382
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν μιλά μέσω βιντεοκλήσης σε συνέδριο το 2017 | EPA/RAINER JENSEN / CeBIT /HANDOUT

Αυτοπροτείνεται για άσυλο στη Γαλλία ή τη Γερμανία ο Σνόουντεν

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 19:25
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν μιλά μέσω βιντεοκλήσης σε συνέδριο το 2017
|EPA/RAINER JENSEN / CeBIT /HANDOUT

Αυτοπροτείνεται για άσυλο στη Γαλλία ή τη Γερμανία ο Σνόουντεν

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 19:25

Ασυλο σε χώρα της δυτικής Ευρώπης επιθυμεί ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην εργαζόμενος της NSA που αποκάλυψε πακτωλό μυστικών για τη δράση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, αρκεί βεβαίως να βρεθεί η κυβέρνηση που θα δεχόταν να του το χορηγήσει.

Αμέσως μετά τις αποκαλύψεις που έκανε στον Guardian το 2013, κατέφυγε από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα, μια παράδοξη εκ πρώτης όψεως επιλογή, η οποία του εξασφάλισε προστασία από την καταδίωξη της Ουάσινγκτον.

Στις ΗΠΑ θεωρείται «εχθρός του κράτους» και αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπία. Ο ίδιος επιμένει ότι οι αποκαλύψεις του δεν έβαλαν κανένα σε κίνδυνο.

Αντιλαμβάνεται πάντως ο ίδιος τους κινδύνους για τον εαυτό του: «Αν με βρουν νεκρό δεν θα είναι γιατί αυτοκτόνησα», είπε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Δεν έχω και δεν είχα τάσεις αυτοκτονίας, έχω μάλιστα φιλοσοφική διαφωνία με την ιδέα. Αν τύχει να πέσω από το παράθυρο, να είστε σίγουροι ότι θα με έχουν σπρώξει».

Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί το βιβλίο του με τον τίτλο «Μόνιμο Αρχείο», μια προσωπική κατάθεση για την απόφασή του να προχωρήσει στις αποκαλύψεις.

Σε συνέντευξή του στη Welt με αφορμή το βιβλίο, ο Σνόουντεν, ακτιβιστής πλέον υπέρ της ιδιωτικότητας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει πολιτικό άσυλο από τη Γερμανία: «Αν μου το παραχωρούσε δεν θα ήταν εχθρική πράξη προς τις ΗΠΑ», σημειώνει.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ο Σνόουντεν έχει κάνει σε πάνω από 20 χώρες μια σειρά ανεπιτυχών αιτημάτων για άσυλο, μεταξύ άλλων και από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Πάντως ουσιαστικά επέκρινε αυτές τις δύο χώρες γιατί υπονομεύουν την πιθανότητα να καταφύγει σε αυτές.  «Οι κυβερνήσεις ψάχνουν αφορμές για να σταματήσουν από το να πάω σε αυτές», είπε.

Σε άλλη συνέντευξη στο France Inter είπε ότι «θα του άρεσε πολύ» αν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενέκρινε το αίτημα για το άσυλο. Σχολίασε δε ότι «είναι κάπως θλιβερό ότι το μόνο μέρος όπου ένας αμερικανός μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος μπορεί να μιλά δεν είναι στην Ευρώπη, αλλά εδώ στη Ρωσία».

Αποκάλυψε ακόμη ότι είχε ζητήσει άσυλο και επί του προκατόχου του Μακρόν, τον Φρανσουά Ολάντ, χωρίς αποτέλεσμα. «Τίποτα το εχθρικό δεν υπάρχει στην προστασία των whistleblower, δεν είναι επίθεση κατά των ΗΠΑ το να δεχτεί κανένας κάποιον σαν εμένα», εξηγεί.

Με το ενδεχόμενο της χορήγησης ασύλου κατ’αρχήν θετική εμφανίστηκε η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ, αν και το προεδρικό μέγαρο έσπευσε να υπενθυμίσει ότι οι απόψεις της είναι προσωπικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...