736
O Νόβακ Τζόκοβιτς με το τρόπαιο του Αυστραλιανού Οπεν. Το είδωλό του όμως έχει θαμπώσει μετά τις δηλώσεις του για τα εμβόλια | REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Η αυτοκαταστροφική πλευρά του Νόβακ Τζόκοβιτς

Sportscaster Sportscaster 21 Απριλίου 2020, 15:22
O Νόβακ Τζόκοβιτς με το τρόπαιο του Αυστραλιανού Οπεν. Το είδωλό του όμως έχει θαμπώσει μετά τις δηλώσεις του για τα εμβόλια
|REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Η αυτοκαταστροφική πλευρά του Νόβακ Τζόκοβιτς

Sportscaster Sportscaster 21 Απριλίου 2020, 15:22

Επειτα από μια ώρα απολαυστικής (για τους φίλους του τένις) συνομιλίας τους στο Instagram live, στη διάρκεια της οποίας ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Αντι Μάρεϊ θυμήθηκαν την πρώτη τους αναμέτρηση -ήταν και οι δύο 11 ετών- και αναπόλησαν τα 22 χρόνια της αντιπαλότητάς τους στα κορτ, η ερώτηση ενός «φαν» χάρισε σε αυτόν τον διάλογο την πιο αποκαλυπτική του στιγμή: «Ποια είναι τα πρώτα τρία πράγματα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε;».

Ο Τζόκοβιτς απάντησε, ζυγίζοντας κάθε του λέξη: «Ευγνωμοσύνη και προσευχή, μερικές βαθιές ανάσες, μια αγκαλιά στη γυναίκα μου, και τρέχω στα παιδιά μου». «Ωραία», είπε -μάλλον αμήχανα- ο Μάρεϊ. Υστερα έδωσε τη δική του απάντηση: «Πάρα πολλές πληροφορίες, αλλά… πάω για κατούρημα». Είναι η φύση της δουλειάς του Τζόκοβιτς, να μιλάει για τον εαυτό του έπειτα από κάθε αγώνα. Συνήθως, όμως, εστιάζει τους μονολόγους του στο τένις. Ετσι, ξεχνάμε εύκολα πόσο διαφορετική είναι η κοσμοθεωρία του από εκείνη των υπόλοιπων σούπερ-σταρ του αθλήματος.

Ο Ορθόδοξος Σέρβος έχει εκφράσει, πολλές φορές, «ανορθόδοξες» απόψεις κι έχει ξεστρατήσει από τις συμβατικές, mainstream αντιλήψεις. Οπως λέει ο ίδιος, η εναλλακτική προσέγγιση των πραγμάτων του βγήκε, πάντα, σε καλό. Την εποχή που «κατέρρεε» στη μέση των αγώνων του, ένας διατροφολόγος με παράξενες μεθόδους τού έσωσε την καριέρα. Ηταν καλοκαίρι του 2010 όταν επισκέφθηκε τον Δρ. Ιγκόρ Τσετόγιεβιτς στην Κροατία. Εκείνος του ζήτησε να κρατήσει μια φέτα από λευκό ψωμί στο στομάχι του, και να ανταποκριθεί σε μια άσκηση αντίστασης των χεριών του. Η διάγνωση ήταν «κοιλιακή αλλεργία». Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει, ήταν να αφαιρέσει από τη διατροφή του τη γλουτένη.

Εκτοτε, ο «Νόλε» ακολουθεί τη δίαιτα του Δρ. Τσετόγιεβιτς με θρησκευτική ευλάβεια, και είναι ο πιο επιτυχημένος τενίστας της τελευταίας δεκαετίας (από το 2011 μετράει 16 κατακτήσεις Γκραν Σλαμ, έναντι 11 του Ναδάλ και τεσσάρων του Φέντερερ). Τρέφεται με λαχανικά, φασόλια, λευκά κρέατα, ψάρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Μαγειρεύει ο ίδιος το φαγητό του, ακόμη κι όταν ταξιδεύει, επιλέγοντας ξενοδοχεία που του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί την κουζίνα τους. Στη διάρκεια του φαγητού, δεν βλέπει τηλεόραση, δεν απαντά στο κινητό του τηλέφωνο και δεν ανοίγει τον υπολογιστή του. Προτού συναντήσει τον κροάτη γιατρό, είχε προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματά του με διαλογισμό και γιόγκα. Κάποια στιγμή προσέλαβε έναν προπονητή(;) για να τον μυήσει στην… τηλεπάθεια/τηλεκίνηση. Ο κορυφαίος τενίστας την είχε χαρακτηρίσει ως «δώρο από την υπέρτατη τάξη, την πηγή, τον Θεό, ή οτιδήποτε άλλο μας επιτρέπει να κατανοήσουμε την Ανώτερη Δύναμη».

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, συμμετέχοντας στη δημόσια συζήτηση (στο Facebook) σέρβων αθλητών για το μέλλον των αθλημάτων τους, ο Τζόκοβιτς μας θύμισε πόσο λίγο απέχει η δύναμη που μπορεί κανείς να αντλήσει από τον ιδεολογικο-φιλοσοφικό του κόσμο, από την καταστροφή στην οποία οι αντιλήψεις του ενδέχεται να τον οδηγήσουν. «Προσωπικά είμαι αντίθετος στα εμβόλια και δεν θα ήθελα να με υποχρεώσει κάποιος να εμβολιαστώ, προκειμένου να ταξιδέψω ξανά. Αλλά, αν είναι υποχρεωτικό, τι θα συμβεί; Θα πρέπει να πάρω μία απόφαση. Εχω τις πεποιθήσεις μου γι’ αυτό το θέμα, και δεν ξέρω εάν θα αλλάξουν κάποια στιγμή».

Τι λέει ο Νο 1 τενίστας του 2020; Οτι η πανδημία και τα επακόλουθα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού μπορεί να σημάνουν το πρόωρο τέλος της μυθικής του καριέρας. Θα είναι μεγάλο κρίμα, να εγκαταλείψει τόσο άδοξα τη μάχη που θα αναδείξει τον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών. Το Αυστραλιανό Οπεν που κατέκτησε στις αρχές Φεβρουαρίου στη Μελβούρνη ήταν ο 17ος Γκραν-Σλαμ τίτλος του, με τον οποίο πλησίασε ακόμη περισσότερο τους 20 του Ρότζερ Φέντερερ και τους 19 του Ράφα Ναδάλ. Και, καθώς είναι έξι χρόνια νεώτερος από τον Ελβετό και ένα χρόνο από τον Ισπανό, μπορεί, κάλλιστα, να τους προσπεράσει, εφόσον δεν αποσυρθεί πριν την ώρα του. Επιπλέον, στις 23 Μαρτίου που πάγωσε το ranking του ATP tour ο Σέρβος συμπλήρωσε 282 εβδομάδες στο Νο 1. Είναι έτοιμος να καταρρίψει το ρεκόρ του Πιτ Σάμπρας (286) και δεν απέχει πολύ από εκείνο του Φέντερερ (310).

Η άρνησή του να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό θυμίζει την ιδεολογική του αντίθεση στη χειρουργική επέμβαση στην οποία έπρεπε να υποβληθεί το 2017 για τον τραυματισμένο του αγκώνα. Επί μήνες προσπαθούσε να βρει γιατρειά σε εναλλακτικές, ολιστικές θεραπείες. Τσακώθηκε με τον Αντρέ Αγκάσι, διέκοψε τη συνεργασία του μαζί του, αλλά στο τέλος (τον Φεβρουάριο του 2018) πείστηκε πως η εγχείρηση ήταν αναπόφευκτη. Πέντε μήνες αργότερα σήκωσε το τρόπαιο του Γουΐμπλεντον και μέχρι τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς είχε επιστρέψει στο Νο 1. Η πραγματικότητα μπορεί να θριαμβεύσει και πάλι. Για το καλό ενός σπουδαίου αθλητή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...