725
Βίντεο από την ομιλία του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, λίγο πριν οι οπαδοί του κινηθούν προς το Καπιτώλιο, προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη στο πλαίσιο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής | Alex Wong/Getty Images

Θα κληθεί ο Τραμπ σε ανάκριση για απόπειρα πραξικοπήματος;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2022, 08:01
Βίντεο από την ομιλία του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, λίγο πριν οι οπαδοί του κινηθούν προς το Καπιτώλιο, προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη στο πλαίσιο των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής
|Alex Wong/Getty Images

Θα κληθεί ο Τραμπ σε ανάκριση για απόπειρα πραξικοπήματος;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2022, 08:01

Ο Μπιλ Κλίντον, το 1998, όταν ήταν πρόεδρος, ανακρίθηκε ενόρκως για έξι ώρες και μάλιστα βιντεοσκοπήθηκε επειδή ενεπλάκη σε υπόθεση άσχετη με τη δουλειά του – πρόκειται για τη γνωστή ιστορία παρενόχλησης της Πόλα Τζόουνς. Εκείνη η προεδρική ανάκριση δεν είχε προηγούμενο στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μηνύθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από καμία γυναίκα βέβαια, ούτε όμως ανακρίθηκε (είτε με τη μέθοδο της υποβολής υπομνήματος είτε διά ζώσης) και οπωσδήποτε ποτέ ενόρκως για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο. Το ερώτημα είναι: είναι πιθανόν ο Τραμπ να ερευνηθεί και να κατηγορηθεί για απόπειρα πραξικοπήματος;

Η τελική απόφαση ανήκει στον Μέρικ Γκάρλαντ, πρώην δικαστή, ο οποίος από το 2021 είναι υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Στον Γκάρλαντ εναπόκειται η άσκηση δίωξης εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έχει δηλαδή τεράστια εξουσία στα χέρια του. Η χρήση της απέναντι σε έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, όπως είναι ο Τραμπ, είναι προφανώς ένα πολύ λεπτό ζήτημα και από νομικής και από πολιτικής απόψεως.

Προς το παρόν όσοι πιστεύουν ότι ο Τραμπ δεν θα θιγεί στο ελάχιστο υποστηρίζουν ότι οι δικηγόροι του έχουν σοβαρό επιχείρημα όταν διατείνονται ότι ήταν βέβαιος για τη νίκη του παρά τη νοθεία που πίστευε ότι έκανε ο Μπάιντεν, άρα «εξ ορισμού δεν θα οργάνωνε πραξικόπημα, αλλά θα υπερασπιζόταν το κράτος από πραξικόπημα εναντίον του»! Είναι ζήτημα ερμηνείας της εγκληματικής πρόθεσης λοιπόν, έγραψε η Corriere della Sera, δίνοντας ένα παράδειγμα βγαλμένο από τη διδακτέα ύλη των νομικών σχολών των ΗΠΑ.

Κάποιος σηκώνει ένα γεμάτο όπλο από το έδαφος. Ολοι τριγύρω του τού λένε ότι είναι όπλο και πρέπει να προσέχει, ωστόσο εκείνος ισχυρίζεται ότι πρόκειται για κινητό τηλέφωνο. Απαντες του εξηγούν ότι είναι όπλο, του δείχνουν και ένα κινητό εξηγώντας του τη διαφορά των δύο αντικειμένων. Αυτός επιμένει ότι είναι τηλέφωνο. Τελικά πυροβολεί και σκοτώνει ή τραυματίζει κάποιον άλλον. Μπορεί να κατηγορηθεί; Αν αποδειχθεί ότι όλοι του είχαν εξηγήσει ότι το όπλο ήταν όπλο, η απάντηση είναι ναι, μπορεί να διωχθεί. Το τεχνικό ζήτημα είναι απλό. Σύνθετη είναι η απόφαση του Γκάρλαντ.

Λάσπη στην Κάσιντι

Σχετικά με τις εν εξελίξει ένορκες καταθέσεις ενώπιον του Κογκρέσου για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 γίνεται μεγάλος θόρυβος στις ΗΠΑ. Η τελευταία είδηση αφορά τη «λάσπη» που άνθρωποι του Τραμπ ρίχνουν στην Κάσιντι Χάτσινσον αμφισβητώντας ανοιχτά τη μαρτυρία της. Μετά τον καταιγισμό 12 αναρτήσεων που κυκλοφόρησε ο ίδιος ο Τραμπ από την πλατφόρμα επικοινωνίας του, την Truth Social, διάφορα μέλη της ριζοσπαστικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών κατηγόρησαν την πρώην βοηθό του προσωπάρχη του Τραμπ στον Λευκό Οίκο ότι ψεύδεται, έχουσα κίνητρο την εκδίκηση ή τη συνέχιση της καριέρας της.

H Κάσιντι Χάτσινσον ορκίζεται ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου | REUTERS/Evelyn Hockstein

Της Κάσιντι η ζωή έχει αλλάξει, έγραψε η Corriere, αφού δέχεται μέχρι και απειλές για τη ζωή της μέσω web. Ωστόσο υπάρχουν και δεξιοί Ρεπουμπλικανοί που την πιστεύουν διότι γνωρίζουν την ιστορία της: υπήρξε πάντα αφοσιωμένη στο κόμμα και πιστή στον προσωπάρχη Μαρκ Μίντοους. Σημειώνουν, δε, ότι κανένας από τους αμφισβητίες της και κατηγόρους της δεν έχει καταθέσει ενόρκως για τα επίμαχα γεγονότα. Μάλιστα, από τους στενούς συνεργάτες του Τραμπ στον Λευκό Οίκο μόνον η κοπέλα αυτή έχει καταθέσει ενόρκως. Ολοι οι υπόλοιποι, ξεκινώντας από τον ίδιο τον Μίντοους, απέρριψαν την κλήση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου.

Πρόσωπο-κλειδί θεωρείται κάποιος Πατ Τσιπολόνε, δικηγόρος του Τραμπ που τον απέτρεψε να μεταβεί στον τόπο της διαδήλωσης. Καλείται να πει την αλήθεια ενόρκως επειδή φέρεται ως ο άνθρωπος που επανειλημμένως συμβούλευσε τον Τραμπ ότι η συμμετοχή του στη διαδήλωση μπροστά στη Βουλή συνεπαγόταν σοβαρές συνέπειες.

Στα αμερικανικά media κυκλοφορεί η πληροφορία ότι τη μαρτυρία της Κάσιντι την αμφισβητούν και οι ίδιοι οι μυστικοί πράκτορες της φρουράς του Τραμπ. Η Κάσιντι κατέθεσε ότι στις 6 Ιανουαρίου ο Τραμπ προσπάθησε να αρπάξει το τιμόνι της λιμουζίνας του που τον πήγαινε στον Λευκό Οίκο όταν τον πληροφόρησαν για τη συγκέντρωση των οπαδών του.

Η Κάσιντι δήλωσε ενόρκως ότι είχε έμμεση γνώση αυτών των γεγονότων, ότι άκουσε την ιστορία από τον Τόνι Ορνάτο, τον τότε αναπληρωτή επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου. Το CNN μετέδωσε ότι ένας μυστικός πράκτορας με γνώση του θέματος δήλωσε ότι ο Ορνάτο αρνείται ότι είπε στην Κάσιντι την ιστορία με το τιμόνι της λιμουζίνας. Το αμερικανικό δίκτυο συμπλήρωσε ότι ο εν λόγω Ορνάτο έχει στενή σχέση με τον Τραμπ και την ομάδα του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...