705
O Αλ. Τσίπρας στην Κουμουνδούρου, έχοντας οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη συντριβή | INTIMENEWS

Θα παραιτηθεί τώρα ο Τσίπρας;

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 20:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/05/2023, 23:35
O Αλ. Τσίπρας στην Κουμουνδούρου, έχοντας οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη συντριβή
|INTIMENEWS

Θα παραιτηθεί τώρα ο Τσίπρας;

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 20:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/05/2023, 23:35

Η σαρωτική διψήφια διαφορά (άνω των 20 μονάδων) της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου έφερε εμφατικά στο προσκήνιο το διά ταύτα της απάντησης που είχε δώσει προ ημερών ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας (στη συνέντευξή του στον Αlpha και τον Σταύρο Θεοδωράκη) για το τι πρέπει να κάνει ένας πολιτικός αρχηγός αν χάσει με διαφορά άνω των έξι μονάδων (πόσω μάλλον τώρα που είναι πάνω από το τριπλάσιο).

Με το double score (41% – 20%) να συνιστά μια ιστορική συντριβή για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ερώτημα που τέθηκε, είναι τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας. Υποτίθεται ότι όλα μπορούν να παραπεμφθούν στα κομματικά όργανα –η αγαπημένη υπεκφυγή του προέδρου– αλλά με τέτοια επικών διαστάσεων ήττα κανείς δεν απέκλειε ότι ο κ. Τσίπρας ήδη έπρεπε να σκέφτεται την έξοδο.

«Αν η διαφορά είναι στις μία, δύο, τρεις μονάδες πάμε για ντέρμπι στις επόμενες εκλογές. Αν η διαφορά όμως είναι στις πέντε, έξι, εφτά;» ήταν το ερώτημα που είχε θέσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωράκης, βάζοντας στη συζήτηση ένα σενάριο  συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ που επαληθεύτηκε εκκωφαντικά το βράδυ της Κυριακής.

«Οι πολιτικοί κρινόμαστε από τους πολίτες και ποια θα είναι η διαφορά, ποιος θα είναι δεύτερος, ποιος θα είναι πρώτος θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Όλοι κρινόμαστε», είχε απαντήσει ο κ. Τσίπρας και μετά το γύρισε στις «κακές» δημοσκοπήσεις και το «ποινολόγιο» (!) για τους «κακούς» δημοσκόπους που δεν τα έλεγαν καλά για το κόμμα του…

Σε ερώτηση για τις προθέσεις του για το μέλλον, ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει ότι η «λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό την πορεία όλων μετά από αυτές τις εκλογές», ωστόσο όπως είπε «αν υπηρετείς κάποιες ανάγκες κοινωνικές, έχεις λόγο να παραμένεις όταν δεν υπηρετείς καμία ανάγκη, σ’ αποβάλλει η ίδια η ζωή». Μήπως τελικά ήρθε η στιγμή της.. αποβολής, στην οποία αναφερόταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Οσο για το πότε βλέπει να αποχωρεί, είχε δηλώσει:«Είπα ότι δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική. Είμαι όμως 49»… Και η διαφορά όμως διψήφια… και ιστορική!

Η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου, εν αναμονή της άφιξης του κ. Τσίπρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ήταν επιεικώς μουδιασμένη:

«Ας περιμένουνε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστώντας  «λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα».

Και αυτά ήρθαν λίγο πριν από τις 21.00, στο 40% και πλέον της ενσωμάτωσης και ακόμη ζητείται υπομονή για το τι θα κάνει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας…

Κάποιοι «προεδρικοί», όπως ο Γιάννης Ματζουράνης, υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών και δικηγόρος που καταπιάστηκε με την υπόθεση του Νίκου Παππά, ο οποίος καταδικάστηκε, είπαν ότι ο κ. Τσίπρας «δεν πρέπει να παραιτηθεί». Αλλοι επέμειναν ότι ο κ. Τσίπρας είχε ψηφιστεί από χιλιάδες μέλη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2022. Και ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι η ήττα οφείλεται στο ότι τα άλλα κόμματα δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για προοδευτική διακυβέρνηση και πως δεν φταίει ο κ. Τσίπρα.

Ωστόσο στο Mega ειπώθηκε ότι ήδη από την Ομπρέλα, την εσωκομματική αντιπολίτευση, άρχισαν οι διεργασίες για αμφισβήτηση του προέδρου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το διέψευσε ενοχλημένος, προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου, αλλά ήδη συζητείται η άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας για την εκτίμηση-αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στα γραφεία της Κουμουνδούρου (INTIMENEWS)

O κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι είτε αύριο είτε μεθαύριο θα συνεδριάσουν τα όργανα, πιθανότατα η Πολιτική Γραμματεία, για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις. Για το εάν, δηλαδή, θα πάρει τη διερευνητική εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την αλλαγή στρατηγικής για τις δεύτερες κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα είναι πολύ άσχημο στον ΣΥΡΙΖΑ για τον αρχηγό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελενα Ακρίτα, υποψήφια στο Επικρατείας, έγραψε στο Facebook: «Δρυός πεσούσης, αυτή η αλητεία». Κατήγγειλε δε ότι «από τώρα κάποιοι γυρίζουν την πλάτη» στον πρόεδρο. «Εμείς δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ανάμεσα τους», πρόσθεσε. Αυτή η ανάρτηση της κυρίας Ακρίτα δείχνει ότι ήδη η αμφισβήτηση του κ. Τσίπρα είναι παρούσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...