222
«Μόνιμο αρχείο» ονομάζεται το βιβλίο του πρώην στελέχους της NSA | EPA/CJ GUNTHER

Τα κέρδη του Σνόουντεν από το βιβλίο του ζητούν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 15:05
«Μόνιμο αρχείο» ονομάζεται το βιβλίο του πρώην στελέχους της NSA
|EPA/CJ GUNTHER

Τα κέρδη του Σνόουντεν από το βιβλίο του ζητούν οι ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 15:05

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή κατά του Εντουαρντ Σνόουντεν ζητώντας από τον πρώην αναλυτή της NSA τα κέρδη από το βιβλίο του το οποίο μόλις κυκλοφόρησε.

Στόχος δεν είναι, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η αγωγή, να απαγορευτούν οι πωλήσεις του βιβλίου, αλλά να εισπράξει το αμερικανικό Δημόσιο τα κέρδη.

Το υπουργείο επικαλείται απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1980 με την οποία μηνύθηκε συμβασιούχος εργαζόμενος της CIA για τη μη κοινοποίηση για προέλεγχο του βιβλίου που έγραψε.

Η αγωγή επικαλείται τη συμφωνία εμπιστευτικότητας που είχε ο Σνόουντεν με την υπηρεσία, αλλά και τη CIA, στις οποίες θα έπρεπε να κοινοποιήσει το περιεχόμενο του βιβλίου πριν το δημοσιεύσει.

Αυτή η υπόθεση είναι ανεξάρτητη από τη μήνυση με τις κατηγορίες για κατασκοπία που αντιμετωπίζει ο Σνόουντεν από το 2013, οπότε και διέφυγε στη Ρωσία όπου εξακολουθεί να ζει.

Ο άλλοτε συμβασιούχος υπάλληλος της NSA το 2013 έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του Guardian τεράστιο όγκο εγγράφων της αμερικανικής υπηρεσίας η οποία παρακολουθεί συστηματικά τις επικοινωνίες σε όλο τον κόσμο.  Στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, μιλά για τις αποκαλύψεις του, τα κίνητρά του να μιλήσει δημόσια, όπως και για τη ζωή του.

Η απάντηση του Σνόουντεν περιορίστηκε σε ένα tweet όπου παρέθεσε ένα σύνδεσμό για την αγορά του βιβλίου του από το Amazon και το σχόλιο ότι «είναι το βιβλίο που η κυβέρνηση δεν θέλει να διαβάσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...