1011
Πολ Πογκμπά: η προσωποποίηση της φράσης «πολλή μπάλα, λίγο μυαλό» | Gabriele Maltinti/Getty Images

Πολ Πογκμπά: Είχε τον κόσμο στα πόδια του – και τον κλώτσησε

Sportscaster Sportscaster 1 Μαρτίου 2024, 17:37
Πολ Πογκμπά: η προσωποποίηση της φράσης «πολλή μπάλα, λίγο μυαλό»
|Gabriele Maltinti/Getty Images

Πολ Πογκμπά: Είχε τον κόσμο στα πόδια του – και τον κλώτσησε

Sportscaster Sportscaster 1 Μαρτίου 2024, 17:37

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 μια δική του ενέργεια στο χορτάρι έκανε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, που παρακολουθούσε από την εξέδρα των VIP, να υψώσει τη γροθιά του στον αέρα. Στα 25 του χρόνια ο Πολ Πογκμπά, γιος μεταναστών από τη Γουϊνέα, ο οποίος μεγάλωσε σε ένα φτωχικό προάστιο του Παρισιού και μοιραζόταν την ίδια κάμαρα με τα δυο αδέλφια και δυο ξαδέλφια του, είχε όλο τον Κόσμο στα πόδια του. Αλλά δεν άργησε να γίνει η προσωποποίηση του χαμένου ποδοσφαιρικού ταλέντου.

Η χθεσινή (29/2) απόφαση του ιταλικού αντι-ντόπινγκ οργανισμού να του επιβάλει ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, λόγω χρήσης απαγορευμένης ουσίας (DHEA), πιθανότατα θα σημάνει το άδοξο (και ατιμωτικό) τέλος της καριέρας του σε υψηλό επίπεδο – στις 15 του μήνα θα κλείσει τα 31. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αυτός ο χαρισματικός ποδοσφαιριστής, που κάποτε ο Guardian χαρακτήρισε ως τον πιο πολλά υποσχόμενο παίκτη της γενιάς του, είχε αρχίσει να… πυροβολεί τα πόδια του εδώ και αρκετά χρόνια.

Για περίπου μια δεκαετία, ό,τι κι αν ονειρεύτηκε, όσο μεγάλο κι αν ήταν, έβγαινε αληθινό. Τη σεζόν 2011-2012, τινέιτζερ ακόμη, φόρεσε τη φανέλα της πρώτης ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 2012 πήγε στη Γιουβέντους. Κατέκτησε μαζί της τέσσερις διαδοχικούς τίτλους πρωταθλήματος. Το 2016 επέστρεψε στη Γιουνάιτεντ έναντι 115 εκατ. ευρώ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της πιο δαπανηρής μεταγραφής όλων των εποχών. Η υποδοχή που του επιφύλαξε το «Ολντ Τράφορντ» ήταν πρωτοφανής. Οταν, δυο χρόνια μετά, ήρθε σε σύγκρουση με τον προπονητή του, Ζοσέ Μουρίνιο, η διοίκηση του συλλόγου πήρε το μέρος του παίκτη.

Στο Μάντσεστερ δεν κατάφερε πολλά (κατέκτησε ένα Γιουρόπα Λιγκ και ένα Λιγκ Καπ), όμως δεν έφταιγε εκείνος. Τον παρέσυρε η μετριότητα της ομάδας του. Απόδειξη, ότι με την εθνική Γαλλίας συνέχισε να λάμπει. Και ήταν ο παίκτης των μεγάλων αγώνων, με 11 γκολ σε τέσσερα κορυφαία τουρνουά. Στο Μουντιάλ του 2014 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής. Στο Euro 2016 αγωνίστηκε σε όλα τα ματς και έφτασε στον τελικό. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 συμπρωταγωνίστησε με τον Εμπαπέ στον γαλλικό θρίαμβο. Και στο Euro 2021 ήταν, με διαφορά, ο κορυφαίος της διοργάνωσης, έστω κι αν η ομάδα του αποκλείστηκε στους «16». Αλλά σε εκείνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παρακολουθήσαμε τις τελευταίες σπουδαίες παραστάσεις του Πογκμπά. Λες και κάποιο αόρατο χέρι γύρισε έναν διακόπτη.

Την επόμενη σεζόν (2021-2022) η απόδοσή του στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν θλιβερή. Το καλοκαίρι του 2022, που επέστρεψε στη Γιουβέντους, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Μέχρι τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι το πρώτο του δείγμα βρέθηκε θετικό στον έλεγχο ντόπινγκ (11 Σεπτεμβρίου 2023), είχε αγωνιστεί σε μόλις 12 ματς – σε κανένα από αυτά για πάνω από 30 λεπτά.

Είχε υποστεί έναν σοβαρό τραυματισμό, τον Σεπτέμβριο του 2022. Αλλά περισσότερο από το κορμί του, ήταν η ψυχή του που υπέφερε. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς, 11 μέρες μετά την τελευταία του εμφάνιση με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, πέθανε ο Μίνο Ραϊόλα. Υπήρξε πολλά περισσότερα από ατζέντης του. Μια πατρική φιγούρα, από τότε που «έχασε» τον πατέρα του, Φάσου, το 2017. Περίπου την ίδια εποχή έπεσε θύμα απαγωγής και εκβιασμού. Δράστες, όπως ο ίδιος κατήγγειλε αργότερα στην αστυνομία, ήταν ο μεγάλος του αδελφός, Ματίας, και κάποιοι παιδικοί του φίλοι.

Ηταν πολύ δυνατό το «σοκ» για τον Πογκμπά, που τους είχε πάντα δίπλα του. Επειδή, όπως έγραψαν οι Times, δεν ήθελε μόνο να γράψει ιστορία στο ποδόσφαιρο, αλλά και να τη μοιραστεί με αγαπημένα του πρόσωπα. Τον Ματίας τον φιλοξενούσε στο σπίτι του, πριν φύγει από το Μάντσεστερ για πρώτη φορά (2012). Ο άλλος του αδελφός, Φλορεντίν, και οι φίλοι τους, δεν έχαναν αγώνα του. Ενιωσε προδομένος. Ανακάλυψε με τον χειρότερο τρόπο την αβάσταχτη μοναξιά που πολλοί μεγάλοι παίκτες βιώνουν, ακόμη κι αν βρίσκονται ανάμεσα σε εκατοντάδες ανθρώπους, ή μετρούν εκατομμύρια followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια μέρα πριν ανακοινωθεί ότι το πρώτο του δείγμα βγήκε θετικό, ο Πογκμπά έλεγε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera: «Μερικές φορές δεν μου αρέσει που είμαι πλούσιος. Δεν θέλω να συνεχίσω να παίζω (μπάλα). Θέλω μόνο να είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ώστε να με αγαπούν για μένα». Τότε, λίγοι είχαν δώσει σημασία σε εκείνη την εξομολόγηση του γάλλου χαφ.

Στην περίπτωση του Πογκμπά, το συναίσθημα έπαιζε πάντοτε τον πρώτο ρόλο. Το έβλεπε κανείς στο παιχνίδι του, που ήταν πληθωρικό, μελοδραματικό, πολύ διαφορετικό από το «ψυχρά» επαγγελματικό κάποιων άλλων κορυφαίων ποδοσφαιριστών της δικής του ή της επόμενης γενιάς, όπως του Χάρι Κέιν, του Κέβιν ντε Μπρόινε, του Κιλιάν Εμπαπέ, ή του Ερλινγκ Χάαλαντ. Οι μακρινές, ψηλοκρεμαστές πάσες ακριβείας που διέσχιζαν σχεδόν όλο το γήπεδο, οι χαρακτηριστικές του επελάσεις, ο τρόπος με τον οποίο εκτελούσε τα πέναλτι, ήταν και επιδείξεις δεξιοτεχνίας, που ποτέ δεν έκρυψε ότι του άρεσαν να κάνει.

Είναι ένας πολύ ξεχωριστός παίκτης. Αλλά και «φαινόμενο», το οποίο, σύμφωνα με την Telegraph, διηγείται την παράξενη ιστορία του ποδοσφαίρου του 21ου αιώνα. Χωρίς να έχει κατακτήσει την κορυφή με τις επιδόσεις του, έγινε για αρκετά χρόνια ένας από τους πιο λαμπρούς «αστέρες» των γηπέδων. Τα social media και οι χορηγοί, τον λάτρεψαν. Η Adidas, για παράδειγμα, του πρόσφερε δεκαετές συμβόλαιο και δημιούργησε γύρω από το όνομά του το πολύ επιτυχημένο brand αθλητικής ένδυσης, «PP» (Πολ Πογκμπά). Αλλαζε χρώμα στα μαλλιά του, και τα media έγραφαν για μέρες. Το χαμόγελό του, ο ενθουσιασμός, η συχνά ασυνήθιστη συμπεριφορά του, είναι αυτά που το ποδόσφαιρο ζητάει από τους σούπερ-σταρ του.

Επιμένει ότι η ετυμηγορία είναι εσφαλμένη. «Ποτέ δεν έχω λάβει εν γνώσει μου ή σκόπιμα, συμπληρώματα που παραβιάζουν τους κανονισμούς κατά του ντόπινγκ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Instagram. Θα προσφύγει στο CAS (τον περασμένο Δεκέμβριο προσέλαβε τον Μάικ Μόργκαν, έναν δικηγόρο διεθνούς φήμης σε παρόμοιες υποθέσεις), με την ελπίδα ότι θα δικαιωθεί ή, τουλάχιστον, θα πετύχει τη μείωση της ποινής του στο μισό. Αλλά ακόμη κι αν ο αποκλεισμός του διαρκέσει δυο χρόνια, και όχι τέσσερα, πολύ δύσκολα θα τον δούμε ξανά στην κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή.

Το συμβόλαιό του με τη Γιουβέντους λήγει το καλοκαίρι του 2026 και προβλέπει αποδοχές 500.000 ευρώ την εβδομάδα. Από τον περασμένο Οκτώβριο, όμως, ο ιταλικός σύλλογος αποφάσισε να του καταβάλλει στο εξής το μίνιμουμ ποσό που ορίζουν οι κανονισμοί για επαγγελματία ποδοσφαιριστή στη Serie A: 42.000 ευρώ το χρόνο. Ο κατήφορος του Πογκμπά σε αριθμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...