• «Κολούμπια» ή «Κολάμπια»; Τσίπρας ή Μητσοτάκης; Ποτέιτο ή ποτάτο;

    Για να καταλάβετε το επίπεδο της συζήτησης που έγινε την Παρασκευή στη Βουλή για την ανομία στα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της ΝΔ, αξίζει να αναφέρω το εξής.

     

    Επί ώρα, αυτό που απασχόλησε την Εθνική Αντιπροσωπεία ήταν πώς προφέρεται σωστά το νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University), με το οποίο πρόσφατα ήλθε σε συνεργασία το ημέτερο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (εδώ).

     

    Και αυτό διότι ο αμερικανοσπουδαγμένος Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την προφορά που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για το πανεπιστήμιο, αναφέροντάς το με στιλ ως «Κολάμπια». Ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του απάντηση αρχικά χρησιμοποίησε την προφορά Κολούμπια.

     

    Τότε αρκετοί βουλευτές της ΝΔ –όχι απαραίτητα αμερικανοσπουδαγμένοι αλλά σίγουρα κομματικά φιλότιμοι– άρχισαν να φωνάζουν στον Πρωθυπουργό από τα βουλευτικά έδρανα: «“Κολάμπια” το λένε».

     

    Ο Αλέξης Τσιπρας απάντησε στους καλούς νεοδημοκράτες μαθητές, με τη γνωστή του ειρωνεία: «Εντάξει εγώ δεν είμαι τόσο άριστος όσο ο κ. Μητσοτάκης και το λέω Κολούμπια».

     

    Τι ήταν να το υποσχεθεί; Στη συνέχεια, όσες φορές το ανέφερε, το διατύπωσε ως «Κολάμπια». Λογικό, αν θυμηθείς πώς μιλούσε με αμερικάνικη προφορά τα ελληνικά όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ.

     

    Αλλά η συζήτηση δεν έμεινε εκεί. Συνεχίστηκε και στους διαδρόμους της Βουλής αφού ολοκληρώθηκε η «Ωρα του Πρωθυπουργού».

     

    Κοινοβουλευτικοί συντάκτες είχαν την έμπνευση να ρωτήσουν τον… αρμόδιο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ποια είναι η σωστή προφορά του συγκεκριμένου πανεπιστημίου και εκείνος τους απάντησε το εξής ευρηματικό: ότι οι… Νεοϋορκέζοι το προφέρουν «Κολούμπια» και όχι «Κολάμπια»! Μιλάμε δηλαδή για βαθύ γνώστη του γλωσσικού πολιτισμού του Μεγάλου Μήλου, μολονότι ο υπουργός μας δεν μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη αλλά στην Κωνσταντινούπολη ονειρευόμενος την Κόκκινη Μηλιά.

     

    Καμία έκπληξη — o κ. Γαβρόγλου φυσικά το έβγαλε από το μυαλό του, είπε μια μπαρούφα για να ξεφύγει.

    Εκλεκτός συνάδελφος που σπούδασε στο Κολούμπια/Κολάμπια μού εξήγησε πως «στις ΗΠΑ το λένε “Κολάμπια”, στην Ελλάδα “Κολούμπια”».

     

    Τέλος πάντων, επειδή όλοι αυτοί μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούνε που λέει και ο λαός, υπάρχει ένα θρυλικό νεοϋορκέζικο τραγούδι του Τζορτζ Γκέρσουιν που το έχουν ερμηνεύσει εμβληματικά δίδυμα, από τον Φρεντ Αστέρ με τη Τζίντζερ Ρότζερς ως τον Λούις Αρμστρονγκ με την Ελλα Φιτζέραλντ. Είναι το «Let’s Call The Whole Thing Off» που σε ένα σημείο λέει:

     

    «You like potato and I like potahto/
    You like tomato and I like tomahto
    Potato, potahto, tomato, tomahto/
    Let’s call the whole thing off»

     

    Αφιερωμένο λοιπόν…

  • Ο Μητσοτάκης είναι γκόμενος

    Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την άνεση να κυκλοφορεί στον δρόμο και να έρχεται σε επαφή με τους απλούς πολίτες. Κάτι τέτοιο έκανε εκτάκτως την Πέμπτη όταν αποφάσισε να κάνει μια βόλτα στην Κυψέλη. Συμβολικό; Θεωρείται «η γειτονιά του Τσίπρα».

     

    Τέλος πάντων, ο πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες και κάποια στιγμή συνάντησε μια μαμά με καρότσι (φωτογραφία επάνω). Και τότε ο κ. Μητσοτάκης γνώρισε την αποθέωση, κάτι σαν downtown Ρουβάς (δείτε εδώ το σχετικό στιγμιότυπο που έδειξαν οι ειδήσεις του Star).

     

    «Αγαπητέ μου… Συγγνώμη είσαι φοβερός… Μα τι γκόμενος είσαι!» του είπε η κατενθουσιασμένη η μαμά, η οποία του ζήτησε να τον βγάλει και μια φωτογραφία με τον γιο της».

    Αμήχανες καταστάσεις γενικά, αλλά αυτά έχουν οι εκτός προγράμματος βόλτες με τους πολίτες, σε αντίθεση με τα κλινικά αποστειρωμένα περιβάλλοντα στα οποία συχνάζει αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός.

     

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ψυχραιμία του και διαπίστωσε ότι το μωρό είναι «κούκλος» –ανταποδίδοντας προφανώς τα περί γκόμενου. Και μάλιστα έμαθε πως τον λένε «Νικόλα».

     

    Αυτό το τελευταίο βέβαια, ξύπνησε κάποιες δυσάρεστες μνήμες στη ΝΔ. Εκείνο το περιβόητο διαφημιστικό του Σαμαρά πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με τον μικρό Νικόλα…

  • Επεσαν μπουνιές σε μη συστημική τράπεζα!

    Φαίνεται ότι η εποχή Φλαμπουράρη ως επόπτη του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας δεν προκαλέσει μόνο πολλαπλά τραύματα στο Χρηματιστήριο – αλλά προκαλεί και στην κυριολεξία τραυματισμούς.

     

    Η «Καθημερινή» ανέφερε περιστατικό που συνέβη σε μη συστημική τράπεζα (όχι δηλαδή σε μία εκ των Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς), στο οποίο, όπως περιγράφεται, έπεσε ξύλο μεταξύ του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

     

    Αφορμή υπήρξαν δημοσιεύματα που ο πρόεδρος θεώρησε ότι προέρχονταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο και για τα οποία τον κάλεσε στο γραφείο του προς απολογία.

     

    Σύμφωνα με την «Κ», προτού καλά καλά ο διεθύνων σύμβουλος καταλάβει τον λόγο που εκλήθη στο γραφείο του προέδρου βρέθηκε στο έδαφος γρονθοκοπούμενος. Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση συνεργατών που αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Οχι ότι δεν συνεχίζει να μην πηγαίνει καθόλου καλά δηλαδή, αλλά τουλάχιστον δεν κατέληξαν στο νοσοκομείο…

  • O Γερουλάνος παίζει μπάσκετ στα Σεπόλια - και ψάχνει τον Θανάση Αντετοκούνμπο

     

    Ο Παύλος Γερουλάνος κάνει μια αξιοπρόσεκτη καμπάνια για τον δήμο Αθηναίων μέχρι στιγμής. Δεν έχει αφήσει γειτονιά για γειτονιά. Kαι δεν μιλάω για την trendy –λέμε τώρα– πλατεία Αγίας Ειρήνης ή το μεγαλοαστικό –ξανά, λέμε τώρα– Κολωνάκι. Ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ για τη δημαρχία έχει βαδίσει όλη την Αθήνα, έχει επισκεφτεί και τις πιο δύσκολες ή υποβαθμισμένες γωνιές της, ώστε να μάθει δια ζώσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

     

    Τελευταίος σταθμός, ως τον επόμενο, ήταν τα Σεπόλια, όπου ως γνωστόν μεγάλωσαν τα αδέλφια Αντετοκούνμπο.

     

    Εκεί, πέρα των άλλων συναντήσεών του, ο πρώην υπουργός δοκίμασε και το ταλέντο του στο μπάσκετ, ρίχνοντας μερικά σουτ στο γήπεδο όπου υπάρχει το περίφημο γκράφιτι των Αντετοκούνμπο.

     

    Μάλιστα φρόντισε μέσω του Instagram, να ανεβάσει μια instastory στέλνοντας μήνυμα στον Θανάση Αντετοκούνμπο: «Πού’ σαι Θανάση;;»

    Ηταν ένα μήνυμα με συμβολισμό βεβαίως, καθώς ο αστέρας του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδος έχει βρεθεί στο στόχαστρο ρατσιστικών επιθέσεων.

  • Αρχισαμε: Ο Ψωμιάδης είπε ότι ο Μπουτάρης τον φοβήθηκε - και ποζάρει με την πινακίδα «δήμαρχος»

    Δυστυχώς ο κυρ Γιάννης δεν μπορεί και δεν θέλει να το ξανασκεφτεί. Διότι η απόφασή του να μη διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στον δήμο Θεσσαλονίκης (εδώ) δεν άνοιξε μόνο την όρεξη πολλών να γίνουν δήμαρχοι – άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου της μπαρούφας.

     

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο άνθρωπος που βέβαια επί χρόνια οι Θεσσαλονικείς εξέλεγαν πανηγυρικά νομάρχη τους, επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα για τη δημαρχία και μάλιστα είχε διάθεση να κάνει αστεία με τον Γιάννη Μπουτάρη: «Σεβαστή η απόφασή του. Να πω χαριτολογώντας πως μήπως φοβήθηκε τη δική μου παρουσία, διότι είχα δηλώσει πως τον ήθελα για αντίπαλο»…

     

    Αν συνδυαστεί αυτό με τη σπουδή του Πανίκα να πάει να ποζάρει στη θέση του κ. Μπουτάρη –πίσω από την πλακέτα «ΔΗΜΑΡΧΟΣ»– κατά την τελετή για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου την Τετάρτη, έχουμε να γελάσουμε πολύ. Και αυτό για μια πόλη που έχει μπει σε μια διαφορετική πορεία σε σύγκριση με το αλλοπρόσαλλο παρελθόν της, δεν είναι αστείο…

  • O Βαρουφάκης ανακάλυψε ότι η ΕΕ δεν διαπραγματεύεται...

    Του πήρε λίγα χρόνια, αλλά τώρα το έχει καταλάβει. Οι Βρυξέλλες, λέει, δεν διαπραγματεύονται. «Είναι σαν λογισμικό, σαν αλγόριθμοι, έχουν μια λίστα και την τσεκάρουν».

     

    Και το εξήγησε αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης, στους Βρετανούς, μιλώντας στο BBC, για να τους δώσει να καταλάβουν γιατί η Τερέζα Μέι έχει συναντήσει απέναντί της έναν αμετακίνητο συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και γιατί η όλη η υπόθεση οδηγείται στα βράχια.

    Εχει ενδιαφέρον που το λέει αυτό ο Γιάνης. Ο άνθρωπος που ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας το 2015 πίστευε ότι θα τουμπάρει τις Βρυξέλλες επειδή φορούσε φανταχτερά πουκάμισα. Και που με «δημιουργική ασάφεια» έκανε τάχα μου «υπερήφανη διαπραγμάτευση». Μα διαπραγμάτευση με ποιον; Αφού οι Βρυξέλλες δεν διαπραγματεύονται, το λέει και ο ίδιος με ύφος καθηγητή στους βρετανούς τηλεθεατές.

     

    Αλλά είπαμε. Του πήρε τρία χρόνια για να το καταλάβει και τώρα μεταλαμπαδεύει τη γνώση…

  • O Πάγκαλος επιμένει: Συνεχίζουμε να τα τρώμε μαζί

    Εχουν περάσει οκτώ χρόνια από την περίφημη φράση του Θόδωρου Πάγκαλου, όταν ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου εξήγησε σε μια επιτροπή της Βουλής ότι η απάντηση στις επικρίσεις κατά του πολιτικού προσωπικού της χώρας για τη χρεοκοπία και το πώς φαγώθηκαν τα λεφτά είναι: «σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» – στην Ιστορία θα περνούσε πιο λιτά ως «μαζί τα φάγαμε».

     

    Ηταν μια γενναία και ως έναν βαθμό σωστή παραδοχή, η οποία όμως είχε θεμελιώδες ελάττωμα: δεν συνοδεύτηκε από την παραίτηση του κ. Πάγκαλου σε μια ελάχιστη ένδειξη ανάληψης ευθύνης.

     

    Τέλος πάντων, η Ιστορία, όπως είπαμε, κατέγραψε το «μαζί τα φάγαμε» ως μια σημαντική πολιτική φράση στον καιρό των μνημονίων. Ο κ. Πάγκαλος έγραψε και βιβλίο δύο χρόνια αργότερα: «Τα φάγαμε όλοι μαζί – Χρέος: Πόσο; Πότε; Ποιοι; Πώς;».

     

    Τώρα ο κ. Πάγκαλος επιμένει. Εγραψε καινούργιο βιβλίο το οποίο τιτλοφορείται «Τα φάγαμε όλοι μαζί – Και συνεχίζουμε να τα τρώμε» (εκδ. Εκδόσεις Κέρκυρα – Economia Publishing, 2018).

     

    Το 224 σελίδων βιβλίο θα το παρουσιάσει μάλιστα στις 30 Νοεμβρίου σε μια εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν οι Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός Οικονομικών, Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

     

    Φυσικά θα μιλήσει και ο συγγραφέας…

  • Ο Μαυρωτάς τσιτάρει Τσίπρα

    Πολλά ενδιαφέροντα είχε η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας για παράδειγμα μίλησε για «4ο μνημόνιο με τον λαό» και τσιτάρισε Καβάφη, για να τον ακολουθήσει με άλλο ποίημα του Αλεξανδρινού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, δίνοντας χαρακτήρα λογοτεχνικής βραδιάς στην Ολομέλεια.

     

    Κάποιος όμως τσιτάρισε… Τσίπρα.

     

    Ηταν ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος θυμήθηκε την αλήστου μνήμης φράση του Αλέξη Τσίπρα για τον ΕΝΦΙΑ. Ξέρετε εκείνον τον φόρο που ήταν «παράλογος», που δεν διορθωνόταν και θα καταργούνταν μονοκονδυλιά από τους ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ και τελικά μια χαρά μας έχει μείνει έως τώρα.

     

    Ο κ. Μαυρωτάς το είπε για τον νόμο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό παραπέμποντας όχι στον μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή αλλά στον… ποιητή Αλεξη.

    Η αλήθεια είναι ότι -σε αντίθεση με τον ΕΝΦΙΑ- ο νόμος Κατρούγκαλου είναι όντως παράλογος. Το πρόβλημα είναι ότι το Ποτάμι είναι δύσκολο να έρθει στην εξουσία ώστε να βρεθεί στην πρόκληση να τον καταργήσει, αντί να τον διορθώσει. Αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρεις τι θα κάνει τελικά το Ποτάμι…

  • Ρουσόπουλος, εννέα χρόνια μετά

    Εννέα χρόνια. Τόσα διήρκεσε η πολιτική έρημος του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου –παντοδύναμου επί Κώστα Καραμανλή– Θοδωρή Ρουσόπουλου, καθώς όπως φαίνεται κλείδωσε η υποψηφιότητά του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές και η επιστροφή του στο προσκήνιο.

     

    Ο κ. Ρουσόπουλος το είχε πει από πέρυσι ότι θέλει να κατέβει ξανά υποψήφιος. Ηταν Οκτώβριος του 2017 όταν με μια συνέντευξη-έκπληξη στον ΣΚΑΪ διαβεβαίωνε για το ενδιαφέρον του για την πολιτική και ότι δήλωνε «παρών» στην προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της χώρας, απαλλάσσοντάς μας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (εδώ).

     

    Τότε ξεκαθάριζε ότι δεν έχει συνεννοηθεί σχετικά με τον πρόεδρο της ΝΔ. Τώρα όμως; Σύμφωνα με το kalpi19.gr, ιστότοπο που τελεί υπό την αιγίδα των «Παραπολιτικών», ομίλου με καλή ενημέρωση στα της Πειραιώς, έχει ήδη συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και απότοκο αυτό του ραντεβού ήταν η συμφωνία να κατεβεί ο κ. Ρουσόπουλος υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

     

    Ο κ. Ρουσόπουλος είχε αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή το 2009. Ηταν Ιούνιος εκείνης της χρονιάς όταν με επιστολή του στον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή του ανακοίνωνε την απόφασή του να μη διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο του της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές –που έγιναν αιφνιδιαστικά ύστερα από τέσσερις μήνες, στο μέσο της θητείας εκείνης της κυβέρνησης.

    Δηλαδή αν οι εκλογές γίνουν καλοκαίρι, θα είναι 10 τα χρόνια που χωρίζουν τον Ρουσόπουλο Α’ από τον Ρουσόπουλο Β’.

  • Η δυσκολία του να λέγεσαι... Μητσοτάκη

    Την πρώτη της προεκλογικού ύφους δημόσια παρουσία έκανε η Μαρέβα Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη, σύζυγος του προέδρου της ΝΔ.

     

    Σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, σχετικά κοντά στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, η κυρία Μητσοτάκη εκλήθη να μιλήσει για –τι άλλο;– τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ωστόσο η ομιλία της είχε αυτή τη φορά και πολιτικά μηνύματα. Φώναξε το εκλογικό σύνθημα της ΝΔ, «μπορούμε, εμείς οι γυναίκες μπορούμε να κερδίσουμε, και θα το πετύχουμε», ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου της προέβλεψε σίγουρη νίκη της ΝΔ και όταν συμβεί αυτό «ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του», όπως είπε χαρακτηριστικά

     

    Οπως πάντως σημειώνει ο «Βηματοδότης», η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα στην Ελλάδα οι γυναίκες να ανοίξουν μια δική τους επιχείρηση, για να συμπληρώσει ότι οι δυσκολίες αυτές πολλαπλασιάζονται αν κάποια γυναίκα ονομάζεται… Μητσοτάκη!

     

    Βέβαια, μια άλλη δυσκολία, ήταν όπως μαθαίνω, να μαζευτεί μέγα πλήθος στην εκδήλωση –το θέατρο είχε άδειες θέσεις όπως παρατήρησαν κάποιοι κακεντρεχείς.

    Ισως για αυτό έσπευσε στην εκδήλωση ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, χαρίζοντας το απαραίτητο μπρίο και τις απαραίτητες ευκαιρίες για selfies, σε μια εκδήλωση την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σταυρόπουλος και έμοιαζε να έχει γίνει για να στηριχθεί η υποψηφιότητα της Ντόρας Πάλλη, κόρης της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.

  • Η επιστροφή της Αννας Παναγιωταρέα στη Βουλή

    Κοντά τέσσερα χρόνια είχε να συλλάβει ο φωτογραφικός φακός την καθηγήτρια-δημοσιογράφο Αννα Παναγιωταρέα στα έδρανα της Βουλής, τρόπον τινά είχε λείψει.

     

    Θα μου πείτε, τι δουλειά να έχει στη Βουλή η κυρία Παναγιωταρέα, αφού δεν έχει εκλεγεί; Σε πρώτη ανάγνωση σωστό το ερώτημα. Αλλά η κυρία Παναγιωταρέα πάντα είχε έναν ιδιαίτερο λόγο να βρίσκει μια θέση. Τέτοιες ημέρες το 2014 ήταν στη Βουλή, στα έδρανα των καλεσμένων, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Εναν μήνα αργότερα ήταν πάλι στην αίθουσα της Ολομέλειας στην (αποτυχημένη) ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηταν η εποχή που είχε αναλάβει το επικοινωνιακό σκέλος των ανασκαφών στην Αμφίπολη.

     

    Τέσσερα χρόνια μετά, χθες, Τρίτη 20 Νοεμβρίου, ο φωτογραφικός φακός τη συνέλαβε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (φωτογραφία επάνω) όπου η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε την την πρόταση της παράταξης για την πραγματική ανάκαμψη της χώρας (εδώ).

     

    Τι δουλειά έχει η κυρία Παναγιωταρέα σε εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ; Είναι εκ των συμβούλων της κυρίας Γεννηματά.

  • Ο Κωνσταντινόπουλος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον παρακαλούσε να γίνει υπουργός

    «Δεν μείναμε στο 4% για να πάρουμε καρέκλες αλλά για αρχές και αξίες. Αν θέλαμε θα ήμασταν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, μας παρακαλούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ (προτού αποσυρθεί λόγω μηνίσκου) και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης (επί Σαμαρά).

     

    Αυτά τα είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος στον ραδιοσταθμό «24/7», όπου κλήθηκε να αναλύσει τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην υπόθεση C4I, με την πρωτοβουλία της παράταξης να θέσει στο κάδρο ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών επί Κώστα Καραμανλή την επίμαχη περίοδο παραλαβής του συστήματος ασφαλείας (εδώ).

     

    Ο κ. Κωνσταντινόπουλος μάλιστα συνέδεσε την εμπλοκή του Κώστα Σημίτη ως απάντηση του Μαξίμου σε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για τις ευθύνες τριών υπουργών της καραμανλικής ΝΔ για το C4I και για το πώς το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή, κοινώς θάφτηκε, από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Kαραμανλικοί και ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ακροδεξιούς, δηλαδή τον Καμμένο, κυβερνούν την χώρα. Η έρευνα για τον Σημίτη ήταν η επίθεση στην άμυνα για το δημοσίευμα του “Βήματος” με τους τρεις υπουργούς» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, για να συμπληρώσει: «Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν βγάζει πουθενά αλλά μια ολόκληρη κυβέρνηση λέει ότι εγώ έχω ευθύνη για τον Τσοχατζόπουλο και την ίδια ώρα κάνει υπουργό τον Μπόλαρη που ήταν στην εξεταστική για τον Τσοχατζόπουλο».

     

  • Μια τούρτα για τη Φώφη

    Αν μη τι άλλο οι βουλευτές και οι βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ (sorry, της ΔΗΣΥ) είναι γλυκά παιδιά. Ετσι, την Τρίτη, και μολονότι υπήρχε φόρτος εργασίας με δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την παρουσίαση από την Φώφη Γεννηματά της πρότασης της παράταξης για την πραγματική ανάκαμψη της χώρας (εδώ), βρήκαν τον χρόνο να κάνουν μια έκπληξη στην πρόεδρο.

     

    Της έφεραν μια τούρτα –σε σχήμα καρδιάς μάλιστα– για να σβήσει το κεράκι των γενεθλίων της και να της ευχηθούν. Βέβαια, η κυρία Γεννηματά είχε γενέθλια το Σάββατο (γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1964), αλλά ως γνωστόν Σάββατο δεν είναι κανείς στη Βουλή.

    Ετσι, η τούρτα-έκπληξη ήρθε την Τρίτη (διότι, εδώ που τα λέμε, και Δευτέρα αρκετοί λείπουν).

     

    Αν πάντως κρίνουμε από το μέγεθος της τούρτας, την πιατέλα και την απουσία πιάτων και κουταλιών δεν πρέπει να έφαγαν και πολύ, είχε κάτι το πολύ πρόχειρο όλο αυτό –ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι δεν την παρήγγειλαν από το καφενείο της Βουλής.

     

    Ας είναι όμως. Αυτό που μετράει είναι η καλή σκέψη και ο ενθουσιασμός – με πιο ενθουσιώδη τον βουλευτή Αχαΐας Θεόδωρο Παπαθεοδώρου ο οποίος έκανε και τη σχετική ανάρτηση με τις φωτογραφίες και την ευχή: «Χρόνια της πολλά, χαμόγελα, δύναμη και επιτυχίες πάντα!?»

  • Ο τσακωμός Ακρίτα - «Βαρουφάκηδων» για τα τανκς και τα funds

    Αν μπορεί να σκεφτεί κανείς περισσότερα «εγώ» ανά τετραγωνικό μέτρο Διαδικτύου να μου το πει και εμένα: Ελενα Ακρίτα εναντίον Γιάνη Βαρουφάκη. Μιλάμε για τιτανομαχία, έστω και δια της διακριτικής απουσίας του δεύτερου.

     

    Ολα ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αφού την προηγουμένη είχε διασκεδάσει υπό τους ήχους των Κότσιρα – Αρβανιτάκη με τη Δανάη Στράτου, αποφάσισε να πορευτεί προς την αμερικανική πρεσβεία στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου (λεπτομέρειες εδώ). Κάποια στιγμή, το μπλοκ του ΜέΡΑ25, της πολιτικής κίνησης του Γιάνη, κοντοστάθηκε έξω από τη Βουλή με σύνθημα: «Τότε ήταν τα τανκς, τώρα είναι τα funds».

     

    Αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, μία εκ των οποίων ήταν από την αρθρογράφο των «Νέων» και συγγραφέα κυρία Ακρίτα. Η τελευταία, με ανάρτησή της στο Facebook, το βράδυ της Κυριακής καυτηρίασε το ευάριθμο των συνοδοιπόρων του Γιάνη, όσο και το μήνυμα που ταυτίζει την Επταετία με το σήμερα.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι η απάντηση δεν ήρθε από τον κ. Βαρουφάκη, που κάτι τέτοια τα λατρεύει. Ηρθε από τον υπεύθυνο Τύπου του ΜέΡΑ25, Σπύρο Δερβενιώτη, γελοιογράφο.

    O οποίος, καίτοι επαγγελματίας των πυκνών νοημάτων, χρειάστηκε 347  λέξεις για να εξηγήσει το σύνθημα του μπλοκ Βαρουφάκη στην πορεία.

     

    Εύλογη η απάντηση της κυρίας Ακρίτα: «Οταν μια άποψη/αντίληψη/θεωρία χρειάζεται ολόκληρη ανάλυση για να εξηγήσει ένα σλόγκαν 8 λέξεων, τότε το σλόγκαν έχει αποτύχει. Στην ίδια πρόταση δεν χωρούν τανκς και funds, κάπου υπάρχει λάθος. Και σαφώς είναι ανιστόρητη η ομοιογενοποίηση των δυο εννοιών: τα τανκς του 1973 δεν είναι κι ούτε θα γίνουν ποτέ τα funds του 2018».

  • Ο Γκλέτσος δηλώνει Αριστερός και κατεβαίνει με τους ΑΝΕΛ στη Στερεά Ελλάδα

    Ο Απόστολος Γκλέτσος δηλώνει Αριστερός. Αλλά θα βάλει, λέει, με τους Ανεξ. Ελληνες του Πάνου Καμμένου για Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος. Προφανώς επειδή το ψάρι πρέπει να το ψήνεις και από τις δύο πλευρές.

     

    Ο δήμαρχος Στυλίδας, που άφησε το πολιτικό του στίγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνοντας απεργίες πείνας υπέρ των μαθητών, απειλώντας την κυβέρνηση με παραίτηση αν συμφωνήσει με την ΠΓΔΜ και απειλώντας κάποιους άλλους σε επίσημο έγγραφο ότι «θα βλαστημήσουν την ώρα που γεννήθηκαν», αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διεκδικώντας τη θέση του Κώστα Μπακογιάννη.

     

    Και για τους δύο –και τον κ. Γκλέτσο και τους ΑΝΕΛ– αυτή η σύμπραξη είναι ωφέλιμη. Οι μεν Ανεξ. Ελληνες δείχνουν ότι ακόμα είναι πολιτικά ζωντανοί και βρίσκουν υποψήφιους, έστω του βεληνεκούς του κ. Γκλέτσου, ο δε δήμαρχος Στυλίδας και ιδρυτής του κόμματος «Τελεία», βρίσκει έναν κάποιο κομματικό μηχανισμό να στηρίξει τις φιλοδοξίες του και βλέπει ότι οι ύμνοι του προς τον Πάνο Καμμένο –«είναι ο καλύτερος υπουργός που πέρασε ποτέ από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας»– δεν πήγαν χαμένοι.

     

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ κατέληξε στο πρόσωπο του κ. Γκλέτσου, με τον ίδιο να εκφράζει την ικανοποίησή του και να δεσμεύεται για ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από πρόσωπα που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους.

     

    «Κάθε τέτοια στήριξη είναι για εμάς το ζητούμενο. Γιατί είμαστε ενωτικοί και έχουμε ανθρώπους από όλο το δημοκρατικό τόξο της Βουλής» σχολίασε ο νυν δήμαρχος Στυλίδας, μιλώντας τη στήριξή του από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Σε ό,τι αφορά το υπό κατάρτιση ψηφοδέλτιο της παράταξής του -ονομάζεται Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση- ο κ. Γκλέτσος είπε ότι «στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα υποψηφίων, θα δείτε την ανθρωπογεωγραφία μας. Είναι από διάφορους χώρους». Σχετικά με το πώς νιώθει ως Αριστερός για τη στήριξή του από ένα συντηρητικό κόμμα όπως οι ΑΝΕΛ. ο κ. Γκλέτσος τόνισε ότι «παραμένω αριστερός στο πώς διάγω την καθημερινότητά μου, τον βίο μου. Κατά τα άλλα, είδαμε ότι όταν πρέπει να διοικηθεί ένα κράτος, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι φανταζόμαστε». 




text
  • Απαράδεκτο να έχει κακοκαιρία Απρίλιο μήνα. Πού ακούστηκε;


    19 Απριλίου 2024, 22:01