573
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε φωτογραφία από την συνάντησή τους στην Αγκυρα τον περασμένο Απρίλιο | ΙΝΤΙΜΕnews

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αθήνα: Επικρατέστερη ημερομηνία η 31η Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 08:35
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε φωτογραφία από την συνάντησή τους στην Αγκυρα τον περασμένο Απρίλιο
|ΙΝΤΙΜΕnews

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αθήνα: Επικρατέστερη ημερομηνία η 31η Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 08:35

Κατά την παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών (εδώ), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέας συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

«Είναι φίλος μου. Τον έχω προσκαλέσει να έρθει στην Ελλάδα και καταρχήν έχει αποδεχθεί την πρόσκληση. Πότε θα έρθει; Αυτό εξαρτάται από τον ίδιο», ανέφερε, ευελπιστώντας ότι η συνάντηση θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, αφού όπως είπε, η πόρτα είναι πάντα ανοικτή για τον Μεβλούτ Τσσαβούσογλου.

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε μάλιστα ότι η συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του μπορεί να προετοιμάσει ουσιαστικά και το τετ α τετ κορυφής μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα τον στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως άλλωστε φέρεται επιθυμεί και ο αμερικανικός παράγων).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται στο ρεπορτάζ της για «Τα ΝΕΑ» η  Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο χρόνος για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα μετρά πλέον αντίστροφα, με επικρατέστερη ημερομηνία την 31η Μαΐου.

Οσο για το πόσο εφικτό είναι να κλείσει και το ραντεβού Μητσοτάκη- Ερντογάν, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι  για να γίνει μία τέτοια συνάντηση, θα πρέπει να επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή να μην υπάρχει ένταση και να αποφεύγονται εμπρηστικές δηλώσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει στο ένα βήμα τη φορά.

Oπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται οριστικό και για να έχει νόημα μία τέτοια συνάντηση θα πρέπει και η Aγκυρα να δείξει διάθεση για συνεννόηση με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Aλλωστε, εάν δεν πραγματοποιηθεί το ταξίδι Τσαβούσογλου στην Αθήνα, διπλωματικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι σχεδόν απίθανο να ακολουθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ έχει ήδη «κλειδώσει» και μια συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του και με την ατζέντα να χαρακτηρίζεται «δύσκολη», καθώς θα περιλαμβάνει το ζήτημα των S-400, με τη νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον να δείχνει ότι θέλει να βάλει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε ένα νέο πλαίσιο «κανόνων», επανακαθορίζοντας τα όρια που είχαν ατονήσει την περίοδο της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Διπλωμάτες σημειώνουν ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα έχει ρόλο και στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα ακολουθήσει στις 24 και 25 Ιουνίου, επίσης στις Βρυξέλλες, με τους «27» να καλούνται για μία ακόμα φορά να αποφασίσουν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο το Μεταναστευτικό και την τελωνειακή ένωση.

Σε όλες τις προηγούμενες συνόδους η ΕΕ ανέβαλε τις αποφάσεις, ωστόσο η αποκλιμάκωση των τελευταίων μηνών δείχνει να ανοίγει τον δρόμο και για μια θετική ατζέντα, η οποία, σύμφωνα με τη δήλωση του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνδέεται με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και είναι σταδιακή και «αναστρέψιμη» εάν η Αγκυρα επιστρέψει στην πολιτική των προκλήσεων.

Για το ΥΠΕΞ σημασία έχει, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, στο Φόρουμ των Δελφών, και η αξιοποίηση συζητήσεων για την οικονομία και το εμπόριο, που δεν αποτελούν σημείο τριβής με την Τουρκία και μπορούν να κρατήσουν τη συζήτηση «ζωντανή», συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην εξομάλυνση των σχέσεων. Στην ανάγκη μιας νέας στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αναθεώρηση Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ – Τουρκίας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί με προϋπόθεση προσφυγή στη Χάγη για τα ζητήματα υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και πρόβλεψη κυρώσεων για νέα επιθετική συμπεριφορά. Εννοείται ότι νέα επιθετική συμπεριφορά συνεπάγεται κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...