1190
O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη | Facebook/Alexis Tsipras

Τσίπρας: Ο λαός δεν έχει πάντα δίκιο, αναγκαίο κακό ο Καμμένος και «κοίταξε Σταύρο»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 02:14
O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Σταύρο Θεοδωράκη
|Facebook/Alexis Tsipras

Τσίπρας: Ο λαός δεν έχει πάντα δίκιο, αναγκαίο κακό ο Καμμένος και «κοίταξε Σταύρο»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2023, 02:14

Ηταν μια κλασική συνέντευξη Σταύρου Θεοδωράκη. Με γέλια, διακοπές και χαριεντίσματα, μια συνέντευξη στον ενικό με πολλά «κοίταξε, Σταύρο» και όχι και τόσο δύσκολες ερωτήσεις –έξι ημέρες πριν τις εθνικές κάλπες ήταν μια όμορφη μαγνητοσκοπημένη εκπομπή για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από ένα παγκάκι μίλησε στον Alpha και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές», όχι για το τι τράβηξε η χώρα επί των ημερών του και κυρίως το 2015 –όταν ο κ. Θεοδωράκης ήταν τότε μάρτυρας των δραματικών εξελίξεων ως πολιτικός αρχηγός του Ποταμιού αλλά αυτά δεν απασχόλησαν τη συζήτηση.

Οχι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τις οδυνηρές παραδοχές. Ομολόγησε, για παράδειγμα, ότι όταν έλεγε ότι θέλει την εξουσία για να αλλάξει τη χώρα και την Ευρώπη δεν πολυήξερε τι έλεγε.  Στην ερώτηση αν είναι «έτοιμος για την εισβολή στο Μαξίμου», ερώτηση που, όπως του υπενθύμισε ο κ. Θεοδωράκης, του είχε ξαναθέσει το 2012. «Αυτή τη φορά δεν θα είναι εισβολή. Το 2012 αυτό το οποίο έτσι υπερίσχυε επάνω μου, ήταν “η αισιοδοξία της βούλησης” που έλεγε Γκράμσι και όχι η αισιοδοξία της γνώσης. Νομίζω ότι σήμερα γνωρίζουμε», είπε, αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα πλήρωσε τα πιο ακριβά «δίδακτρα», για να μάθει ο κ. Τσίπρας τι σημαίνει εξουσία μιας χώρας.

Στην ερώτηση για το αν ο Κυριάκος Βελόπουλος μπορεί να είναι ο «νέος Καμμένος» σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Τι είναι αυτά που λες;»

Και συνέχισε: «Κοίταξε Σταύρο, ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ το 2015 ήταν ένα αναγκαίο κακό. Και δεν έχω παράπονο από τον Καμμένο την πρώτη φορά στην διακυβέρνηση. Θέλω να είμαι ειλικρινής». Δεν ρωτήθηκε βέβαια γιατί το 2015 ο δήθεν αριστερός ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τους ακροδεξιούς Ανεξ. Ελληνες για συνεργασία και όχι το μετριοπαθές Ποτάμι – δεν είχε τέτοια απορία ο δημοσιογράφος πλέον κ. Θεοδωράκης: «αυτά άστα (γέλιο)», ήταν η απόκρισή του όταν ο κ. Τσίπρας του πρότεινε να τα συζητήσουν.

«Έχω κάνει λάθη αλλά υπηρετώντας ορθές στρατηγικές πολιτικές. Ήταν ορθή επιλογή να το πάω μέχρι τέλους το 2015. Αυτήν τη λαϊκή εντολή πήρα. Ήταν ορθή επιλογή μετά, όταν είδα το αδιέξοδο σε μία Ευρώπη όπου κυριαρχούσε ο Σόιμπλε, να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια. Ήταν ορθή επιλογή να πάω σε εκλογές αμέσως και να αναλάβω το πολιτικό κόστος της υλοποίησης μίας δύσκολης πολιτικής για να βγει η χώρα από τα μνημόνια», είπε πάντως ο κ. Τσίπρας.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να κάνουν κυβέρνηση» στις εκλογές της απλής αναλογικής και δήλωσε πως ούτε προσδοκά ούτε οραματίζεται να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα βασίζεται στην ανοχή «και μάλιστα ενός κόμματος, που ο πρόεδρος του οποίου, ο κ. Βαρουφάκης, εσκεμμένα έβαλε στη συζήτηση αυτή την εμμονή του που έχει τελειώσει οριστικά από το 2015 και έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη» – «και εν πάση περιπτώσει, με αυτές τις εμμονές δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για μένα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα του λεγόμενου «κόμματος Κασιδιάρη», ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα μπορούσε να είχε τελειώσει όλη η ιστορία αν η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί να μπει στον υπάρχοντα νόμο η τροπολογία που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Φάνηκε εκ των υστέρων ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλο σχεδιασμό, δεν τον ενδιέφερε να αποκλείσει μόνο τον Κασιδιάρη αλλά να μοιράσει την τράπουλα στη δεξιά πολυκατοικία», ισχυρίστηκε. «Η αγωνία δεν αφορούσε τον Κασιδιάρη, αλλά να μείνουν έξω τα μισά κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας», επέμεινε.

Ερωτηθείς για την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και αν αυτό είναι «παλαιοκομματικό», είπε πως θα δικαιολογούνταν αν υπήρχε ένα «άλλο σύστημα, όπως το εθνικό απολυτήριο», αλλά τώρα η μόνη λογική της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει ένα «τεχνητό φραγμό» στον αριθμό των φοιτητών για να μειωθούν οι δαπάνες στην τριτοβάθμια και για να «σπρώξει μεγάλο κομμάτι στην ιδιωτική εκπαίδευση», κάτι που όπως είπε θεωρεί «ανήθικο». Όσον αφορά δε, την πανεπιστημιακή αστυνομία, σχολίασε πως ουσιαστικά «δεν έχει αλλάξει τίποτα» παρ’ όλο που η κυβέρνηση ξόδεψε «30 εκατομμύρια» και πως η φύλαξη θα πρέπει να είναι και «ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος».

Σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, σχολίασε πως αν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει ένα Χάρβαρντ, «να το συζητήσουμε», ωστόσο, όπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» και ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων ακραία νεοφιλελεύθερων» είναι να γίνουν και τα πανεπιστήμια πεδίο «άγριας κερδοσκοπίας», με αποτέλεσμα να «υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο» τα δημόσια.

Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει, δεν θα επηρεαστεί τόσο από αυτές και επέμεινε στην αμφισβήτησή τους. Σχολίασε ότι σε οποιαδήποτε δουλειά αν κάνει κάποιος λάθος θα έχει κυρώσεις, όμως «οι δημοσκόποι ό,τι και να πουν, δεν τρέχει τίποτα την άλλη μέρα, πάλι φίλοι είμαστε». «Ενας πολιτικός άμα χάσει με έξι μονάδες θα έχει κυρώσεις;», ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. «Ε, βέβαια θα έχει κυρώσεις, προφανώς θα έχει κυρώσεις. Εγώ έχασα με οκτώ μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές, άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου… Την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και τη δημοκρατία την έχω αποδείξει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν η διαφορά είναι στις μία, δύο, τρεις μονάδες πάμε για ντέρμπι στις επόμενες εκλογές. Αν η διαφορά όμως είναι στις πέντε, έξι, εφτά;» τον ρώτησε ο κ. Θεοδωράκης, βάζοντας στη συζήτηση ένα σενάριο νέας συντριβης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πολιτικοί κρινόμαστε από τους πολίτες και ποια θα είναι η διαφορά, ποιος θα είναι δεύτερος, ποιος θα είναι πρώτος θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Όλοι κρινόμαστε», απάντησε ο κ. Τσίπρας και μετά το γύρισε πάλι στις δημοσκοπήσεις. «Αυτό θέλω να πω, ότι οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα με τις μετρήσεις τους κι άμα πέσουν έξω 100%: “Δεν τρέχει τίποτα! Άλλαξε το κλίμα την τελευταία βδομάδα”. Δεν είναι έτσι! Νομίζω λοιπόν, αυτό θέλω να πω. Θέλω να πω ότι πρέπει κάποια στιγμή, εφόσον θεωρούμε -και πρέπει να θεωρούμε- ότι οι μετρήσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο, να το λαμβάνουμε υπόψιν ως εργαλείο και να μην το παίρνουμε και τόσο τις μετρητοίς, διότι αν τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς, θα πρέπει να υπάρχει κι ένα “ποινολόγιο” για όταν πέφτουν τελείως έξω»

Σε ερώτηση για τις προθέσεις του για το μέλλον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η «λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό την πορεία όλων μετά από αυτές τις εκλογές», ωστόσο όπως είπε «αν υπηρετείς κάποιες ανάγκες κοινωνικές, έχεις λόγο να παραμένεις όταν δεν υπηρετείς καμία ανάγκη, σ’ αποβάλλει η ίδια η ζωή». Αναφορικά με το πότε βλέπει να αποχωρεί, σημείωσε: «Είπα ότι δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική. Είμαι όμως 49»…

Ο ίδιος, πάντως, έδειξε να ακροβατεί ανάμεσα στην εξύμνηση της λαϊκής ετυμηγορίας και στο δόγμα που διατύπωσε πρόσφατα και η πορτ παρόλ του, η Πόπη Τσαπανίδου, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει θα φταίει που οι ψηφοφόροι παραπλανήθηκαν, θα φταίει, δηλαδή, ο λαός.

«Ο λαός κάνει τις επιλογές του, αλλά εντάξει είναι αυτό που λέμε: “Είναι στραβός ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε;”. Δεν έχει πάντα δίκιο ο λαός. Αλίμονο! Αλλά νομίζω ότι θα ήταν οξύμωρο να ρίχνουμε τις ευθύνες στον λαό. Κάτι δεν κάναμε καλά εμείς, για να επικοινωνήσουμε σωστά τις απόψεις μας. Στο τέλος της ημέρας νομίζω ότι είναι πολύ εγωιστικό να θέλουμε να ρίχνουμε την ευθύνη πάντα σε άλλους», είπε o κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...