385
Η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη, υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός | INTIMEnews

Mητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Αυτονόητη η στήριξη της Ελλάδας – Δεν θα αποδεχθούμε τετελεσμένα στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 11:47
Η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη, υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός
|INTIMEnews

Mητσοτάκης σε Αναστασιάδη: Αυτονόητη η στήριξη της Ελλάδας – Δεν θα αποδεχθούμε τετελεσμένα στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 11:47

Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κορυφαίο εθνικό μέλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, όπως και αυτονόητη είναι η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, διαβεβαιώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κάνοντας αναφορά στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες όσο και επί του εδάφους της, ο Πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων πως  δεν θα αποδεχθούμε τη νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο, ούτε τη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και του τουρκικού εποικισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος Μητσοτάκη προ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη:

«Με την ευκαιρία του εορτασμού της 60ής επετείου της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, σας εκφράζω τις πιο εγκάρδιες, αδελφικές ευχές για την πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και ολόκληρου του κυπριακού λαού σε συνθήκες Ασφάλειας και Ειρήνης. Η σημερινή επέτειος είναι διαφορετική.

Γιατί γιορτάζεται εν μέσω συνεχών παράνομων τουρκικών ενεργειών κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις Θαλάσσιες Ζώνες όσο και επί του εδάφους της Κύπρου. Η παραβατικότητα αυτή έχει περαιτέρω κλιμακωθεί με τις απειλές εποικισμού των Βαρωσίων και σφετερισμού των εκεί ελληνοκυπριακών περιουσιών κατά ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων των ΗΕ. Η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

δεν θα αποδεχθούμε τη νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο, όπως και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τη νομιμοποίηση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και του τουρκικού εποικισμού.

Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους – μέλους της ΕΕ, παραμένει κορυφαίο εθνικό μέλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα φεισθούμε προσπαθειών. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνδράμουμε προς τον στόχο της επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Είμαι δε βέβαιος για την τελική ευόδωση των κοινών προσπαθειών μας η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή, την ευρωπαϊκή και την ευρύτερη διεθνή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά και στην επικράτηση της διεθνούς νομιμότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...