429
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού το 2019 | Menelaos Myrillas / SOOC

Θεοδωράκης: Μετά το δημοψήφισμα, στο Προεδρικό μιλάγαμε συνεχώς με τον Γιούνκερ και τον Ολάντ

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 18:38
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού το 2019
|Menelaos Myrillas / SOOC

Θεοδωράκης: Μετά το δημοψήφισμα, στο Προεδρικό μιλάγαμε συνεχώς με τον Γιούνκερ και τον Ολάντ

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2020, 18:38

Το δημοψήφισμα για το «ναι» ή το «όχι» στην Ευρώπη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ήταν απίστευτο και καταστροφικό. Αυτό τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα παρασκήνια των δραματικών ωρών στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Σε συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha, ο Σταύρος Θεοδωράκης αποκάλυψε ότι «το βράδυ του δημοψηφίσματος, το καλοκαίρι του ‘15, οι πόρτες της Ευρώπης έκλειναν. Ο ένας μετά τον άλλο έλεγαν ‘’αφού οι Έλληνες επέλεξαν αυτόν τον δρόμο, ας το ζήσουν μόνοι τους, ας επιστρέψουν στη δραχμή’’. Αυτό έπρεπε να αποτρέψουμε τη Δευτέρα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο».

Οπως τόνισε: «Στο Προεδρικό Μέγαρο δεν ήμασταν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήταν και ο Γιούνκερ και ο Ολάντ, ο πρόεδρος της Γαλλίας που ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η Μέρκελ είχε πάει μάλλον στη γραμμή Σόιμπλε, “αφού θέλουν να φύγουν, άστους να φύγουν”. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύωρης συνάντησης μιλάγαμε συνέχεια στο τηλέφωνο μ΄αυτούς τους δύο ανθρώπους».

Πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει να φύγουν οι πρακτικογράφοι «γιατί διαφορετικά ο κάθε αρχηγός θα μιλούσε με την σκέψη στο κομματικό του ακροατήριο. ‘’Θα βγουν τα πρακτικά, μην φανώ ενδοτικός’’. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κατάλαβε. Συμφώνησε και ο Μεϊμαράκης και ο Τσίπρας. Μόλις έφυγαν οι πρακτικογράφοι, όλοι άρχισαν να μιλούν πιο ειλικρινά. Είχαμε πλέον να απολογηθούμε στους Έλληνες και όχι στα κομματικά μας κοινά».

Σχετικά με την απόφαση που πήρε να εγκαταλείψει το 2014 τη δημοσιογραφία για να ιδρύσει το Ποτάμι και να μπει στην πολιτική, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις πιέσεις που δεχόταν από φιλελεύθερους διανοούμενους και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς.

Όπως είπε «η Ελλάδα το ’14 ήταν στα πρόθυρα εμφυλίου. Από τη μια οι στενόμυαλοι συντηρητικοί, από την άλλη οι ελαφρόμυαλοι λαϊκιστές. Μια τρομερή σύγκρουση. Και όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στους δρόμους, στις πλατείες. Υπήρχαν πολλοί που με παρακινούσαν να ‘’μπω στην πολιτική’’. Μια θητεία ήταν για μένα. Απλώς κράτησε λίγο παραπάνω. Κράτησε πέντε χρόνια».

Εκείνη την εποχή οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλευαν «να μην μπει στον καυγά των μνημονίων», είπε ακόμη. «Είσαι ο καινουργιος παίκτης, δεν έχεις λερωθεί με μνημόνια, μείνε απ’ έξω», έλεγαν.

Ο ίδιος, όπως πρόσθεσε, τους έλεγε ότι «δεν παίζεται το πολιτικό μου μέλλον, δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει το Ποτάμι στις επόμενες εκλογές, αν θα πάρει 10% ή θα εξαφανιστεί. Εδώ παίζεται το μέλλον της χώρας. Ναι, εκείνο το καλοκαίρι, έκρινε την Ελλάδα του σήμερα».

Τέλος, είπε ότι σήμερα δεν βλέπει πολιτικό κενό. Εξομολογήθηκε όμως ότι ο ίδιος πέρασε βράδια κλαίγοντας γιατί δεν κατάφερε να δώσει όσα έπρεπε να δώσει σε ένα κόσμο που κινήθηκε κόντρα στα κόμματα που λειτουργούν μόνο ως συνασπισμοί συμφερόντων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...