661
Κυριάκος Μητσοτάκης και Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής | John Thys/Pool via REUTERS

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Σαρλ Μισέλ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 13:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/10/2020, 14:10
Κυριάκος Μητσοτάκης και Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής
|John Thys/Pool via REUTERS

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Σαρλ Μισέλ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 13:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/10/2020, 14:10

Το πρόγραμμα όριζε ότι η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής –που αρχικά θα αφορούσε κυρίως τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, αργότερα εμπλουτίστηκε με μια σειρά άλλες κρίσεις ενώ είχε αναβληθεί και κατά μία εβδομάδα λόγω κορονοϊού– ξεκινά στις 4 μ.μ. Ομως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε στη βελγική πρωτεύουσα ώρες νωρίτερα, για μια σειρά διμερών επαφών.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (νωρίτερα ο βέλγος αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας). Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την ελληνική επίσημη γραμμή ενημέρωσης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας, όμως, ότι η Ενωση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Για την Αθήνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών παραμένει μια Σύνοδος που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι το ζήτημα της Τουρκίας κατέχει ένα μικρό μέρος της ατζέντας.

Στο τραπέζι της διήμερης Συνόδου Κορυφής θα τεθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, η πανδημία, η υπόθεση Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η ενιαία αγορά και το Brexit. Οσο για την τουρκική προκλητικότητα, όπως έγινε γνωστό, το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα κατά τη διάρκεια του δείπνου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της», υπογράμμισε στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συμμετάσχει μόνο στην πρώτη ημέρα της Συνόδου, ενώ την Παρασκευή θα εκπροσωπηθεί από την Ανγκελα Μέρκελ. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η Μέρκελ (εδώ), έσπευσε μόλις την Τετάρτη να προκαταλάβει το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πλέκοντας σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ το εγκώμιο του Ταγίπ Ερντογάν για τη συμβολή του στο Προσφυγικό.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Mega, ότι δεν πρόκειται να εγκριθούν κυρώσεις κατά της Αγκυρας αλλά ούτε και κάποιος μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που κλιμακώσει ξανά την ένταση στην περιοχή ο Ταγίπ Ερντογάν.

Θα τονιστεί η ανάγκη για διαρκή αποκλιμάκωση και να δοθεί χώρος για διάλογο, ενώ θα σταλεί ένα «αυστηρό» μήνυμα στην Τουρκία ότι αν δεν συμμορφωθεί θα υποστεί «συνέπειες», χωρίς ωστόσο αυτές δεν διευκρινίζονται.

Μετά το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και τον υπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει κρατήσει μια μάλλον «φιλοτουρκική» στάση.

Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν, εκτός των θεμάτων της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η πρόταση της Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Πρόταση που αποτελεί καλή βάση για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, του οποίου, όπως είπαν οι ίδιες πηγές, δυσανάλογο βάρος σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης. Επίσης, εξετάστηκε η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα δομή αιτούντων άσυλο στη Λέσβο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...