244
Εκτός από τα μακαρόνια, το ραγού χταπόδι ταιριάζει επίσης με πιλάφι αλλά και με φάβα | Μαρίνα Μαυρομάτη

Μακαρονάδα και στην κορυφή ραγού χταποδιού

Μαρίνα Μαυρομάτη 2 Μαΐου 2018, 06:45
Εκτός από τα μακαρόνια, το ραγού χταπόδι ταιριάζει επίσης με πιλάφι αλλά και με φάβα
|Μαρίνα Μαυρομάτη

Μακαρονάδα και στην κορυφή ραγού χταποδιού

Μαρίνα Μαυρομάτη 2 Μαΐου 2018, 06:45

Mακαρονάδα με χταποδάκι είχα δοκιμάσει πριν μερικά χρόνια και δεν μπορώ να πω ότι είχα ενθουσιάστει ιδιαίτερα, για αυτό και δεν ξαναασχολήθηκα. Πριν από λίγο καιρό όμως, διάβασα τα ενθουσιώδη σχόλια της φίλης Μαρία-Τερέζα (foddoblogger στο blog De gustibus itinera) γιά το ραγού χταποδιού.

Ομολογώ ότι δεν ήξερα καν ότι μπορεί να γίνει ραγού με θαλασσινά, το είχα συσχετίσει μόνο με το κρέας. Από τότε μου μπήκε η ιδέα να το δοκιμάσω, και μόλις βρήκα χταπόδια στον ψαρά μου, τα έβαλα στην άκρη για να το φτιάξω.

Το ραγού χταποδιού είναι μία παραδοσιακή συνταγή από την Απουλία. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ραγού, το τρίπτυχο λαχανικών κρεμμύδι-καρότο-σέλινο και το παρατεταμένο βράσιμο σε χαμηλή φωτιά… Έχει βεβαίως και την νοστιμιά του ραγού, μία σάλτσα τελείως διαφορετική απ’ ότι έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα!

Πριν σας παρουσιάσω την συνταγή να σημειώσω μερικά πραγματάκια για το χταπόδι. Διαλέξτε ένα χταπόδι φρέσκο, μεγαλούτσικο, τουλάχιστον 600 γρ. ή του κιλού. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι χταπόδι και όχι μοσχοχτάποδο, ελέγξτε τα πλοκάμια του: πρέπει να έχει 2 σειρές από βεντούζες. Τα μοσχοχτάποδα ή μοσχιοί κατά κανόνα είναι φτηνότερα και σίγουρα δεν είναι το ίδιο νόστιμα με το χταπόδι.

Συνήθως τα χταπόδια που πουλάνε οι ψαράδες δεν είναι χτυπημένα. Μπορείτε να τα μαλακώσετε εσείς χτυπώντας τα με έναν μπάτη. Ένας άλλος τρόπος για να μαλακώσει το χταπόδι είναι να καταψυχθεί για μερικές ημέρες.

Εκτός από τα μακαρόνια, το ραγού ταιριάζει πολύ με ρύζι πιλάφι αλλά και με μία ωραία χυλωμένη φάβα!

Δείτε τη συνταγή εδώ

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News