765
Σύμφωνα με μαρτυρίες στον καταυλισμό υπάρχουν ομάδες μεταναστών που υποκινούν επεισόδια |

Σύγχυση με τον θάνατο του βρέφους στη Μόρια – τι λέει η επίσημη ανακοίνωση του υπ. Υγείας

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 11:30
Σύμφωνα με μαρτυρίες στον καταυλισμό υπάρχουν ομάδες μεταναστών που υποκινούν επεισόδια
|

Σύγχυση με τον θάνατο του βρέφους στη Μόρια – τι λέει η επίσημη ανακοίνωση του υπ. Υγείας

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 11:30

Ηρεμία επικρατεί τη Δευτέρα στον καταυλισμό της Μόριας, αν και όπως εκτιμούν τοπικοί παράγοντες, τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, δεν ήταν παρά μία πρόγευση για το ενδεχόμενο γενικευμένης εξέγερσης των προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται στο κέντρο υποδοχής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, δεν υπάρχει απανθρακωμένο βρέφος από τη φωτιά που ξέσπασε σε οικίσμο του καταυλισμού, καθώς επιβεβαιώνεται μόνο ο θάνατος μίας γυναίκας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια του χθεσινού περιστατικού πυρκαγιάς και των επεισοδίων που ακολούθησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι:

Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος.

Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών.

Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.»

Η εικόνα των μεταναστών να μεταφέρουν τη σορό του βρέφους μέσα σε μία κουβέρτα είχε κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, ενώ κατά την άποψη ορισμένων στη Μυτιλήνη, ήταν αυτή που προκάλεσε τη εξέγερση.

Σύμφωνα με καταγγελία από τον πρόεδρο των πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό και την έβαλαν οι ίδιοι οι μετανάστες.

«Το λέω με πλήρη επίγνωση. Τη φωτιά μέσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια, έβαλαν μετανάστες που δε θέλουν να μετακινηθούν για να μπουν στους οικίσκους ευπαθείς ομάδες, όπως γυναίκες και παιδιά», είπε ο κ. Ντίνος.

Όπως εξήγησε, στη Μόρια γίνεται ανακατανομή όσον αφορά στα κοντέινερ. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι πρέπει να μετακινηθούν για να πάρουν τη θέση τους γυναίκες και παιδιά.

«Αυτοί που βγαίνουν, δε θέλουν να αφήσουν τους οικίσκους και βάζουν φωτιά. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως οι οικίσκοι καίγονται γι’ αυτόν τον λόγο και γι’ αυτό δε μας άφησαν να φτάσουμε στο σημείο», πρόσθεσε ο κ. Ντίνος.

Για τις 9:30 ήταν προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του αρχηγού της Αστυνομίας και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναμένονται επίσης οι αποφάσεις από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που άρχισε στις 10.30 υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προβλέπεται η δημιουργία κέντρων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των ατόμων σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης αλλά και με βασικό γνώμονα τα πολλά και πιο μικρά κέντρα να μπορούν να οργανωθούν και να φυλαχθούν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας πολύ καλύτερα από τα μεγάλα, χαώδη κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, στο νομοσχέδιο για το άσυλο, οι αλλαγές θα περικλείονται σε τρεις άξονες και θα κινούνται με γνώμονα να μπει τέλος στις ατέρμονες διαδικασίες του ασυλου που εχουν ως αποτέλεσμα να «βαλτώνουν» οι αιτήσεις και να μπλοκάρουν με αυτό τον τρόπο οι επαναπροωθήσεις αλλοδαπών, όπως προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο.

Ενώ μέχρι σήμερα υπάρχουν τέσσερα στάδια στα οποια μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να καταθέσει ή να επιμείνει στο αίτημα ασύλου του, δύο διοικητικά και δύο δικαστικά, αυτά θα περιοριστούν στα τρία.

Στο ίδιο πλαίσιο ενισχύονται οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου με πόρους και με προσωπικό ενώ θα τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και πλέον ενοποιούνται το διοικητικό πρωτοδικείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας που περιλαμβάνονταν στο δικαστικό στάδιο και ακολουθεί η εκδίκαση από μονομελές πρωτοδικείο.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενίσχυση φύλαξης των συνόρων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να ανακοινωθεί η ενίσχυση των πλωτών μέσων στα σύνορά μας και  από το στρατό τα οποία θα χειρίζονται λιμενικοί αλλά και δυνάμεις του λιμενικού σώματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ήδη εδώ και μερικές μέρες έχει ενταθεί η λιμενική παρουσία.

Στον τρίτο άξονα του νομοσχεδίου για το άσυλο, περικλείονται οι νέες δομές στη χώρα στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι ήδη υπάρχουσες στα νησιά.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας σύμφωνα με πληροφορίες θα καταστήσει σαφές ότι και η κυβέρνηση θα έχει έλεγχο σε όλες τις δομές έτσι ώστε να μην είναι παραδομένες μόνον στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στην Ύπατη Αρμοστεία.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό αναμένεται να ληφθεί απόφαση και για τη δημιουργία νέων κλειστών προαναχωρησιακών δομών για παράνομους μετανάστες.

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος αναμένεται ναμεταβεί εκτάκτως στην Τουρκία, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τον υφυπουργό του Γιαβούζ Σελίμ Κιράν  σε αναζήτηση λύσης για τον περιορισμό των αριθμό των προσφύγων/μεταναστών  που έρχονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τα τουρκικά παράλια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...