251
Ο Ρεξ Τίλερσον μιλά στην εκδήλωση. Δεξιά, ο άλλοτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, σήμερα καθηγητής στο Χάρβαρντ | news.harrvard.edu

Τίλερσον: Ο Νετανιάχου συστηματικά παραπλανούσε τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 18:43
Ο Ρεξ Τίλερσον μιλά στην εκδήλωση. Δεξιά, ο άλλοτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, σήμερα καθηγητής στο Χάρβαρντ
|news.harrvard.edu

Τίλερσον: Ο Νετανιάχου συστηματικά παραπλανούσε τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 18:43

Καθόλου κολακευτικά δεν ήταν όσα είχε να πει για τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την αποχώρηση ή μάλλον αποπομπή του, ο Τίλερσον περιέγραψε σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ τον Τραμπ λίγο ως πολύ σαν έρμαιο  του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Θεωρεί ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι «εξαιρετικά ταλαντούχος αλλά λιγάκι μακιαβελικός». Αλλά, όταν μιλά κανένας μαζί του, πρόσθεσε, «καλό θα είναι να έχει και μια δόση σκεπτικισμού για όσα λέει».

Το Ισραήλ, κατά τον Τίλερσον, δεν διστάζει να τροφοδοτεί τις ΗΠΑ με παραπληροφόρηση για να πετύχει τον στόχο του. Το έκαναν σε βάρος του Τραμπ για να τον πείσουν ότι «εμείς [οι Ισραηλινοί] είμαστε οι καλοί και οι άλλοι είναι οι κακοί», είπε. «Μετά εξηγούσαμε στον πρόεδρο ότι τον παραπλάνησαν», πρόσθεσε ο Τίλερσον.

Ο πρώην υπουργός εξέφρασε ακόμη δυσαρέσκεια για τις μεθόδους ενός τόσο στενού συμμάχου, αλλά και για το ότι ο Τραμπ εμπιστεύτηκε τον φάκελο της αραβοϊσραηλινής διαμάχης στον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό του.

Για τον ίδιο τον Τραμπ επιβεβαίωσε και αυτός την εικόνα ενός προέδρου που δεν του αρέσει το διάβασμα και που είναι απείθαρχος, με μια τάση να παραβιάζει τον νόμο για να περάσει η πολιτική του.

Οι σχέσεις του Τίλερσον και του Τραμπ ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα θερμές. Ο πρόεδρος τον έχει αποκαλέσει ακόμη και «τούβλο»(!) και ακατάλληλο για να είναι υπουργός Εξωτερικών. Τελικά άντεξε λίγο πάνω από ένα χρόνο στον Λευκό Οίκο.

Θυμίζουμε ότι «το τούβλο», πριν μπει στην κυβέρνηση Τραμπ, ήταν αφεντικό της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Δύσης, της EXXON MOBIL

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...