530
Ο Τζαμάλ Κασόγκι μιλά σε εκδήλωση μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τον θάνατό του | Middle East Monitor/Handout via REUTERS/File Photo

Συγγνώμη για το «τρομερό λάθος» της δολοφονίας του Κασόγκι ζητάει το Ριάντ από τον γιο του

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2018, 08:42
Ο Τζαμάλ Κασόγκι μιλά σε εκδήλωση μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τον θάνατό του
| Middle East Monitor/Handout via REUTERS/File Photo

Συγγνώμη για το «τρομερό λάθος» της δολοφονίας του Κασόγκι ζητάει το Ριάντ από τον γιο του

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2018, 08:42

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις από την υπόθεση του θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η Σαουδική Αραβία ζήτησε συγγνώμη από τον γιο του ενώ παράλληλα παραδέχτηκε με καθυστέρηση ότι επρόκειτο για δολοφονία.

Ωστόσο, η κατακραυγή για τη συγκάλυψη της υπόθεσης επιμένει και η Δύση εξακολουθεί να πιέζει τον στενό σύμμαχο, από τον οποίο εξαρτάται ενεργειακά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ότι ο θάνατος του Κασόγκι οφείλεται σε δολοφονία κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης. Επρόκειτο για «τρομερό λάθος», αρνήθηκε όμως ότι ο πανίσχυρος πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τη δολοφονία.

Παράλληλα, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν αλλά και ο διάδοχος τηλεφώνησαν στον Σαλάχ Κασόγκι, γιο του δολοφονηθέντα δημοσιογράφου, για να του εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους. Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε ότι ο Σάλαχ Κασόγκι εξέφρασε στον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο τις «ειλικρινείς ευχαριστίες του»!

Εντοπίστηκε παρατημένο αυτοκίνητο

Τούρκοι αστυνομικοί που ερευνούν την «υπόθεση Κασόγκι» βρήκαν τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου ένα σαουδαραβικό όχημα με διπλωματικές πινακίδες, εγκαταλειμμένο σε έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης. Το μαύρο όχημα, μάρκας Mercedes-Benz, με πινακίδες κυκλοφορίας 34 CC 1736, εντοπίστηκε στα βόρεια προάστια της Πόλης.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι Τούρκοι έχουν ήδη ζητήσει άδεια από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ώστε να ερευνήσουν το όχημα.

Σε βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες διακρίνεται ένα άλλο διπλωματικό αυτοκίνητο να σταματάει λίγα λεπτά στο ίδιο πάρκινγκ, τις ημέρες μετά τον θάνατο του Κασόγκι.

Μόλις το Σάββατο το Ριάντ είχε παραδεχτεί –ύστερα από πολλές ημέρες πιέσεων– ότι ο Κασόγκι είχε όντως πεθάνει μέσα στο προξενείο έπειτα από καβγά. Η ανακοίνωση δημιούργησε ακόμη περισσότερα ερωτήματα, όπως πού είναι το πτώμα και γιατί βρίσκονταν στο προξενείο 15 άνδρες κάποιοι από τους οποίους ήταν στην ομάδα των σωματοφυλάκων του πρίγκιπα Μοχάμεντ

Επί δύο εβδομάδες οι σαουδαραβικές Αρχές διέψευδαν ότι γνώριζαν τι του συνέβη ή ότι ευθύνονταν για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές της Τουρκίας έχουν θέσει τη μνηστή του Κασόγκι, Χατιτζέ Τσενγκίζ, υπό 24ωρη φύλαξη.

Ο Κασόγκι θεάθηκε για τελευταία φορά ζωντανός στις 2 Οκτωβρίου, όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη διότι ήθελε ένα πιστοποιητικό ενόψει του επικείμενου γάμου του με την Τζενγκίζ, η οποία είναι Τουρκάλα.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Κασόγκι, η Τζενγκίζ τον περίμενε ώρες έξω από το προξενείο. Όταν το πήρε απόφαση ότι δεν θα έβγαινε, ήλθε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές, βάσει των οδηγιών του, αποκάλυψε η ίδια κατόπιν.

Η Δύση πιέζει

Ενώ συμβαίνουν αυτή, η Δύση εξακολουθεί να ζητεί από το Ριάντ απαντήσεις και πιέζει με το ευαίσθητο για τη Σαουδική Αραβία ζήτημα των εξοπλισμών.

Την Κυριακή ο πρόεδρος των Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Γαλλάις Εμανουέλ Μακρόν.

Με τον τούρκο πρόεδρο συμφώνησαν στην «ανάγκη να εξιχνιαστεί» η υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι και «να φωτιστούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης». Από την άλλη πλευρά, με τον γάλλο ομόλογό του αναφέρθηκαν «στις περιστάσεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του δημοσιογράφου».

Αρχικά ο Τραμπ εκφραζόταν για την υπόθεση σε πολύ επιφυλακτικό, συμβιβαστικό τόνο, κάτι πάντως που άλλαξε αισθητά το Σάββατο, όταν έκανε λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» της Ουάσινγκτον και για «ψέματα» από πλευράς του Ριάντ. Ωστόσο απέχει πολύ από το να φτάσει σε πλήρη ρήξη με την σύμμαχό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...