να βρουν οι αρχαιολόγοι που σκάβουν στην έρημο Νεγκέβ στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για να αναδημιουργήσουν μαζί του γεύσεις βυζαντινές με βάση το ψάρι, υπολείμματα του οποίου βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα.

Ποιος είναι ο Γιούρι; Θα σας πω μερικά πράγματα γι’ αυτόν αλλά και μια συνταγή του που είναι εύκολο να γίνει στο σπίτι. Το κουσκούς με θαλασσινά το λάτρεψα και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε κι εσείς μόλις το δοκιμάσετε. Τώρα αν σκεφτείτε ότι είναι μια συνταγή fusion από κουζίνες της Μέσης και της Άπω Ανατολής δίκιο θα έχετε. Θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά δεν νομίζω ότι ο Γιούρι θα το δεχτεί. «Μαγειρεύω ό,τι μ’ αρέσει, ό,τι θα ήθελα να φάω εγώ», μάλλον θα απαντήσει ο πολυταξιδεμένος μάγειρος που γνωρίζει όσο λίγοι την αρμονία των γεύσεων.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News