231
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον άσπονδο φίλο του Νάιτζελ Φάρατζ στις 18 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Vincent Kessler

Γιούνκερ: Ο κίνδυνος του άτακτου Brexit είναι μπροστά μας

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 14:26
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον άσπονδο φίλο του Νάιτζελ Φάρατζ στις 18 Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Vincent Kessler

Γιούνκερ: Ο κίνδυνος του άτακτου Brexit είναι μπροστά μας

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 14:26

Ορατός παραμένει ο κίνδυνος για ένα άτακτο Brexit, τόνισε την Τετάρτη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λίγο πριν αποχωρήσει από το αξίωμα (στις 31 Οκτωβρίου), ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέθεσε με τον γνωστό του γλαφυρό τρόπο τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, χωρίς να παραλείψει να αφήσει αιχμές για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

«Αυτός ο χώρος παραμένει ανοικτός, δεν πρόκειται να κλείσει», είπε αναφερόμενος ευθέως στο βρετανικό Κοινοβούλιο που έκλεισε ο Τζόνσον.

Η Ευρώπη, τόνισε ακόμη ο Γιούνκερ, περιμένει «νομικά εφαρμόσιμες προτάσεις για το Brexit, μέχρι τώρα δεν έχουν κατατεθεί», μια παρέμβαση που ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι «έχει μείνει πολύ λίγος καιρός». Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας στις 31 Οκτωβρίου «είναι πολύ αληθινός» και επανέλαβε ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα. «Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop», εξήγησε ακόμη.

Οι παρεμβάσεις του απερχόμενου επικεφαλής γίνονται μόλις δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο – μια συνάντηση «φιλική, εποικοδομητική και εν μέρει θετική», όπως την είχε χαρακτηρίσει.

Η παραίνεση της Κομισιόν για να προτείνει το Λονδίνο νομικά εφαρμόσιμες λύσεις ως τώρα μάλλον έπεσε στο κενό. Αλλά και πάλι η Κομισιόν «ανοικτή και έτοιμη να συζητήσει» όλο το 24ωρο κάθε ημέρα της εβδομάδας, είχε δηλώσει ο Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...