662
Ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρέμβασή του στη Βουλή το Σάββατο | Intime

Χατζηδάκης: Στον Πτωχευτικό ο ΣΥΡΙΖΑ «επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 19:56
Ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρέμβασή του στη Βουλή το Σάββατο
|Intime

Χατζηδάκης: Στον Πτωχευτικό ο ΣΥΡΙΖΑ «επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 19:56

Η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μένει σταθερή στη γραμμή της υπευθυνότητας, την ευρωπαϊκή γραμμή, τη μόνη γραμμή η οποία μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αντιθέτως, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, μένει με τα εσωκομματικά του προβλήματα.

Κατά την ομιλία του και σχολιάζοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην πρόταση δυσπιστίας, την ίδια ώρα που όλη η Ελλάδα αγωνιά για τον κορονοϊό και τις συνέπειες του αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.

«Αυτά είχαμε πει προεκλογικά και αυτά υλοποιεί με αυτό το νομοσχέδιο ο κ. Σταϊκούρας. Δηλαδή, θα μπορούσε κανείς να πει ότι σε κάποιο βαθμό, η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφεται εναντίον του ελληνικού λαού που ψήφισε τη ΝΔ στις εκλογές», παρατήρησε. Για να προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε αυτή την πρόταση μομφής από τα πολιτικά του αδιέξοδα και την ανάγκη του να ακουστεί καθώς έχει μείνει πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά το προσπαθεί με λάθος τρόπο.

Αλλά και αναφορικά με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως «ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος», σημειώνοντας πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που:

– μιλούσε για σεισάχθεια το 2014 και επαναλάμβανε συχνά το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».

– έφερε έναν πρώτο νόμο το 2016 και στη συνέχεια προχώρησε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πολλαπλασίασε τους πλειστηριασμούς σε σχέση με το παρελθόν, αφού “μόνο μέσα σε ένα χρόνο μεταξύ του 2017 και του 2018, παρατηρήθηκε αύξηση 185%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

– το Φεβρουάριο του 2019 με το Ν. 4592 καταργούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας.

– απέκλεισε με το νόμο του 2019 όσους είχαν κόκκινο δάνειο μετά την 31.12.2018 αλλά και απέκλειε όσους δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα πολλαπλά κριτήρια επιλεξιμότητας που προέβλεπε με το νόμο. Ο νόμος είχε διάρκεια 6 μηνών και περιοριζόταν μόνο στη ρύθμιση δανείων πρώτης κατοικίας, χωρίς καμία απολύτως λύση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα οφειλών γι΄αυτό, από τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, κατόρθωσαν και πέρασαν μόλις 90.000 περιπτώσεις.

Με την επισήμανση ότι «αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις», ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε τη Βουλή για όσα έγιναν και γίνονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

– αποτράπηκε η χρεοκοπία της ΔΕΗ και τέθηκαν οι βάσεις για μια νέα πορεία της Οικονομίας,

– δίνεται λύση στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ μετά από 35 χρόνια

– υιοθετείται εμπροσθοβαρές σχέδιο απολιγνιτοποίησης της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής

– επιταχύνονται τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών

– προχωρά η εφαρμογή του νέου νόμου για την ηλεκτροκίνηση

– εκσυγχρονίζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία και απλοποιείται η αδειοδότηση των ΑΠΕ.

– πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών

– έχει κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων μέχρι το 2030

– επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες κτηματογράφησης

– αντιμετωπίστηκαν επείγοντα πολεοδομικά ζητήματα (Μάτι, ύψος κτιρίων στην Ακρόπολη),

Η Ελλάδα προωθεί και στηρίζει μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως ο διασυνδετικός αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός φυσικού αερίου East Med

Σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωράει μπροστά, όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι προχωρούν 7 ιδιωτικοποιήσεις:-ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα και ΕΛΠΕ

Ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι:

-προχωράει η εκσυγχρονισμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας,

– εφαρμόζεται το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, που, όπως είπε, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα,

– προωθείται το νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων ώστε να προσαρμοστεί η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία,

– δρομολογείται η δημιουργία 17 νέων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε όλη τη χώρα,

– προωθείται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας που επιδιώκει να προστατεύσει την περιουσία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

– υλοποιείται το μεγάλο πρόγραμμα για την εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα ώστε να τεθεί τέλος στην άναρχη ανάπτυξη.