279
Πυκνός καπνός βγαίνει από το σημείο όπου βρισκόταν το γραφείο διασύνδεσης, στη Βόρεια Κορέα | Yonhap via REUTERS

Ο Κιμ ανατίναξε γραφείο διασύνδεσης με τη Νότιο Κορέα!

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 12:00
Πυκνός καπνός βγαίνει από το σημείο όπου βρισκόταν το γραφείο διασύνδεσης, στη Βόρεια Κορέα
|Yonhap via REUTERS

Ο Κιμ ανατίναξε γραφείο διασύνδεσης με τη Νότιο Κορέα!

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 12:00

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα, την Τρίτη, όταν η Πιονγιάνγκ ανατίναξε το γραφείο σύνδεσης με τη Σεούλ στην πόλη Καεσόνγκ, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η έκρηξη, από την οποία καταστράφηκε το γραφείο, σημειώθηκε το απόγευμα (τοπική ώρα), χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ακούστηκε μία έκρηξη και εμφανίστηκε καπνός πάνω από την Καεσόνγκ.

Το γραφείο σύνδεσης, που ανατίναξαν οι Βορειοκορεάτες, σε φωτογραφία του 2018

Η Βόρεια Κορέα έχει εξαπολύσει αρκετές απειλές εναντίον της Σεούλ τις τελευταίες ημέρες, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι θα καταστρέψει το γραφείο αυτό, που δημιουργήθηκε το 2018. Σε αυτό εργάζονταν δεκάδες αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, όμως παρέμενε κλειστό από τον Ιανουάριο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε με αφορμή βορειοκορεάτες αποστάτες στη Νότια Κορέα, οι οποίοι στέλνουν στη χώρα τους προπαγανδιστικό υλικό κατά του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ, καθώς και τρόφιμα.

Η Βόρεια Κορέα είχε καταστήσει σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι εξοργίστηκε από τους αποστάτες και έκοψε όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Σεούλ, ενώ είχε απειλήσει να κλείσει και το γραφείο σύνδεσης των δύο χωρών.

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες σε φυλάκιο μπροστά στη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Η αδελφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Γιο Γιονγκ, είχε απειλήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα εκδικηθεί και «σίγουρα θα διακόψει τους δεσμούς της» με τη Νότια Κορέα, αφού η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τη Σεούλ ότι δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια για να αποτρέψει την «εκστρατεία προπαγάνδας» από το έδαφός της.