470
Ο Νίκος Φίλης και η Νίκη Κεραμέως. «Οι αντιδράσεις από ακροδεξιούς παράγοντες και ΜΜΕ εναντίον της απόφασης της υπουργού Παιδείας δεν μας προκαλούν έκπληξη» είπε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ | SOOC/CreativeProtagon

Ο Φίλης λέει ότι η Κεραμέως μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 14:26
Ο Νίκος Φίλης και η Νίκη Κεραμέως. «Οι αντιδράσεις από ακροδεξιούς παράγοντες και ΜΜΕ εναντίον της απόφασης της υπουργού Παιδείας δεν μας προκαλούν έκπληξη» είπε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ
|SOOC/CreativeProtagon

Ο Φίλης λέει ότι η Κεραμέως μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 14:26

Θετική χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, την απόφαση (εδώ) της υπουργού Παιδείας να μην αναγράφονται το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα απολυτήρια των μαθητών.

Σε δήλωσή του βέβαια, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι «η θεσμοθέτηση ενός αυτονόητου δημοκρατικού δικαιώματος γίνεται με καθυστέρηση πολλών ετών, ως συμμόρφωση στην απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής και όχι ως πρωτοβουλία και επιλογή της Πολιτείας», αλλά σε κάθε περίπτωση τη εξέλαβε ως μια θετική εξέλιξη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε μάλιστα στις αντιδράσεις «ακροδεξιών παραγόντων» στην απόφαση της κυρίας Κεραμέως δηλώνοντας την συμπαράστασή του στην υπουργό απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται.

Ωστόσο υπενθύμισε ότι αυτοί σκοταδιστικοί, παρεκκλησιαστικοί και εθνικιστικοί, όπως τους χαρακτήρισε, κύκλοι είναι αυτοί «με τους οποίους είχε συμπαραταχθεί η ΝΔ και η ίδια η κυρία Κεραμέως σε ποικίλα μέτωπα αναχρονισμού».

Το μήνυμα του κ. Φίλη προς την κυρία Κεραμέως είχε να κάνει εμφανώς με τις επιθέσεις που δέχτηκε την Τετάρτη η υπουργός Παιδείας από τον δήθεν συμπόλιτευόμενο Τύπο.

Η θεωρητικά και μόνο «κεντροδεξιά» εφημερίδα «Δημοκρατία» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η ΝΙΚΗ των αθέων».

Αλλά και η «Εστία» επέκρινε στο πρωτοσέλιδό της την απόφαση της κυρίας Κεραμέως.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Φίλη:

«Η απόφαση της υπουργού Παιδείας να συμμορφωθεί με την υπ’ αριθ. 28/2019 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και να καταργήσει την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους απολυτήριους τίτλους σπουδών είναι θετική. Αυτό ακριβώς είχαμε παροτρύνει την κυρία υπουργό να κάνει αμέσως μόλις εκδόθηκε η απόφαση της Αρχής. Δυστυχώς, για την κυβέρνηση και για το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος, η θεσμοθέτηση ενός αυτονόητου δημοκρατικού δικαιώματος γίνεται με καθυστέρηση πολλών ετών, ως συμμόρφωση στην απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής και όχι ως πρωτοβουλία και επιλογή της Πολιτείας .

Οι αντιδράσεις από ακροδεξιούς παράγοντες και ΜΜΕ εναντίον της απόφασης της υπουργού Παιδείας δεν μας προκαλούν έκπληξη. Προέρχονται από τους ίδιους σκοταδιστικούς, παρεκκλησιαστικούς και εθνικιστικούς κύκλους, με τους οποίους είχε συμπαραταχθεί η ΝΔ και η ίδια η κυρία Κεραμέως σε ποικίλα μέτωπα αναχρονισμού, από τις ταυτότητες παλαιότερα, μέχρι τη μάχη εναντίον μου για τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών, την αντίδραση κατά της εφαρμοζόμενης και τιμώμενης σήμερα “προδοτικής” Συμφωνίας των Πρεσπών και τη λυσσώδη εναντίωση σε κάθε βήμα χωρισμού Κράτους- Εκκλησίας. Το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά η κυρία Κεραμέως, μπορούν να υπολογίζουν στη συμπαράστασή μας απέναντι στις επιθέσεις που ήδη δέχονται από τους σκοταδιστικούς κύκλους, στο βαθμό που επιμείνουν στη θέση τους.

» Αντίθετα, αν υποχωρήσουν ή προσπαθήσουν να τους εξευμενίσουν σε άλλους τομείς (μάθημα Ιστορίας, “ιεροδιδάσκαλοι στα σχολεία”, εκκλησιαστική περιουσία κλπ), όπως, δυστυχώς, έχει διαφανεί μέχρι σήμερα, θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντι. Ο αγώνας για να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει, με τρόπο προνομιακό και αναχρονιστικό την εκκλησία με την εκπαίδευση συνεχίζεται και κάθε μικρή και μεγάλη νίκη προς αυτή την κατεύθυνση έχει τη σημασία της».