283
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης | George Vitsaras / SOOC

Συνολάκης για το Μάτι: «Ντρέπομαι σαν Ελληνας, αδιανόητη η έλλειψη συντονισμού»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2019, 13:20
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης
|George Vitsaras / SOOC

Συνολάκης για το Μάτι: «Ντρέπομαι σαν Ελληνας, αδιανόητη η έλλειψη συντονισμού»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2019, 13:20

Σφοδρή κριτική για την κατάσταση των κρατικών υπηρεσιών και την ανεπαρκή αντιμετώπιση της τραγωδίας στο Μάτι έκανε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Συνολάκης.

«Ντράπηκα σαν άνθρωπος και σαν Ελληνας όταν βγήκε η εισαγγελική έκθεση στη δημοσιότητα», τόνισε σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Εκανε λόγο για έναν «άθλιο συντονισμό» της Πυροσβεστικής στη φονική πυρκαγιά και επισήμανε: «Είναι αδιανόητο, δεν είχα φανταστεί τέτοια παντελή έλλειψη συντονισμού, αυτή την παντελή έλλειψη συνεννόησης, αυτό το χάλι».

Είπε ακόμη ότι «το απόγευμα της 23ης Ιουλίου γίνονταν 200 τηλεφωνήματα το λεπτό προς το συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Καταλαβαίνετε την απόγνωση των ανθρώπων. Δεν δόθηκε οργανωμένη εκκένωση. Κανένας δεν τους είπε “σηκωθείτε και φύγετε απ’ τα σπίτια σας”. Οι περισσότεροι από το Μάτι έφυγαν γιατί τρέχανε οι γείτονές τους».

Για την αστυνομία αναρωτήθηκε πού βρισκόταν την ώρα της καταστροφής: «Δεν υπήρχε σαφής οδηγία για το τι να κάνουν οι άνθρωποι. Γι’ αυτό άλλοι έφευγαν με το αμάξι στην ευθεία και εγκλωβίζονταν και άλλοι πήγαιναν προς τη θάλασσα. Δεν υπήρχε ελικόπτερο να επιβλέπει και να δίνει οδηγίες», είπε.

«Οι άνθρωποι είχαν φθάσει στο σημείο να τηλεφωνήσουν σε πολιτικούς προκειμένου να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με το Λιμενικό και να μάθουν έρθουν να τους μαζέψουν», συμπλήρωσε.

Για το αν πάρθηκε κάποια πολιτική ευθύνη, ο κ. Συνολάκης τόνισε: «Από πολιτικούς όχι. Χάσαμε πολύ χρόνο, γίνανε λάθη. Επρεπε να βγει κάποιος να το παραδεχτεί για να δούμε τι καλύτερο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Οταν αφήνεις να βγαίνει προς τα έξω ότι όλα κύλησαν τέλεια και όπως έπρεπε, τότε δεν αφήνεις να παρθούν και τα κατάλληλα μέτρα όπως είμαστε προετοιμασμένοι για να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα, έχουν γίνει οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να αλλάξει αυτό το άθλιο σύστημα που δεν υπάρχει κοινή επιχειρησιακή εικόνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...