535
Αυτή τη μορφή θα έχει η Κοπεγχάγη όταν υλοποιηθεί το πρότζεκτ κατασκευής του νέου νησιού Lynetteholmen | Facebook/Lynetteholmen

Πρόβλημα στέγης; Θα το λύσει ένα τεχνητό νησί με 35.000 νέα σπίτια

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 07:05
Αυτή τη μορφή θα έχει η Κοπεγχάγη όταν υλοποιηθεί το πρότζεκτ κατασκευής του νέου νησιού Lynetteholmen
|Facebook/Lynetteholmen

Πρόβλημα στέγης; Θα το λύσει ένα τεχνητό νησί με 35.000 νέα σπίτια

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 07:05

H Koπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, είναι όμορφη πόλη, η αγαπημένη των μετρήσεων που αφορούν την «ποιότητα ζωής» σε μεγάλες πόλεις του κόσμου. Δεν παύει όμως να είναι αξιολάτρευτη και στην πραγματική ζωή. Πολλοί είναι αυτοί που πήγαν εκεί και αβγάτισαν τον πληθυσμό της, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που δημιουργήθηκε πρόβλημα στέγασης σε μία περιοχή ήδη διάσημη και για το υπέρογκο κόστος στέγασης.

Σήμερα η Κοπεγχάγη κατοικείται από 780.000 ανθρώπους, αλλά οι προβλέψεις εγγυώνται μία αύξηση κατά 100.000 άτομα έως το 2025. Το BBC ασχολήθηκε με το θέμα και πρόβαλε τη λύση που βρήκαν οι δανοί πολεοδόμοι ώστε να στεγαστεί όλος αυτός ο κόσμος.

Οι αρμόδιοι φορείς στην Κοπεγχάγη πρότειναν την κατασκευή ενός νέου, τεχνητού νησιού, του Lynetteholmen, κοντά στο κέντρο της πόλης: εκεί θα ανεγερθούν 35.000 νέα σπίτια, με το 20% περίπου από αυτά να προορίζονται για ενοικίαση σε προσιτές τιμές, ώστε να βρουν στέγη οι φοιτητές και οι ασθενέστεροι οικονομικά κάτοικοι.

Τμήμα του νέου τεχνητού νησιού όπως το ονειρεύονται οι σχεδιαστές του | Facebook/Lynetteholmen

Εκτός από την ανέγερση των συγκροτημάτων κατοικιών, το πρότζεκτ περιλαμβάνει και κατασκευή κοινόχρηστων δημόσιων χώρων υψηλού επιπέδου, με πράσινο, ποδηλατοδρόμους, ακτές προσφερόμενες για κολύμβηση, άσκηση κ.λπ., όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την ύδρευση, την αποχέτευση, την ηλεκτροδότηση, αλλά και των υποδομών σύνδεσης του νησιού με την υπόλοιπη πόλη (νέα γραμμή μετρό, αυτοκινητοδρόμους, κ.ά.)

Στα θετικότερα σημεία του σχεδιασμού συγκαταλέγεται η πρόβλεψη των σχεδιαστών ότι η κατασκευή του Lynetteholmen θα μετριάσει τις επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση της μάζας γης γύρω από την πόλη, λένε, θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες στον αστικό ιστό.

Και πλαζ για κολύμβηση περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του νέου νησιού που θα απέχει ελάχιστα από το κέντρο της Κοπεγχάγης | Facebook/Lynetteholmen

Η κατασκευή του νέου νησιού αναμένεται να ξεκινήσει το 2035 και να ολοκληρωθεί το 2070. Το όλο έργο υπολογίζεται ότι θα έχει έναν προϋπολογισμό 3 δισ. δολαρίων και θα χρηματοδοτηθεί από τον Δήμο Κοπεγχάγης και από την κυβέρνηση της Δανίας, αν και συζητείται ήδη η προπώληση γης και κατοικιών ως μέσον άντλησης κεφαλαίων ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με πρόσθετη φορολογία.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τα τεχνητά νησιά είναι παράδοση για τους Δανούς: μία από τις πιο μοντέρνες συνοικίες της Κοπεγχάγης, η Christianshavn, χτίστηκε τον 17ο αιώνα πάνω σε χιλιάδες ξύλινους πασσάλους, ενώ και πρόσφατα δημιουργήθηκε το νησί Peberholm με σκοπό να στηριχτεί η γέφυρα που ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία.

Η πρωτεύουσα της Δανίας έχει γραφικές γωνιές: πλωτό κανάλι στη συνοικία Christianshavn η οποία χτίστηκε πάνω σε πασσάλους | Wikipedia
Το μικρό νησί Peberholm κατασκευάστηκε για να στεριώσει η γέφυρα που συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία | Wikipedia
Η κατασκευαστική τεχνική

Η πρώτη φάση κατασκευής του νησιού Lynetteholmen αφορά την τοποθέτηση ενός σιδερένιου κλωβού στον πυθμένα της θάλασσας για να οριστεί η περίμετρος του οικοπέδου του νησιού. Κατόπιν ο κλωβός θα γεμίσει με χώμα που προέρχεται από τις εκσκαπτικές εργασίες σε άλλα σημεία της πόλης, οι οποίες έγιναν για την κατασκευή δημοσίων έργων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...