456
| SOOC/Reuters/CreativeProtagon

Υπήρχε «έγγραφη συμφωνία» Ελλάδας – Τουρκίας;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 15:00
|SOOC/Reuters/CreativeProtagon

Υπήρχε «έγγραφη συμφωνία» Ελλάδας – Τουρκίας;

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 15:00

Στο άρθρο του σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια αναφορά που εξέπληξε, μιλώντας για μια «έγγραφη συμφωνία» (εδώ) Αθήνας – Αγκυρας, από την οποία η Τουρκία υπαναχώρησε και ξεκίνησε εκ νέου να κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες.

Στην πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στη συνάντηση του συμβούλου της Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, με την Ελένη Σουρανή και τον Ιμπραήμ Καλίν, στο Βερολίνο προ μηνών.

Εκεί, οι διαβουλεύσεις ήταν πυκνές, σε μια προσπάθεια να χαραχθεί ένα μονοπάτι που θα κατέληγε στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών. Μετά τη συνάντηση στο Παβιγιόν του Βερολίνου, φαίνεται ότι ο δρόμος είχε ανοίξει. Και μετά, η Τουρκία αποσύρθηκε.

Σε αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Μέρκελ παρουσίασε ένα έγγραφο, το οποίο είναι περισσότερο μια άτυπη συνεννόηση «με καλή πίστη» και όχι ένα έγγραφο με νομική ισχύ. Μεταξύ άλλων, Αθήνα και Αγκυρα θα δεσμεύονταν να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που προκαλούν ένταση στην περιοχή, περιλαμβανομένων και εργασιών έρευνας και γεώτρησης. Ο στόχος ήταν σαφής: να ανοίξει ο δρόμος, προκειμένου στο τέλος Αυγούστου, μάλλον στις 28 του μήνα, να μπορέσουν οι διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών να προχωρήσουν στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Το ραντεβού θα γινόταν στην Τουρκία και η Αθήνα είχε ήδη επιλέξει τον έμπειρο πρέσβη Παύλο Αποστολίδη (εδώ), ο οποίος έχει χειριστεί κατά το παρελθόν γύρους διερευνητικών επαφών και διαθέτει σχετική εμπειρία.

Η Αθήνα, όμως, είδε την Τουρκία αρκετές φορές να καίει τις γέφυρες. Κατ’ αρχάς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «έκαψε» (εδώ) τη συνάντηση και την αποκάλυψε σε δηλώσεις του, ελάχιστες μέρες μετά την πραγματοποίησή της. Η Αθήνα είχε επιλέξει να την κρατήσει μυστική, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί το περιβάλλον για την επανέναρξη του διαλόγου. Αυτό ήταν ένα βήμα επιθετικής κίνησης από την Τουρκία, παρά ταύτα η διαδικασία έμεινε ζωντανή. Στη συνέχεια, η Αθήνα συνήψε με την Αίγυπτο τη συμφωνία για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Την ίδια μέρα και λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση για την επανέναρξη των διερευνητικών, με πρόσχημα την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που έτεμνε το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, η τουρκική πλευρά διά του Ιμραήμ Καλίν ενημέρωσε την Αθήνα για την απόσυρση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές, οι οποίες, με δεδομένες τις τουρκικές ενέργειες, δεν προγραμματίστηκαν έκτοτε.

Κατά τις πληροφορίες του Protagon, συνεπώς, δεν υπάρχει υπογεγραμμένο έγγραφο, παρά ένα έγγραφο αμοιβαίας δέσμευσης στο τραπέζι. Στον αντίποδα, με τις ενέργειές της η Τουρκία δύο φορές «έκαψε» τους διαύλους επικοινωνίας που πήγαιναν να δημιουργηθούν, με την Αθήνα να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων διά της συμφωνίας με την Αίγυπτο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ζύγι με τη συζήτηση για επανέναρξη των διερευνητικών, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που πρόκειται για μια καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...