641
Ο Νίκος Δένδιας στην παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών | ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ VI/EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Δένδιας για σύγκρουση με Τσαβούσογλου: Ολοι άκουσαν σε όχι και τόσο διπλωματική γλώσσα, ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 15:57
Ο Νίκος Δένδιας στην παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών
|ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ VI/EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Δένδιας για σύγκρουση με Τσαβούσογλου: Ολοι άκουσαν σε όχι και τόσο διπλωματική γλώσσα, ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 15:57

Μόνο με το Διεθνές Δίκαιο, και δη το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα στην περιοχή μας, ξεκαθάρισε σε ένα ακόμη μήνυμά προς την Αγκυρα, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, μαζί με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ισπανίας και της Μάλτας, καθώς και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας να πείσει όλους τους γείτονές της ότι «πρέπει να βρεθούν κανόνες για να λύσουμε τα προβλήματα που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν».

Διαφορετικά, πρόσθεσε, δεν θα υπάρχει τρόπος να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, όπως και δεν μπορούμε να επινοήσουμε τους κανόνες, γιατί -όπως επεσήμανε- υφίστανται ήδη. Και αυτοί οι κανόνες είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισε, δηλώνοντας ικανοποιημένος για το γεγονός ότι πολλές από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, χώρες του Κόλπου και της Βαλκανικής, συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση.

Υπάρχουν όμως, και σημαντικές εξαιρέσεις, τόνισε, με πρώτη την Τουρκία.

Στην αναφορά του στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο κ. Δένδιας  σημείωσε πως δεν πήγε καθόλου καλά παρά τις τεράστιες προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, διότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεκίνησαν τη συζήτηση από κάτι αδύνατο σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απαίτησαν, περιέγραψε, από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα να αποδεχθούν ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει κυριαρχικό δικαίωμα, κυρίαρχη οντότητα – κάτι που, όπως υπογράμμισε, αντιβαίνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αυτό που κρατάει ο υπουργός Εξωτερικών στο θέμα των συνομιλιών του Κυπριακού, είναι ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συνεχίσει να προσπαθεί, όπως θα κάνει και η Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους ότι αξίζει να επανενώσουμε πάλι το νησί, αλλά σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, και αυτό μπορεί να είναι μόνο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Διεθνούς Δικαίου, που ουσιαστικά σημαίνει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο», επανέλαβε, καθιστώντας σαφές ότι άλλος τρόπος (βλ. λύση χωριστών κρατών στην οποία επιμένουν οι Τούρκοι)  δεν υπάρχει.

Ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι να συναντηθεί  εκ νέου στο προσεχές διάστημα με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Δένδιας είπε ότι φυσικά και θα τον συναντήσει.

«Είναι φίλος μου. Τον έχω προσκαλέσει να έρθει στην Ελλάδα και καταρχήν έχει αποδεχθεί την πρόσκληση. Πότε θα έρθει; Αυτό εξαρτάται από τον ίδιο», ανέφερε, ευελπιστώντας ότι η συνάντηση θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, αφού όπως είπε, η πόρτα είναι πάντα ανοικτή για τον Μεβλούτ Τσσαβούσογλου.

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε μάλιστα ότι η συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του μπορεί να προετοιμάσει ουσιαστικά και το τετ α τετ κορυφής μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. κατά πάσα πιθανότητα τον στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως άλλωστε φέρεται επιθυμεί και ο αμερικανικός παράγων).

«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τα θέματα με την Τουρκία» και «αν δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις, τουλάχιστον να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε τις διαφορές, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε ο υπουργός των Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που συνέβη το 2020 και στις αρχές του 2021, ήταν απολύτως απαράδεκτο – μία επίδειξη πλήρους αδιαφορίας για το Διεθνές Δίκαιο από την πλευρά της Τουρκίας.

Σε ερώτηση τέλος για τη «θυελλώδη» συνέντευξη Τύπου του περασμένου Απριλίου στην Αγκυρα, κατά την οποία συγκρούστηκε -σε ζωντανή σύνδεση- χωρίς διπλωματικές αβρότητες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για μία ανοικτή και πολύ χρήσιμη συζήτηση, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όλοι άκουσαν καθαρά σε όχι τόσο διπλωματική γλώσσα, τις δύο απόψεις και ήταν ξεκάθαρο ποιος είχε δίκιο και ποιος όχι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...