348
Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου | John Thys/Pool via REUTERS

Στα μαχαίρια Κομισιόν – AstraZeneca: Πείτε πότε θα μας δώσετε τα εμβόλια!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 20:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2021, 23:15
Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου
|John Thys/Pool via REUTERS

Στα μαχαίρια Κομισιόν – AstraZeneca: Πείτε πότε θα μας δώσετε τα εμβόλια!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 20:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2021, 23:15

Η Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έδωσε η ΑstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ». Αυτό υπογράμμισε το βράδυ της Δευτέρας η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

«Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου (EMA). Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, η EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα αναφορικά με τον εφοδιασμό» σημείωσε η κυρία Κυριακίδου.

Προσέθεσε ότι «την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε με έκπληξη την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παράσχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό,τι συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Αργά τη Δευτέρα, σε αναρτήσεις της στο Twitter η επίτροπος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca για τις «ανεπαρκείς εξηγήσεις και την έλλειψη σαφήνειας», η οποία προσέθεσε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία. Τονίζει δε ότι η ΕΕ αναμένει απαντήσεις για το πότε θα παραδοθούν τα εμβόλια που έχει προαγοράσει.Ειδικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε:

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Η ευρωπαία επίτροπος επισήμανε ότι απέστειλε επιστολή στην εταιρεία στην οποία, όπως αναφέρει, «έθεσε σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί» σημείωσε η επίτροπος.

Τόνισε ότι «οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές».

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου διεμήνυσε ότι «η ΕΕ επιθυμεί να παραδοθεί το παραγγελθέν και προχρηματοδοτημένο εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν. Και θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας».