431
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε φωτογραφία από πρόσφατη επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια | ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης στο World Economic Forum: Επιστροφή σε κάποια κανονικότητα αρχές καλοκαιριού

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 16:17
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε φωτογραφία από πρόσφατη επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μητσοτάκης στο World Economic Forum: Επιστροφή σε κάποια κανονικότητα αρχές καλοκαιριού

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 16:17

«[Στην πανδημία] μάθαμε ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες και να παίρνουμε νωρίς αποφάσεις»,  έτσι ώστε να υπάρξει χρόνος για τη θωράκιση του συστήματος υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα διδάγματα της πανδημίας, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη διαδικτυακή σύνοδο του World Economic Forum.

Στη Ελλάδα, είπε ο Πρωθυπουργός, διαχειριστήκαμε καλά το πρώτο κύμα, ενώ στο δεύτερο κύμα το Νοέμβριο, προχωρήσαμε σε ένα αυστηρό lockdown που «πόνεσε» οικονομικά, αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Οι ειδικοί και η κυβέρνηση, σημείωσε μεταξύ άλλων, είπαν έγκαιρα στους Ελληνες  τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν, και εκείνοι το ακολούθησαν, πειθαρχώντας στα μέτρα.

Αυτή η συμπεριφορά, τόνισε, πρέπει να διατηρηθεί έως ότου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Σε ερώτηση για το πότε πιστεύει ότι θα έρθει η πολυπόθητη επιστροφή στην (όποια) κανονικότητα, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως αυτό εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια των δόσεων, την οποία χαρακτήρισε ως «success story». Τόνισε, ωστόσο, ότι οι παραδόσεις πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα γίνουν ταχύτερα και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, καθώς από τις παραδόσεις εξαρτάται άμεσα ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, κατέληξε ο πρωθυπουργός, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

«Η απόφαση της ΕΕ να αγοράσει κεντρικά τα εμβόλια και να τα διανείμει ανάλογα με τον πληθυσμό των κρατών-μελών της ήταν πράξη αλληλεγγύης», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την ανάγκη συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ για την πανδημία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πράγματι όμως, συμπλήρωσε, η Ευρώπη πρέπει να κάνει πιο γρήγορα ως προς τις εγκρίσεις και τις παραδόσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αδειοδότηση της AstraZeneca.

Με την κεντρική συμφωνία ωστόσο εξασφάλισε τουλάχιστον την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ στα εμβόλια και ότι κάποιες χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – δεν μειονεκτούν απέναντι στις ισχυρές. «Μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΠΟΥ έχει ένα κρίσιμο ρόλο», ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι με την πρόταση αυτή  θέλουμε οι επισκέπτες στην Ελλάδα να έρθουν με ασφάλεια το καλοκαίρι και ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά εν τέλει ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας, επίσης, το άνοιγμα των καταστημάτων, τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, αλλά η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει η οικονομία, η οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα με «ενέσεις» από το κράτος.

«Τηρούμε τους βασικούς κανόνες κι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News