571
Ο Σωτήρης Τσιόδρας κάνει τις ανακοινώσεις για τα νέα κρούσματα | ΕΡΤ/Web TV

Ο Τσιόδρας προανήγγειλε επέκταση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 18:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2020, 20:22
Ο Σωτήρης Τσιόδρας κάνει τις ανακοινώσεις για τα νέα κρούσματα
|ΕΡΤ/Web TV

Ο Τσιόδρας προανήγγειλε επέκταση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 18:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2020, 20:22

Η διαπίστωση ότι βρισκόμαστε στην αρχή της μάχης όσον αφορά τον κορονοϊό στη χώρα μας έκανε την Πέμπτη στην τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

«Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας και Ισπανίας, αλλά αν τα μέτρα αρθούν θα δούμε παρόμοια εικόνα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Θα ήταν καταστροφική τώρα η άρση των περιοριστικών μέτρων».

Ουσιαστικά ο κ. Τσιόδρας προανήγγειλε τη χρονική επέκταση των περιορισμών μετακινήσεων, που με βάση την τελευταία κυβερνητική απόφαση έχουν ισχύ ως τις 6 Απριλίου.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά εξήγησε ότι είμαστε ακόμα στην έναρξη της μάχης με τον ιό. Μια μάχη που θα έχει τις λιγότερες απώλειες αν «ο καθένας συνεχίσει να συμβάλει από την πλευρά του τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού».

Οπως ανέφερε «δεν χρειάζεται εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε παρότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των περιστατικών στην χώρα μας».

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Η εκτίμηση είναι ότι απουσία μέτρων ο κορονοϊός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα και αυτό ήδη φαίνεται από την εικόνα που έχουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα». Αναφερόμενος στη Μεγάλη Βρεττανία είπε ότι σε 14 ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 10 φορές.

Τέσσερις νεκροί σε 24 ώρες

Το μεσημέρι της Πέμπτης κατέληξε ακόμη ένας συνάνθρωπός μας από κορονοϊό. Πρόκειται για έναν 70χρονο άνδρα από τη Γλυφάδα.

Νωρίτερα το πρωί είχε γίνει γνωστό ότι έχασε τη μάχη για τη ζωή ένας 64χρονος άνδρας από τη Δαμασκηνιά Κοζάνης -ένα από τα χωριά που έχουν τεθεί εδώ και αρκετές μέρες σε πλήρη καραντίνα- του οποίου ο 90χρονος πατέρας  είχε πεθάνει πριν από λίγες ημέρες.

Ο 64χρονος άνδρας νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» για 9 ημέρες.

Το πρωί της Πέμπτης είχε ανακοινωθεί ο θάνατος 46χρονου στρατιωτικού από την Ξάνθη στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Συνολικά τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι 26.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Τσιόδρας στην περίπτωση του 42χρονου ερμανού καθηγητή που κατέληξε στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Όπως είπε πρόκειται για σπάνιο περιστατικό γνωστής επιπλοκής όσον αφορά τον κορονοϊό. «Εμφάνισε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα γνωρίζουμε αυτή την επιπλοκή που κάνει ο κορονοϊός και γι’ αυτό χορηγούμε ειδική αντιπηκτική αγωγή» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για σπάνια επιπλοκή που δεν αφορά το μεγάλο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται.

Οσον αφορά το «μένουμε σπίτι με ελαφρά συμπτώματα» ο κ. Τσιόδρας υπεραμύνθηκε αυτής της τακτικής, τονίζοντας ότι «η στρατηγική μας δεν αλλάζει. Πρόκειται για μία στρατηγική που προτείνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά συμπλήρωσε: «φυσικά και οι σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, ιδίως αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι ηλικιωμένοι». Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι με κορονοϊό εμφανίζουν ήπια νόσο, κατέληξε.

Ανοσία για τρία χρόνια όσοι αναπτύξουν αντισώματα

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε τέλος, στις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν περάσει τον κορονοϊό και τα συμπτώματά του στο σπίτι, τονίζοντας ότι ελάχιστοι από αυτούς εμφάνισαν μία επιδείνωση στην πορεία. Μιλώντας για τα τεστ όπου δείχνουν εάν κάποιος έχει χτίσει ανοσία στον κορονοϊό, είπε ότι όσοι βρεθούν να έχουν αντισώματα στο νέο ιό, θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή 3 χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον. «αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές» κατέληξε.