500
Ο δυνατός αέρας ενοχλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς επιβιβάζεται στο Air Force One. Και οι Ιρανοί τον ενοχλούν, ασφαλώς. Αλλά προέχουν οι εκλογές του 2020 | REUTERS/Tom Brenner

«Δεν θα γίνει νέος πόλεμος στον Κόλπο, άλλα σκέφτεται ο Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 07:35
Ο δυνατός αέρας ενοχλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς επιβιβάζεται στο Air Force One. Και οι Ιρανοί τον ενοχλούν, ασφαλώς. Αλλά προέχουν οι εκλογές του 2020
|REUTERS/Tom Brenner

«Δεν θα γίνει νέος πόλεμος στον Κόλπο, άλλα σκέφτεται ο Τραμπ»

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 07:35

Καθηγητής στη σχολή École Normale Supérieure των Παρισίων, ο Ζιλ Κεπέλ, πολιτικός επιστήμων και αραβολόγος, έχει άποψη βασισμένη στη γνώση για όλο το πλέγμα του Μεσανατολικού. Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica συνομίλησε μαζί του και, με αφορμή την παρόξυνση των αμερικανοϊρανικών σχέσεων, του έθεσε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο Κεπέλ ήταν σαφέστατος και οπωσδήποτε καθησυχαστικός: «Δεν θα υπάρξει πόλεμος. Η αύξηση των εντάσεων οδηγεί σε νέα διαπραγμάτευση».

Η μάλλον αισιόδοξη ανάλυση του Κεπέλ για την τρέχουσα κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εδράζεται στην πεποίθησή του ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόνανλντ Τραμ αυτήν την περίοδο σκέφτεται μόνο τις προεδρικές εκλογές, επειδή ανησυχεί για την επανεκλογή του. «Τα εκλογικά έχουν το πάνω χέρι στην Αμερική και όχι η γεωπολιτική» λέει. Τυχόν νέα πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ, κάπου στον κόσμο, «θα κατέρριπτε τα αγαπημένα μοτίβα του Τραμπ, τα σλόγκαν του τύπου ‘Τα παιδιά μας επιστρέφουν’ ή ‘Φέρνουμε πίσω στην πατρίδα τους φαντάρους μας’».

Ο γάλλος αραβολόγος Ζιλ Κεπέλ | Wikipedia

Για τον γάλλο καθηγητή, οι επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων της Saudi Aramco δεν είναι ικανές να ανατινάξουν όλη τη Μέση Ανατολή (και ενδεχομένως τον πλανήτη), καθώς πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν δεν πρόκειται να προκαλέσουν.

Στην εκτίμησή του συνηγορούν η πρόσφατη απομάκρυνση από το αμερικανικό προεδρικό περιβάλλον του «ιέρακος» Τζον Μπόλτον, θερμού υποστηρικτή της επίθεσης στο Ιράν, αλλά και η διαφαινόμενη πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να ελαφρύνει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Ετσι εξηγεί τις επιθέσεις στα σαουδαραβικά διυλιστήρια ως ένδειξη της αποφασιστικότητας των Ιρανών να μην υποχωρήσουν στην αμερικανική πίεση. Οι Αμερικανοί, λέει στη Repubblica, δεν θέλουν νέες ιρανικές επιθέσεις οι οποίες θα τους αναγκάσουν να εισέλθουν σε μία πολεμική αναμέτρηση «με αβέβαιη έκβαση» και με έναν στρατό «ο οποίος δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένος».

Η Repubblica ρωτάει τον Κεπέλ αν οι Ιρανοί είναι αξιόπιστοι όταν δεν αποδέχονται την ενοχή τους για τις επιθέσεις. Η απάντηση που λαμβάνει είναι ξεκάθαρη: «Οι επαναστάτες της Υεμένης –χώρα που συνεχώς βομβαρδίζει η Σαουδική Αραβία- ανέλαβαν την ευθύνη. Αλλά οι πύραυλοι και τα drones δεν κατασκευάστηκαν σε κάποιο γκαράζ στη Σαμάρα, με ένα κατσαβίδι και δύο μπουλόνια. Το Ιράν τους εξόπλισε».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα είναι αυτονόητο: Υπάρχουν, άραγε, προοπτικές ειρηνικής αποκλιμάκωσης της έντασης ή μήπως κάηκαν όλα τα χαρτιά της διπλωματίας;

Ο Κεπέλ ισχυρίζεται ότι ακριβώς τώρα ξεκινάει ο διπλωματικός αγώνας, επειδή «η καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας έχει πληγεί» και επειδή «ο πόλεμος θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικός για όλους». Η αύξηση των εντάσεων στον Κόλπο θα οδηγήσει αναμφισβήτητα στην αναζήτηση νέων διαπραγματεύσεων. Προς το παρόν, το μήνυμα που θέλει να περάσει η Τεχεράνη στην υφήλιο είναι ότι «ο πόλεμος θα είναι ένα λάθος των ΗΠΑ».

Η απειλή που συνιστά το Ιράν για το Ισραήλ είναι δεδομένη, αφού ταυτόχρονα οι ιρανικοί πύραυλοι που από συριακού εδάφους το στοχεύουν παρέχουν στην Τεχεράνη και την εγγύηση ότι δεν θα απειληθεί με πόλεμο από τις ΗΠΑ. «Το Ιράν θα εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να σκοτώνει πολλούς Ισραηλινούς» καταλήγει με νόημα ο Κεπέλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...