465
Σαν σε σκηνικό ταινίας, εργάτες απολυμαίνουν την Σκεπαστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης | REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Βολές κατά Ερντογάν για την εκατόμβη του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2020, 15:27
Σαν σε σκηνικό ταινίας, εργάτες απολυμαίνουν την Σκεπαστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης
|REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Βολές κατά Ερντογάν για την εκατόμβη του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2020, 15:27

Η ώρα των εξηγήσεων έφτασε και για την τουρκική κυβέρνηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού. Και οι εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν είναι πολλές καθώς τα θύματα ξεπερνούν πλέον τα δύο χιλιάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φαίκ Οζτράκ, που επέκρινε το κυβερνών AKP για την αποστολή βοήθειας σε ιατρικό υλικό σε διάφορες χώρες, τη στιγμή που οι τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε καν μάσκες.

«Δεν μπόρεσαν να διανείμουν πέντε μάσκες σε κάθε πολίτη τον περασμένο μήνα, αλλά έστειλαν αεροσκάφη γεμάτα μάσκες στη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία για να κάνουν επίδειξη», δήλωσε ο Οζτράκ, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης τον Μάρτιο να διανέμει δωρεάν πέντε μάσκες σε κάθε πολίτη μία φορά κάθε 10 ημέρες.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι τούρκοι πολίτες θα μπορούν να πάρουν μάσκες δωρεάν από τα φαρμακεία, αφού λάβουν ένα μήνυμα μέσω SMS από το υπουργείο Υγείας που θα περιείχε έναν συγκεκριμένο κωδικό. Ωστόσο, η κυβέρνηση δέχεται κριτική για το ότι δεν έχει στείλει αρκετά μηνύματα με τον κωδικό ή ότι έχει στείλει περιορισμένες ποσότητες μασκών στα φαρμακεία.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει εναντίον των δήμων με δημάρχους που υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση, λόγω των υπηρεσιών που προσφέρουν στους δημότες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Το γεγονός ότι ξεκίνησαν δικαστικές έρευνες εναντίον των δημάρχων της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, ότι κατασχέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συσσιτίων των δήμων, ότι παρεμποδίστηκε η διανομή δωρεάν ψωμιού από τον δήμο της Μερσίνας και ότι απαγορεύτηκε στον δήμο των Αδάνων να ολοκληρώσει την μετατροπή ενός κλειστού αθλητικού κέντρου σε νοσοκομείο, δείχνει ότι ο πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για τον λαό», είπε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ως το βράδυ της Δευτέρας, τα επίσημα στοιχεία ανέφεραν ότι συνολικά 2.140 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19 (οι 123 το τελευταίο 24ωρο) ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 90.980 ή 4.674 νέα σε μία ημέρα.

Αεροσκάφος της Turkish Airlines ξεφορτώνει ιατρικό υλικό στο Καζακστάν // Reuters

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε, επίσης χθες Δευτέρα, αυστηρότερα μέτρα.

Αυτή τη φορά η ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας για τις 31 μεγαλύτερες πόλεις θα έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών. Η απαγόρευση θα αρχίσει από τα μεσάνυχτα της 22ας Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της 26ης Απριλίου, οπότε θα περιλαμβάνει και την εθνική εορτή της 23ης Απριλίου, κατά την οποία πραγματοποιούνταν παρελάσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.

Αλλά ο τούρκος πρόεδρος δεν ξέχασε και τα άλλα σημαντικά ζητήματα. Η κρίση του κορονοϊού δεν έχει αποσπάσει την προσοχή της Τουρκίας από τα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, υπενθύμισε, δείχνοντας ίσως και ποιες είναι οι δικές του προτεραιότητες – και μάλλον αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News