190
Επισκέπτες έξω από την φυλακή του Σιλιβρί έξω από την Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Huseyin Aldemir/File Photo

Τουρκία: Αδειάζουν επιλεκτικά -και με νόμο- οι φυλακές για να μην μεταδοθεί ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 14:46
Επισκέπτες έξω από την φυλακή του Σιλιβρί έξω από την Κωνσταντινούπολη
| REUTERS/Huseyin Aldemir/File Photo

Τουρκία: Αδειάζουν επιλεκτικά -και με νόμο- οι φυλακές για να μην μεταδοθεί ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 14:46

Νόμος του τουρκικού κράτους είναι πλέον τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν να απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα διάδοσης του κορονοϊού στις φυλακές.

Πρόκειται για μάλλον αμφιλεγόμενο μέτρο καθώς οι Αρχές προχωρούν σε επιλεκτικές αποφυλακίσεις, «τιμωρώντας» τους πολιτικούς αντιπάλους.

Ο νόμος ψηφίστηκε τη Δευτέρα με 279 ψήφους υπέρ, από το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν και τους εθνικιστές συμμάχους του, και μόλις 51 κατά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες μάλλον αγνοήθηκαν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 κρατούμενοι (οι μισοί από μειωμένης ασφαλείας σωφρονιστικά καταστήματα), έγκλειστοι για σχετικά ελαφρά αδικήματα, θα αποφυλακιστούν το προσεχές διάστημα. Στην πράξη η φυλάκιση αντικαθίσταται από τον κατ’ οίκον εγκλεισμό υπό όρους.

Εξαιρούνται πάντως οι καταδικασμένοι για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, άρα πολιτικοί κρατούμενοι και άτομα που σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου επίσης δεν περιλαμβάνονται στα ευεργετικά μέτρα. Εκτός των μέτρων -εύλογα όμως- μένουν οι κρατούμενοι για δολοφονίες, σεξουαλικά εγκλήματα και ναρκωτικά.

Για την ώρα οι Αρχές αναφέρουν 17 κρούσματα κορονοϊού σε πέντε φυλακές, αλλά και τρεις θανάτους. Στη χώρα καταγράφονται περίπου 1.200 θάνατοι και σχεδόν 57.000 κρούσματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...