678
Μέτε Φρεντέρικσεν, Ολαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ | CreativeProtagon

Από τη Ρώμη αρχίζουν την εκστρατεία τους οι ευρωσοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 15:11
Μέτε Φρεντέρικσεν, Ολαφ Σολτς και Πέδρο Σάντσεθ
|CreativeProtagon

Από τη Ρώμη αρχίζουν την εκστρατεία τους οι ευρωσοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 15:11

Από τη Ρώμη επέλεξε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) να κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου για την ανανέωση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Σήμερα και αύριο (1-2 Μαρτίου) οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, περιλαμβανομένου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, θα εστιάσουν κυρίως στο πώς θα μπορέσουν να ανακόψουν την ανοδική πορεία που καταγράφουν οι διάφορες δεξιές και οι ακροδεξιές δυνάμεις ανά την Ευρώπη.

Οπότε η επιλογή της Αιώνιας Πόλης για την πρώτη προεκλογική μάζωξη των ευρωπαίων Σοσιαλιστών κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Γιατί η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας η οποία από τον Οκτώβριο του 2022 κυβερνάται από την Τζόρτζια Μελόνι, μια επιφανή εκπρόσωπο των εθνικιστών αλλά και φίλη των «φίλων του Πούτιν», όπως ο Βίκτορ Ορμπαν.

«Οι σοσιαλιστές ηγέτες που συναντιούνται στη Ρώμη, στο στόμα του λύκου, στην πρωτεύουσα μιας χώρας που κατέληξε στα χέρια μιας “μεταφασίστριας”, όπως συνεχίζει να αποκαλείται η Τζόρτζια Μελόνι από τις Αλπεις και πάνω, θα αποπειραθούν να διαχωριστούν ξεκάθαρα από τη Δεξιά», όπως συνοψίζει η Τόνια Μαστρομπουόνι της (κεντροαριστερής) La Repubblica.

Εκτελώντας χρέη οικοδέσποινας η Ελι Σλάιν, η 38χρονη αντι-Μελόνι, όπως έχει χαρακτηριστεί η ηγέτιδα του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD), έχοντας στο πλευρό της τον Ολαφ Σολτς, τον Πέδρο Σάντσεθ και στους υπόλοιπους ηγέτες και ηγέτιδες του PSE, πρόκειται να ρίξει το γάντι στις ακροδεξιές/εθνικιστικές δυνάμεις ανά την Ευρώπη.

Οπως εξήγησε ο Πέπε Προβεντσάνο, υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του PD, κύριος στόχος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι «η προάσπιση των ευρωπαϊκών αξιών από τον κίνδυνο που αποτελεί η Ακροδεξιά για το κοινό μας σπίτι». «Το PSE είναι το μοναδικό ανάχωμα στις δεξιές δυνάμεις», σημείωσε από την πλευρά της η Ελι Σλάιν, διευρύνοντας το πεδίο της αντιπαράθεσης. «Εμείς πειραματιζόμαστε με μια κυβέρνηση στο πλαίσιο της οποίας η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά ενώνονται», πρόσθεσε η ιταλίδα πολιτικός αναφερόμενη στην πατρίδα της.

Οπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο γενικός γραμματέας του PSE Τζάκομο Φίλιμπεκ, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στηρίξουν έναν ή μία πρόεδρο της Κομισιόν που θα χαίρει της στήριξης των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι και της Ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία του Σαλβίνι και της Λεπέν.

Ανησυχία στους ευρωπαίους σοσιαλιστές προκαλεί επίσης, όπως εξήγησε η Ελι Σλάιν, «η τάση ομαλοποίησης της Ακροδεξιάς. Σκοπεύουν, όντως, τα μέλη του Λαϊκού Κόμματος να προδώσουν την παράδοση και την πολιτική τους κουλτούρα ολισθαίνοντας προς τους εθνικιστές;», διερωτήθηκε σχετικά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πρόκειται να επικυρωθεί η υποψηφιότητα του ευρωπαίου επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νίκολας Σμιτ (από το Λουξεμβούργο) ως επικεφαλής της λίστας (spitzenkandidat) του PSE και να συζητηθεί το μανιφέστο του κόμματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της La Repubblica, οι σοσιαλιστές ηγέτες θα επιδιώξουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο παραδοσιακά «αριστερά» ζητήματα, όπως στέγαση, τα δικαιώματα των εργαζομένων, η καταπολέμηση της ακρίβειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ενα ζήτημα που το PSE θα ήθελε να αποφύγει να θίξει, παρότι θα κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία, είναι το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων. Και θα ήθελε να το αποφύγει για διάφορους λόγους: διότι η ΕΕ πρόκειται να υιοθετήσει την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου, επειδή είναι το κύριο θέμα της Δεξιάς, αλλά κυρίως επειδή η Αριστερά συνεχίζει να μην έχει ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά τη διαχείρισή του.

Το «παρών» στη σοσιαλιστική μάζωξη στη Ρώμη θα δώσει και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, η οποία κατάφερε να νικήσει τη Δεξιά στην πατρίδα της, υιοθετώντας, όμως, μια σκληρή γραμμή όσον αφορά τη μετανάστευση. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος της La Repubblica «η Φρεντέρικσεν είναι ένα φάντασμα που πλανάται πάνω από την “κόκκινη Ευρώπη”», καθώς πρόσφατα, μιλώντας στους Finacial Times, η δανή πρωθυπουργός έσπασε και ένα άλλο ταμπού, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες, ούτως ώστε να αυξήσει τις αμυντικές.

Οσον αφορά τις εκλογές του Ιουνίου, η πρόκληση για το PSE θα είναι να σταματήσει την αιμορραγία ψήφων. Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες να πέφτουν από τις σημερινές 154 έδρες στις 140: θα παρέμεναν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Ευρώπη, αλλά σε ένα Κοινοβούλιο στο οποίο η Ακροδεξιά των συντηρητικών και των ταυτοτιστών θα μπορούσε να έχει κερδίσει 36 επιπλέον έδρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...