310
Καλωσήλθατε στις ΗΠΑ... | REUTERS/James Lawler Duggan/File Photo

Ο Τραμπ έθεσε νέα κριτήρια για την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2017, 10:40
Καλωσήλθατε στις ΗΠΑ...
|REUTERS/James Lawler Duggan/File Photo

Ο Τραμπ έθεσε νέα κριτήρια για την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2017, 10:40

Νέους όρους για τη χορήγηση άδειας εισόδου στους πολίτες έξι μουσουλμανικών κρατών, του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επαναφέροντας σε ισχύ το αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που είχε «παγώσει» ύστερα από αποφάσεις ομοσπονδιακών δικαστηρίων.

Αυτή τη φορά δεν απαγορεύεται πλήρως η είσοδος των πολιτών στη χώρα για ένα χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, όσοι αιτούνται για τη χορήγηση βίζας εισόδου στις ΗΠΑ και κατάγονται από τις έξι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να έχουν μία στενή οικογενειακή σχέση με αμερικανό πολίτη ή επίσημες σχέσεις με έναν φορέα -επιχειρηματικό ή ακαδημαϊκό- στις ΗΠΑ.

Ο κανονισμός δεν είναι όσο χαλαρός ακούγεται. Ο όρος «στενή οικογενειακή σχέση» αποκλείει παππούδες, θείους, ανίψια, κουμπάρους, εγγόνια! Με άλλα λόγια, ο αιτών βίζα θα πρέπει να είναι γονιός, σύζυγος, τέκνο, η γαμπρός ή νύφη ή αδερφός με αμερικανό πολίτη για να λάβει την άδεια εισόδου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC οι οδηγίες θα τεθούν άμεσα σε ισχύ από το βράδυ της Πέμπτης, 29 Ιουνίου. Οσοι έχουν ήδη βίζα εισόδου δεν θα επηρεαστούν από τους κανονισμούς. Το ίδιο ισχύει και για τους κατόχους διπλής υπηκοότητας που μπορούν να ταξιδεύουν με διαβατήριο που δεν ανήκει σε μία από τις έξι μουσουλμανικές χώρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα για την οριστικοποίηση νέων περιορισμών στη μετανάστευση στις ΗΠΑ, όταν πριν από τρεις μέρες, το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη μερική εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματός, προβλέποντας ότι αυτό θα εφαρμόζεται για τα πρόσωπα που «δεν έχουν εγκαθιδρύσει μια σχέση αγαθής προαίρεσης με κάποιο πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ». Η απόφαση δεν είναι οριστική. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα επιχειρήματα περί της νομιμότητας του διατάγματος όταν αρχίσει η επόμενη δικαστική περίοδος, τον Οκτώβριο.

Η προσωρινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ουσιαστικά δικαίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ και άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή του νέου αντιμεταναστευτικού διατάγματος, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2017…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...