646
Διαιτητής σε αγώνα του ΠΑΟΚ ελέγχει το VAR | INTIMESPORTS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Varα Varβαρε μου Varα

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 20 Σεπτεμβρίου 2019, 14:27
Διαιτητής σε αγώνα του ΠΑΟΚ ελέγχει το VAR
|INTIMESPORTS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Varα Varβαρε μου Varα

Κώστας Τσαούσης Κώστας Τσαούσης 20 Σεπτεμβρίου 2019, 14:27

Η απουσία της Βαρβάρας της θρυλικής περσόνας του Bar-Bar, του αείμνηστου δημοσιογράφου Κώστα Παύλου Παναγιωτόπουλου, δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητη από τη μεγάλη σύσκεψη για το σύστημα VAR –o (ψηφιακός) 5ος διαιτητής των ποδοσφαιρικών αγώνων– που έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης (υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης).

Το τι συνέβη στη σύσκεψη μόνο ο Bar-Bar με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο θα μπορούσε να αποτυπώσει. Με άλλα λόγια, ένα λογοπαίγνιο του τύπου «Var Var Varβαρε μου Varα…» (μια παράφραση εντός ορίων του πασίγνωστου «Τ’ όνομά μου είναι Βαρβάρα/ βάρα, βάρβαρέ μου βάρα…») είναι μια καλή αλλά ατελής δίχως άλλο προσπάθεια.

Πάντως, αν η Βαρβάρα ήταν εκεί δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει –ή και να διεκτραγωδήσει- δύο μόνο… λεπτομέρειες από τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.

Η μία λεπτομέρεια έχει να κάνει με τον αριθμό των διορθώσεων του ψηφιακού διαιτητή. Αν δεν με προδίδει η μνήμη μου, κοντά στις 15 φορές – ίσως και κάτι παραπάνω- το VAR να επανάφερε στη τάξη τους φυσικούς διαιτητές και να απέτρεψε διαιτητικά λάθη. Και ο αριθμός των διορθώσεων -δίχως άλλο- είναι μεγάλος αν σκεφθούμε ότι το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας έχει πίσω του μόνο τρεις αγωνιστικές.

Με άλλα λόγια, ανεξαρτήτως της προσέγγισης του καθενός εκ των εμπλεκομένων παραγόντων στις διαδικασίες λειτουργίας του VAR, η πληθώρα των διαιτητικών λαθών που βρέθηκαν από την εξέταση των φάσεων δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο και αδιάφορο.

Η δεύτερη λεπτομέρεια έχει μια οικονομική διάσταση και εν πολλοίς, εντάσσεται στο πεδίο αρμοδιότητας των πάσης φύσεων ελεγκτικών και εποπτικών αρχών. Η πολιτική κληρονομιά της ομάδας Νίκου Παππά – Γιώργου Βασιλειάδη (η επισπεύδουσα πλευρά για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου») δεν είχε προβλέψει – και η πρόβλεψη αυτή να αποτυπωθεί σε ντοκουμέντα στο φως της ημέρας– το ποιος θα έδινε εικόνα στο VAR. Ακόμη περισσότερο, με ποιο κόστος, με ποιες διαδικασίες, με ποια δικαιώματα.

Με λίγα λόγια, ανακοίνωσαν με τα σχετικά ταρατατζούμ το VAR αλλά άφησαν στον αέρα το κρίσιμο ζήτημα που δεν είναι άλλο από την εικόνα (περιεχόμενο) στο VAR. Ας δεχθούμε προς το παρόν ότι η ομάδα Παππά- Βασιλειάδη πίστευε ότι η ΕΡΤ θα μαζέψει όλα τα δικαιώματα των αγώνων των ομάδων οπότε με το «δικό μας μαγαζί» όλα είναι ok. Ναι, αλλά η ΕΡΤ δεν μάζεψε το «χαρτί», η Nova επανήλθε στο προσκήνιο πιο δυνατή από ποτέ και… η συνέχεια στις οθόνες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Με απλές κουβέντες, ότι η ΕΠΟ και οι υψηλοί προστάτες της θα χρειαστεί να ξαναμετρήσουν τα φραγκοδίφραγκα των εσόδων τους –η απαξίωση του εμπορικού προϊόντος «ελληνικό ποδόσφαιρο» έχει φτάσει πλέον στα τάρταρα– και να «τρέξουν» γρήγορα να αγοράσουν δικαιώματα μετάδοσης. Eτσι και αλλιώς, η πρόσφατη ανακοίνωση της Nova δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για να σφυρίζουν αδιάφορα.

«Την πλήρη απεμπλοκή των τηλεοπτικών μεταδοτών από την τεχνική λειτουργία του VAR ζήτησε η Nova στη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη μέχρι σήμερα λειτουργία του VAR.

Τα στελέχη της Nova, τόνισαν ότι η ασαφής διατύπωση της ανακοίνωσης της ΚΕΔ της 26/8/2019 περί “τεχνικής δυσλειτουργίας” προκάλεσε μπαράζ δημοσιευμάτων από οπαδικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους, που καταλόγιζαν ευθύνες στη Nova με αποτέλεσμα να πληγεί η φήμη της εταιρείας αλλά και η αξιοπιστία του συστήματος VAR.

Συνεπώς, για να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα που υποβαθμίζουν το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, η Nova ζήτησε να απεμπλακούν πλήρως οι τηλεοπτικοί μεταδότες (Nova, ΕΡΤ και PAOK TV) από την λειτουργία του VAR και η ΚΕΔ να χρησιμοποιεί δικά της τεχνικά μέσα και εξοπλισμό προκειμένου να τροφοδοτεί με εικόνα τους διαιτητές VAR».

Με λίγα λόγια, η Nova υποστηρίζει το αυτονόητο: Ολόκληρη η ευθύνη στους διαχειριστές του VAR. Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Απλές κουβέντες: H τηλεοπτική παραγωγή να είναι διαφορετική από την παραγωγή που θα χρησιμοποιούν οι διαιτητές για τις ανάγκες του VAR και να αναλάβει η ΚΕΔ να βάλει τις δικές της κάμερες και τους δικούς της εικονολήπτες και να είναι η μόνη υπεύθυνη για την εικόνα που θα βλέπουν οι διαιτητές.

Κατά τα άλλα, Varα Varβαρέ μου Varα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...