552
O Χόκινγκ το 2005 στην Ισπανία. Τώρα «επιστρέφει»... μετά θάνατον για να μας διδάξει και πάλι | EPA/Eloy Alonso

O Στίβεν Χόκινγκ μας ξεναγεί στην ζωή του και στο Σύμπαν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2019, 08:50
O Χόκινγκ το 2005 στην Ισπανία. Τώρα «επιστρέφει»... μετά θάνατον για να μας διδάξει και πάλι
|EPA/Eloy Alonso

O Στίβεν Χόκινγκ μας ξεναγεί στην ζωή του και στο Σύμπαν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2019, 08:50

Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Στίβεν Χόκινγκ δημοσιεύτηκε η τελευταία μελέτη του στην οποία καταπιανόταν, εκτός από τις αγαπημένες του μαύρες τρύπες και με την πιθανότητα ύπαρξης του πολυσύμπαντος. Ο Χόκινγκ προσπαθούσε, λίγο πριν πεθάνει, να βρει μια μέθοδο με την οποία θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη και άλλων συμπάντων εκτός από αυτό στο οποίο εμείς βρισκόμαστε.

Λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο στο οποίο δημοσιεύονται μια σειρά από επικαιροποιημένα σχόλια και σκέψεις που κατέθεσε στους συνεργάτες του ο διάσημος επιστήμονας πάνω σε διάφορα ζητήματα (επιστημονικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά) στα οποία είχε αναφερθεί δημόσια στο παρελθόν. Τώρα, λίγο πριν από την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του (14 Μαρτίου, έγινε γνωστό ότι βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης δύο ντοκιμαντέρ στα οποία συμμετείχε ενεργά ο ίδιος ο Χόκινγκ. Το Ιδρυμα Στίβεν Χόκινγκ ανακοίνωσε ότι μια από τις κορυφαίες εταιρείες του είδους στον κόσμο, η Atlantic Productions, έχει αναλάβει την παραγωγή αυτών των δύο ντοκιμαντέρ.

Η Atlantic Productions έχει πάρει πολλά βραβεία (BAFTA και Emmy) για τα ντοκιμαντέρ της. Βρίσκεται εκτός των άλλων πίσω από την παραγωγή 11 ντοκιμαντέρ και σειρών του Ντέιβιντ Ατένμπορο που λογίζεται εδώ και δεκαετίες ως ο κορυφαίος δημιουργός ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή.

Τα δύο ντοκιμαντέρ για τον Χόκινγκ επιμελήθηκε ο κινηματογραφιστής και διευθύνων σύμβουλος της Atlantic Productions Αντονι Γκέφεν. Το πρώτο τιτλοφορείται «Εμπειρία Εμβύθισης στις Μαύρες Τρύπες του Στίβεν Χόκινγκ». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο οι θεατές, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, θα ταξιδέψουν μέσα στο Σύμπαν με οδηγό τον Χόκινγκ. Ο διάσημος επιστήμονας κάνει την αφήγηση και βοηθά τον θεατή στην virtual εξερεύνηση του Σύμπαντος.

Ο Αντονι Γκέφεν ανακοινώνει την δημιουργία των ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας. Στο φόντο ένα στιγμιότυπο από την οικογενειακή ζωή του Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking Foundation/Facebook)

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ τιτλοφορείται «Θεατρικό Ντοκιμαντέρ Στίβεν Χόκινγκ» και σε αυτό ο θεατής θα δει το χρονικό της ζωής του. Οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με προσωπικό υλικό (εικόνες, αντικείμενα, έγγραφα κλπ) του επιστήμονα τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα εκτεθεί στην δημοσιότητα. Ο Γκέφεν και οι συνεργάτες του εργάζονται δύο χρόνια πάνω σε αυτό το πρότζεκτ και ευτυχώς πρόλαβαν να κάνουν τις απαραίτητες ηχογραφήσεις με τον Χόκινγκ πριν αυτός εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα δύο ντοκιμαντέρ θα είναι έτοιμα και διαθέσιμα στο κοινό στα αρχές του 2020.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Atlantic Productions για την δημιουργία ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν με πολλές λεπτομέρειες, σε μεγάλο βάθος και με τεχνολογίες αιχμής την ζωή και το έργο του πατέρα μου. Το πρότζεκτ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στο γραφείο του πατέρα μου στο Κέιμπριτζ και τώρα βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο. Το πρώτο ντοκιμαντέρ θα στείλει τους θεατές του σε ένα εκπληκτικό κοσμικό ταξίδι που θα περιγράφει το πώς οραματιζόταν το Σύμπαν ο πατέρας μου» δήλωσε η συγγραφέας και δημοσιογράφος Λούσι Χόκινγκ.

«Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν ένα από τα πιο εκπληκτικά μυαλά το σύγχρονου κόσμου. Η επιστημονική του εργασία καθόρισε τον τομέα της Φυσικής και βοήθησε στο να πέσει φως σε μια σειρά από μεγάλα μυστήρια του Σύμπαντος. Ηταν μεγάλη τιμή να συνεργαστώ και μάλιστα πολύ στενά με τον Στίβεν Χόκινγκ σε ένα πρότζεκτ που ο ίδιος θεωρούσε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς του» ανέφερε με την σειρά του ο Γκέφεν στην διάρκεια της εκδήλωσης όπου ανακοινώθηκε η δημιουργία των ντοκιμαντέρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News