624
Ο κύριος Γιάννης μας αποχαιρετά... | ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΟΣ/ IntimeNews

«Θα γίνει μια χαρά χωρίς τον Μπουτάρη»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 22 Νοεμβρίου 2018, 20:18
Ο κύριος Γιάννης μας αποχαιρετά...
|ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΟΣ/ IntimeNews

«Θα γίνει μια χαρά χωρίς τον Μπουτάρη»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 22 Νοεμβρίου 2018, 20:18

Αργοπορημένος κατά 48 λεπτά εμφανίστηκε ο Γιάννης Μπουτάρης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας θα ανακοίνωνε επισήμως την μη υποψηφιότητά του. Εμφανίστηκε άνετος, πήρε θέση κι έκανε ένα καλαμπούρι που όμως πέρασε απαρατήρητο: «Αποκλείεται να έρθω αύριο στο Thanksgiving του Ανατόλια. Εγώ είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος», είπε από μικροφώνου απευθυνόμενος σε συνάδερφο.

Κάπως έτσι, με μια κουτουρού δήλωση θρησκευτικών πεποιθήσεων, άρχισε ο απολογισμός μιας θητείας η οποία δεν έχει, ακόμη, τελειώσει. «Στις 31 Αυγούστου θα κάνω την αποχαιρετιστήρια Συνέντευξη Τύπου, δεν την κάνω τώρα», είπε ο δήμαρχος. Κι άρχισε να απαριθμεί τα όσα έχει επιτύχει ο δήμος Θεσσαλονίκης επί δικής του δημαρχίας. Άρχισε μιλώντας για τα θέματα που άπτονται της τυπικής εργασίας ενός δημάρχου και κατέληξε σε αυτά που του πιστώνουν τους επιπλέον πόντους στη συνείδηση των πολιτών: το άνοιγμα και την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης καθώς και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος. Ως μεγαλύτερο λάθος της θητείας του θεώρησε τη θέση του για το Μακεδονικό. «Ήταν πολύ άκαιρη και άκυρη σε σχέση με τον χρόνο και τον όγκο των διαδηλώσεων. Αλλά δεν αναιρώ τη θέση μου», είπε.

Ο Γιάννης Μπουτάρης υπερασπίστηκε την «Πρωτοβουλία», την παράταξή του. Ζήτησε να ανοίξει στον κόσμο, στους πολίτες, έκανε έκκληση στα κόμματα να μην ορίσουν υποψηφίους αλλά να στηρίξουν μόνο υποψηφίους. «Να αφήσουν τα γίδια ελεύθερα», είπε με το χαρακτηριστικό ύφος του. Πιστεύει ότι από εκεί θα βγει ο επόμενος δήμαρχος. Απευθύνθηκε σε ενδιαφερόμενους και υποψήφιους από το χώρο της κεντροδεξιάς έως το χώρο της κεντροαριστεράς, να καθίσουν όλοι μαζί και να βρουν έναν υποψήφιο.

Ζήτησε να γίνει διάλειμμα για να καπνίσει και μόλις τελείωσε τη συνέντευξη Τύπου άναψε και πάλι τσιγάρο. Μίλησε για τον εγγονό του λέγοντας (με τρυφερότητα) «έφτασε 20 ο τσόγλανος!» κι έδειξε διάθεση να κάνει πλάκα. «Όλοι λένε τι θα γίνει χωρίς τον Μπουτάρη. Θα γίνει μια χαρά χωρίς τον Μπουτάρη!», είπε.

Oπως είχαμε γράψει εγκαίρως στο Protagon, η προσωπική ζωή του δημάρχου υπήρξε παράγοντας βαρύνουσας σημασίας για την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος. Ο δήμαρχος είναι πολύ ήρεμος στο πλευρό της συντρόφου του, χαίρεται να ζουν με τα ανήλικα παιδιά της και επηρεάστηκε από το γεγονός ότι η οικογένειά του δεν ήθελε πια τη δημαρχία. Εδώ και καιρό, ο μποέμ Γιάννης Μπουτάρης μιλά για τη γυναίκα του και την οικογένειά του με έναν πολύ τρυφερό τρόπο που δείχνει βαθιά προσήλωση. «Ήμασταν τέσσερα χρόνια μαζί με τη γυναίκα μου πριν παντρευτούμε», είπε στη συνέντευξη Τύπου. Παρόλο που δεν έχουν κάνει γάμο, παρόλο που είναι με καθεστώς συμφώνου συμβίωσης. «Το μόνο δαχτυλίδι που έχω είναι η βέρα μου», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν θα δώσει «δαχτυλίδι» στο διάδοχό του.

Πλέον, τα κόμματα που θα στήριζαν Μπουτάρη έρχονται στην άβολη θέση να πρέπει να επιλέξουν υποψήφιο. Για το Ποτάμι, είναι εύκολο καθώς ο Νίκος Νυφούδης, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, θα διεκδικήσει τη δημαρχία με την «Πολύχρωμη Πόλη», την δημοτική ομάδα που έφτιαξαν με τον Σπύρο Βούγια. Για το ΚΙΝΑΛ, δεν είναι καθόλου εύκολη η επιλογή, διότι ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν ο υποψήφιος που είχαν στηρίξει το 2010 και το 2014. Βεβαίως, μπορούν να περιμένουν τη διαδικασία επιλογής που ανοίγει η «Πρωτοβουλία» με τον Μπουτάρη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο περίπλοκη η κατάσταση. Όσο κι αν το όνομά της κυκλοφορεί για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου δεν βιάζεται να εκτεθεί, διότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να κερδίσει το δήμο. Έτσι, ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκη κινείται προς την κατεύθυνση αναζήτησης υποψηφιότητας για τη Θεσσαλονίκη από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, ώστε να μην χρειαστεί να κατεβεί η κυρία Νοτοπούλου. Ακούστηκε το όνομα του προέδρου της Helexpo ΔΕΘ Τάσου Τζήκα, στον οποίον έκανε σχετική κρούση ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας, διότι ο κ. Τζήκας ως πρόεδρος εταιρίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, δεν μπορεί να διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...