245
Χαραγμένες στη μνήμη οι εικόνες της φονικής καταστροφής την 23η Ιουλίου 2018 | INTIMEnews

Εφέτη ανακριτή για τη δικογραφία της τραγωδίας στο Μάτι ζητεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 13:01
Χαραγμένες στη μνήμη οι εικόνες της φονικής καταστροφής την 23η Ιουλίου 2018
|INTIMEnews

Εφέτη ανακριτή για τη δικογραφία της τραγωδίας στο Μάτι ζητεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 13:01

Το ορισμό εφέτη ανακριτή που θα αναλάβει τον χειρισμό της δικογραφίας για την τραγωδία στο Μάτι, ζητεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Μωραϊτάκης.

Συγκεκρμένα, με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του τριμελούς Συμβουλίου διοίκησης του Εφετείου, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, ο κ. Μωραϊτάκης ζητεί τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής που θα χρεωθεί την κύρια ανάκριση για την καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018 που κόστισε την ζωή 102 ανθρώπων.

Οπως επισημαίνει, λόγω «της σοβαρότητας, της εξαιρετικής φύσης και της ευρύτατης δημοσιότητας» της υπόθεσης, επιβάλλεται η κύρια ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή και επίκουρο αυτού.

Υπενθυμίζεται ότι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι διενεργήθηκε πολύμηνη εισαγγελική έρευνα από τους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο, Νίκο Φυστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων, σε βαθμό πλημμελήματος κατά 20 κρατικών λειτουργών και στελεχών της αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τέως δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής αλλά και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Η δίωξη αφορά τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και των σωματικών βλαβών κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Εφόσον κινηθεί η διαδικασία για τη σύγκληση της Ολομέλειας, το Σώμα μετά από προτάσεις θα ψηφίσει τον εφέτη και τον επίκουρο του που θα χειριστούν τη υπόθεση.