631
| © Intime p.a.

Τελικό exit poll: Θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας, εκκωφαντική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 20:25
|© Intime p.a.

Τελικό exit poll: Θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας, εκκωφαντική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 20:25

Καθαρή της Νέας Δημοκρατίας έδειξε το κοινό exit poll των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που μεταδόθηκε στις 20.00, με ενσωμάτωση στο 100% του δείγματος.

Σύμφωνα με αυτό τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΝΔ 37,5-41,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ 23,5-27,5%
  • ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ 11,5-12,5%
  • ΚΚΕ 6,5-7,5%
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,5-5,3%
  • ΜεΡΑ25 2,5-3,5 %
  • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,5-3,5%
  • ΝΙΚΗ 2,5-3,5%
  • ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 2,2%

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων της έρευνας, νωρίτερα, στελέχη της ΝΔ συνιστούσαν υπομονή μέχρι τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων, ωστόσο η αισιοδοξία στην Πειραιώς ήταν κάτι παραπάνω από ορατή, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

«Εμείς περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που ζητούσαμε για καθαρή νίκη με διαφορά φαίνεται να επιτυγχάνεται. Περιμένουμε τα επίσημα», σημείωναν τα εν λόγω στελέχη, κατά το ΑΠΕ ΜΠΕ, σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους.

Με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των exit polls κατά την προσέλευσή του στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, σημείωσε:

«Τα exit polls δείχνουν μία σαφή τάση, μία ανανέωση της εντολής προς τη ΝΔ, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που ζητά η ελληνική κοινωνία. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα για να σχολιάσουμε και θα περιμένουμε φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνει τη δική του δήλωση και ανάγνωση των αποτελεσμάτων».

Ακολούθως δεχόμενος πιέσεις για περαιτέρω σχόλια τόνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει: «Αποτελούν ενδείξεις τα exit polls θυμίζω. Θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα».

Μετά τις 21:00 αναμενόταν η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις κινήσεις του την επόμενη ημέρα.

«Ας περιμένουνε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά», ήταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ και το πρώτο σχόλιο από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν, ακόμη, ότι ένας στους τρεις δεν απαντούσε στην έρευνα των δημοσκόπων, βάσει της εικόνας που είχε η Κουμουνδούρου. «Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα», σχολίαζαν.

Με ικανοποίηση και χαμόγελα υποδέχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα αποτελέσματα του exit poll. Στελέχη του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι το κόμμα «αυξάνει το ποσοστό του κατά 40% γεγονός που επιβεβαιώνει ότι σχεδόν επιτυγχάνεται ο στόχος για ισχυρό διψήφιο ποσοστό».

Τόνισαν ακόμη ότι «επιβεβαιώνεται η στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιστρέψει και να καταστεί ως προοδευτικός πρωταγωνιστικός πόλος στη πολιτική σκηνή». Προσθέτουν ότι αποδεικνύεται ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική γνήσια προοδευτική πολιτική δύναμη».

Οπως επισήμαναν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος χορηγός του κ. Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενημερώθηκε αμέσως για τα αποτελέσματα του exit poll και αντάλλαξε τις πρώτες εκτιμήσεις με τους συνεργάτες του και έμπειρα στελέχη του κόμματος. Αναμένεται στη Χαριλάου Τρικούπη αργότερα όταν θα υπάρξει σαφές επίσημο αποτέλεσμα.

Ως θετικά εκτίμησαν και στο ΚΚΕ τα πρώτα μηνύματα από τις κάλπες, όπως αποτυπώθηκαν στο πρώτο δείγμα του exit poll, ενώ παρέμεναν σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος αναμενόταν στις 20:30 το βράδυ, με καταμετρημένο το 25% των ψήφων στην επικράτεια, ενώ μεταξύ 21.00 και 22.00 αναμενόταν οτι θα έχουμε αποτελέσματα της καταμέτρησης έως και στο 80% του συνόλου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και της Signular Logic.

«Σε λίγα λεπτά η Singular Logic θα ανακοινώσει την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος», ανέφερε η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, σε δήλωσή της λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Οπως ανέφερε στο Κέντρο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, «η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε ομαλά και πλέον άρχισε η διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων αρχικά σε επίπεδο συνδυασμών και στη συνέχεια με την καταμέτρηση τω σταυρών».

«Τα όποια ζητήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αντιμετωπίστηκαν άμεσα», πρόσθεσε η κα. Σπανού.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα έχουν γίνει γνωστές και οι σταυροδοσίες των βουλευτών.

Εθνικές Εκλογές 2023: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...