333
Στον σύντομο και δυστυχή βίο της, η Σάρα έζησε και κάποιες στιγμές χαρούμενη, όπως δείχνει αυτή η φωτογραφία | Τwitter

To αντίο της Σάρα, της λεσβίας που βασανίστηκε σε αιγυπτιακή φυλακή

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 07:00
Στον σύντομο και δυστυχή βίο της, η Σάρα έζησε και κάποιες στιγμές χαρούμενη, όπως δείχνει αυτή η φωτογραφία
|Τwitter

To αντίο της Σάρα, της λεσβίας που βασανίστηκε σε αιγυπτιακή φυλακή

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 07:00

Η αυτοκτονία μιας λεσβίας-σύμβολο για τους ΛΟΑΤΚΙ έγινε είδηση στα διεθνή Μέσα. Η 31 ετών Σάρα Χεγκάζι ήταν Αιγύπτια, η οποία συνελήφθη από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και κατά την κράτησή της στη φυλακή βασανίστηκε, όπως σημειώνει ακόμη και η ενημερωμένη εν προκειμένω, Wikipedia.

Το «έγκλημά της» ήταν ότι το 2017, σε μία συναυλία στο Κάιρο, είχε ανεμίσει τη «σημαία με το ουράνιο τόξο», που θεωρείται έμβλημα (της κοινωνικής απελευθέρωσης) των ομοφυλοφίλων. Η εμπειρία της στο αιγυπτιακό κάτεργο της προξένησε βλάβες στην υγεία της, αλλά κατάφερε να διαφύγει στον Καναδά όπου είχε ζητήσει άσυλο. Τερμάτισε τη ζωή της στις 14 Ιουνίου εφέτος.

Την ιστορία της Χεγκάζι αναπτύσσει στο σχετικό σημείωμά της η ιταλική Corrierre della Sera.

Τα σημειώματα που άφησε πίσω της δείχνουν την απογοήτευσή της, αλλά και επίγνωση των αδιεξόδων: «Προσπάθησα να βρω δικαίωση, αλλά απέτυχα», «Η εμπειρία ήταν δύσκολη και εγώ είμαι πολύ αδύναμη», «Συγχωρέστε με».

Η γυναίκα κρατήθηκε στη φυλακή έναν ολόκληρο χρόνο, γράφουν οι Ιταλοί, και απελευθερώθηκε έπειτα από διεθνή κινητοποίηση. Οταν έφθασε στον Καναδά, δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από τις επώδυνες μνήμες της κράτησής της, που περιελάμβανε βασανισμούς και εξακολουθητικούς βιασμούς. Μία ανάρτησή της στο Facebook είναι αποκαλυπτική των πληγών που άφησε στην ψυχή της ο εγκλεισμός της στο αιγυπτιακό κάτεργο: «Ο Παράδεισος είναι πιο γλυκός από τη Γη. Θέλω Παράδεισο, όχι Γη».

Η Σάρα ανεμίζει με ενθουσιασμό τη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ σε συναυλία του Καΐρου, το 2017. Οι αιγυπτιακές αρχές την τιμώρησαν με χαρακτηριστική βαναυσότητα (Twitter)

Και γιατί όλα αυτά; Επειδή σε μία στιγμή ενθουσιασμού, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, ανέμισε τη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ. Αμέσως συνελήφθη, τότε, μαζί με άλλα 77 άτομα.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται με επιτίμηση στα βάσανα των ομοφυλοφίλων στην (τουριστική, σημειωτέον) Αίγυπτο. Και όχι μόνο στην Αίγυπτο του παρόντος καθεστώτος του προέδρου Αλ Σίσι, αλλά και των προηγουμένων εκδοχών πολιτεύματος, δηλαδή στην περίοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων και στην πολυετή δικτατορία του Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και στα στάνταρ της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...