881
Η πιο προηγμένη τεχνολογία αναπαριστά με ολόγραμμα τη στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας, που έγινε περίπου πριν από 3.600 χρόνια | Lost Atlantis Museum

Το Discovery Channel στη Σαντορίνη για τη χαμένη Ατλαντίδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 30 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00
Η πιο προηγμένη τεχνολογία αναπαριστά με ολόγραμμα τη στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας, που έγινε περίπου πριν από 3.600 χρόνια
|Lost Atlantis Museum

Το Discovery Channel στη Σαντορίνη για τη χαμένη Ατλαντίδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 30 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00

Εχουν γίνει έρευνες από ακαδημαϊκούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εχουν γυριστεί ταινίες και ντοκιμαντέρ. Σπουδαίες διεθνείς τηλεοπτικές σειρές είναι βασισμένες στα έργα «Τίμαιος» και «Κριτίας» του Πλάτωνα, με κεντρικό θέμα την αρχαία Ατλαντίδα. Γεωγραφικά κανείς δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πού βρίσκεται η περιλάλητη μυθική αυτοκρατορία, η οποία υποτίθεται ότι καταβυθίστηκε πριν περίπου 9.500 χρόνια.

Οι πιο πιθανές τοποθεσίες είναι η Σαντορίνη, η περιοχή της οροσειράς του Ατλαντα στη Βορειοδυτική Αφρική, η Σους-Μασά-Ντράα στο νότιο Μαρόκο, η Μερόη στο βόρειο Σουδάν, περιοχή του κοιλάδας του Ινδού ποταμού, η Ανταρκτική, η Λέσβος (ανοιχτά από το Πλωμάρι) και η νήσος Σέρμπρο στα ανοιχτά της Σιέρα Λεόνε.

Σαντορίνη και Ατλαντίδα

Η Σαντορίνη όμως, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου και του καταποντισμού μεγάλου τμήματος του αρχικού νησιού, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η πόλη που είχε περιγράψει ο Πλάτωνας.

«Και για να ενισχύσουμε τουριστικά και να καλλιεργήσουμε στην αντίληψη των τουριστών ότι ο έλληνας φιλόσοφος μόνο για Ελλάδα θα μιλούσε με τόσο σπουδαία λόγια, ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Μάιο στη Σαντορίνη το Μουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας (Lost Atlantis Experience)», εξηγεί στο Protagon ο Γιώργος Κούκουλας που είχε την ιδέα του όλου εγχειρήματος.

Μάλιστα, το ψηφιακό μουσείο που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα καλύτερα του κόσμου από τους επισκέπτες του μέσα σε μόλις μερικούς μήνες, έγινε τόσο γνωστό για το concept και την τεχνολογία αιχμής του, που το Discovery Channel επέλεξε για τα γυρίσματά του, για ένα από τα έξι επεισόδια της σειράς «Rob Riggle: Global Investigator».

O παρουσιαστής του Discovery Ρομπ Ριγκλ, με τον Νίκο Κόντη (Leap) και τον Γιώργο Κούκουλα /Protagon

Η σειρά έχει θέμα «τους έξι πιο διάσημους μύθους στην Ιστορία» και ο ηθοποιός Ρομπ Ριγκλ θα αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο στη χαμένη Ατλαντίδα και σε γυρίσματα που έχουν γίνει μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης. Η σειρά αναμένεται να ξεκινήσει να προβάλλεται τον Δεκέμβριο στο Discovery Channel.

Το Mουσείο της Χαμένης Ατλαντίδας καλωσορίζει το Discovery Channel /Protagon

«Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήσαμε είναι η 9D προβολή, ολογράμματα, 3D εκτυπώσεις και διαδραστικές προβολές», μου αναφέρει ο Νίκος Κόντης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας LEAP, μίας start up που ανέλαβε εξολοκλήρου τη δημιουργία του μουσείου και των εκθεμάτων.

Επισκέπτριες ενημερώνονται σε 4Κ οθόνες για τον μύθο της Ατλαντίδας

Η αίθουσα 9D, είναι μία μικρή κινηματογραφική αίθουσα με τρισδιάστατη στερεοσκοπική εικόνα (ο επισκέπτης φοράει ειδικά γυαλιά), στην οποία προβάλλεται μια ταινία μικρού μήκους με θέμα την καταστροφή και την ιστορία της χαμένης Ατλαντίδας. Πέρα από τα τρισδιάστατα εφέ, όταν το ηφαίστειο εκρήγνυται, η αίθουσα γεμίζει κομμάτια τέφρας. Όταν σηκώνεται τσουνάμι, νερό καταβρέχει τους επισκέπτες, οι θέσεις κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και η εμπειρία είναι ζωντανή και σε κάποια σημεία τόσο, που γίνεται τρομακτική.

Παρακολουθώντας ταινία σε 9 «διαστάσεις»

Το ολόγραμμα τους νησιού της Σαντορίνης  βρίσκεται επιβλητικό έξω από την αίθουσα, ενώ ο Πλάτωνας «ζωντανεύει» μέσω ολογράμματος και απαντάει σε ερωτήσεις που του κάνει το κοινό, και μάλιστα σε έξι γλώσσες.

Το ολόγραμμα του Πλάτωνα απαντάει στα φιλοσοφικά ερωτήματα των επισκεπτών

Ο σεισμός, η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης και το τσουνάμι ζωντανεύουν ξανά και οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του νησιού από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα στον αμφίδρομο τοίχο που ακολουθεί. Ολα αυτά στον κάτω όροφο του Μουσείου.

Ψηφιακή εξερεύνηση σε έξι γλώσσες

Στον  επάνω όροφο ψηφιακά ενημερωτικά «παιχνίδια» για παιδιά και ενήλικες τραβούν την προσοχή των επισκεπτών. Πολύ εντυπωσιακό είναι και το διόραμα της Ατλαντίδας, το μεγαλύτερο στον κόσμο που κατά ένα μεγάλο μέρος του έχει εκτυπωθεί σε τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Εκτύπωση 3D της  Ατλαντίδας

Παράλληλα διαδραστικά βίντεο 4Κ τεκμηριώνουν τη θεωρία ότι όντως η Σαντορίνη είναι η επικρατέστερη τοποθεσία της χαμένης Ατλαντίδας. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να φορέσουν ψηφιακές ενδυμασίες Ατλάντιων, να κρατήσουν την θρυλική τρίαινα του θεού Ποσειδώνα για να βγουν σέλφι.

Ψηφιακές ενδυμασίες και παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους /Protagon
Αποδείξεις

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντώνη Κονταράτο, το 1966 επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Α. Γαλανόπουλο και τον ωκεανογράφο-μηχανικό J. Mavor, επισκέφθηκε τη Σαντορίνη για να συγκεντρώσει στοιχεία που επιβεβαίωναν τη θεωρία του πρώτου ότι η Χαμένη Ατλαντίδα ήταν στη Σαντορίνη. Χρησιμοποιήθηκε ωκεανογραφικό πλοίο και καταγράφηκαν δυο μορφολογικές τομές του πυθμένα μέσα στην Καλντέρα, διαπιστώνοντας ότι στην ευθεία Θήρας-Νέας Καμένης-Θηρασιάς υπάρχει τεκτονική τάφρος. Τα πορίσματα δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα και είχαν μεγάλη απήχηση. Συσχέτιζαν τη Σαντορίνη με τη μυθική Ατλαντίδα με βάση γεωλογικά και μυθολογικά στοιχεία, καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές (αιγυπτιακά κείμενα, Παλαιά Διαθήκη).

Το 2003 το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με ιδιωτική χορηγία, πραγματοποίησε έρευνες στα δυτικά της Σαντορίνης, με στόχο να εντοπίσει πιθανά ίχνη της αρχαίας Ατλαντίδας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και αν υπάρχει ιστορική αλήθεια στη συσχέτιση Σαντορίνης-Ατλαντίδας, είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία στον βυθό λόγω του μεγάλου πάχους των ηφαιστειακών προσχώσεων. Η έρευνα κάλυψε περιοχή 25 τ. χλμ. Σε κάποια σημεία που ελέγχθηκαν ηχοβολιστικά, εμφανίστηκαν γεωμετρικά χαρακτηριστικά σε ευθεία διάταξη, σε μέσο βάθος 115 μέτρων και σε επίπεδη επιφάνεια 4,5 τ.χλμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News