688
| Mega

Εκλογές 2023: Μεγάλη νίκη της ΝΔ με 36% έως 40% έδειξαν τα πρώτα exit polls

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 19:01

Εκλογές 2023: Μεγάλη νίκη της ΝΔ με 36% έως 40% έδειξαν τα πρώτα exit polls

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2023, 19:01

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν τα πρώτα exit polls των τηλεοπτικών δικτύων στις 19:00, μαζί με το κλείσιμο των καλπών στα εκλογικά τμήματα της χώρας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την κοινή έρευνα που διεξήγαγαν οι εταιρείες Pulse, Alco, GPO, Marc, METRON ANALYSIS και MRB, η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος έχει ως εξής:

  • ΝΔ: 36%- 40%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 25%- 29%
  • ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: 9,5%- 12,5%
  • ΚΚΕ: 6%- 8%
  • Ελληνική Λύση: 3,5%- 5,5%
  • ΜέΡΑ25: 2,5%- 4,5
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,2%- 4,2%
  • ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 4,8-6,8%.

Βάσει της παραπάνω εικόνας, οι έδρες της Βουλής κατανέμονται ως ακολούθως:

  • ΝΔ: 121 – 125
  • ΣΥΡΙΖΑ: 86 – 89
  • ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: 35 – 36
  • ΚΚΕ: 22 – 23
  • Ελληνική Λύση: 15
  • ΜέΡΑ25: 11 – 12
  • Πλεύση Ελευθερίας: 0-10.
ΕΡΤ

Πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος αναμενόταν στις 20:30 το βράδυ, με καταμετρημένο το 25% των ψήφων στην επικράτεια, ενώ μεταξύ 21.00 και 22.00 αναμενόταν οτι θα έχουμε αποτελέσματα της καταμέτρησης έως και στο 80% του συνόλου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και της Signular Logic.

«Σε λίγα λεπτά η Singular Logic θα ανακοινώσει την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος», ανέφερε η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, σε δήλωσή της λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Οπως ανέφερε στο Κέντρο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, «η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε ομαλά και πλέον άρχισε η διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων αρχικά σε επίπεδο συνδυασμών και στη συνέχεια με την καταμέτρηση τω σταυρών».

«Τα όποια ζητήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αντιμετωπίστηκαν άμεσα», πρόσθεσε η κα. Σπανού.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα έχουν γίνει γνωστές και οι σταυροδοσίες των βουλευτών.

Η ροή ειδήσεων και των αποτελεσμάτων των εκλογών από τη δημόσια τηλεόραση:

Αντιδράσεις

Μετά την ανακοίνωση των exit polls, στελέχη της ΝΔ έλεγαν τα εξής συνομιλώντας με δημοσιογράφους: «Εμείς περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που ζητούσαμε για καθαρή νίκη με διαφορά φαίνεται να επιτυγχάνεται. Περιμένουμε τα επίσημα».

Με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των exit polls κατά την προσέλευσή του στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, σημείωσε:

«Τα exit polls δείχνουν μία σαφή τάση, μία ανανέωση της εντολής προς τη ΝΔ, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που ζητά η ελληνική κοινωνία. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα για να σχολιάσουμε και θα περιμένουμε φυσικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνει τη δική του δήλωση και ανάγνωση των αποτελεσμάτων».

Ακολούθως δεχόμενος πιέσεις για περαιτέρω σχόλια τόνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει: «Αποτελούν ενδείξεις τα exit polls θυμίζω. Θα περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα».

Υπομονή έως τα πραγματικά αποτελέσματα ήταν η πρώτη αντίδραση και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν: «Ας περιμένουνε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά».

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν, ακόμη, ότι ένας στους τρεις δεν απαντούσε στην έρευνα, βάσει της εικόνας που είχε η Κουμουνδούρου. «Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα», σχολίαζαν.

Με ικανοποίηση και χαμόγελα υποδέχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τα αποτελέσματα του exit poll. Στελέχη του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι το κόμμα «αυξάνει το ποσοστό του κατά 40% γεγονός που επιβεβαιώνει ότι σχεδόν επιτυγχάνεται ο στόχος για ισχυρό διψήφιο ποσοστό».

Τόνισαν ακόμη ότι «επιβεβαιώνεται η στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να επιστρέψει και να καταστεί ως προοδευτικός πρωταγωνιστικός πόλος στη πολιτική σκηνή». Προσθέτουν ότι αποδεικνύεται ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική γνήσια προοδευτική πολιτική δύναμη».

Οπως επισήμαναν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος χορηγός του κ. Μητσοτάκη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενημερώθηκε αμέσως για τα αποτελέσματα του exit poll και αντάλλαξε τις πρώτες εκτιμήσεις με τους συνεργάτες του και έμπειρα στελέχη του κόμματος. Αναμένεται στη Χαριλάου Τρικούπη αργότερα όταν θα υπάρξει σαφές επίσημο αποτέλεσμα.

Ως θετικά εκτίμησαν και στο ΚΚΕ τα πρώτα μηνύματα από τις κάλπες, όπως αποτυπώθηκαν στο πρώτο δείγμα του exit poll, ενώ παρέμεναν σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, μετέδωσε το ΑΜΠΕ.

Εθνικές Εκλογές 2023: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...