366
| George Vitsaras / SOOC

Ερχεται πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας (εκτός και αν…)

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 16:00
|George Vitsaras / SOOC

Ερχεται πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας (εκτός και αν…)

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 16:00

Η απαγόρευση κυκλοφορίας – ή ορθότερα των άσκοπων μετακινήσεων – για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, επεβλήθη στις αρχές της εβδομάδας (Δευτέρα 23/3), ωστόσο παρά το αρχικό μούδιασμα στο άκουσμα της ανακοίνωσης, πολλοί πολίτες -ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι- είπαν για μία ακόμη φορά το γνωστό και χιλιοειπωμένο «έλα μωρέ τώρα» και κρατώντας δεκάδες ιδιόχειρες άδειες μετακίνησης συνέχισαν να κυκλοφορούν κανονικά στους δρόμους. Λες και δεν είχε γίνει ποτέ η ανακοίνωση της απαγόρευσης.

Εξού και τα πρόστιμα (ξεπέρασαν με άνεση τα 1.000 εδώ) που πέφτουν«βροχή» τις τελευταίες ημέρες, αλλά και οι απίθανες δικαιολογίες που εφευρίσκουν όσοι «συλλαμβάνονται» να κυκλοφορούν ασκόπως.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον -πιο σοβαρά από ποτέ- η υιοθέτηση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται στην πιο κρίσιμη περίοδο όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Ο χρόνος πιέζει και σύμφωνα με το in.gr, δεν αποκλείεται πλέον να επιβληθεί ακόμα και ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας όπως έχει επιβληθεί στην Αλβανία.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, οι πολίτες έχουν δικαίωμα μετακίνησης από τις 5 το πρωί ως τη 1 μετά το μεσημέρι, ώρες κατά τις οποίες θα παραμένουν ανοικτά σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.

Δυνατότητα εξόδου για σωματική άσκηση θα υπάρχει μεν, αλλά μόνο μία φορά την ημέρα, σε περιορισμένη απόσταση από το σπίτι και για περιορισμένο χρόνο (σ.σ. στη Γαλλία επιτρέπεται σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την οικία, έως μία ώρα, ενώ στην Ιταλία, στη Λομβαρδία και την Εμίλια Ρομάνια, έχει απαγορευτεί πλήρως, ακόμα και απλός περίπατος).

Σε ένα ακόμα από τα σενάρια αυστηροποίησης των μέτρων προβλέπονται το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων και η πλήρης αναστολή κάθε μη κομβικής παραγωγικής δραστηριότητας.

Ανοικτό επίσης είναι το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και διακοπής λειτουργίας όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς (εφαρμόζεται ήδη στη Σερβία, εφαρμόστηκε και σε κάποιες πόλεις της Κίνας).

Πιθανότερη θεωρείται τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών με τη δύση του ηλίου, όπως συμβαίνει ήδη σε περισσότερες από 15 χώρες του κόσμου, όπως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, και σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Γαλλίας.

Ολα πάντως θα κριθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες, από τον βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών με τα υφιστάμενα μέτρα, που προς παρόν τουλάχιστον φέρεται να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ειδικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...