330
Αδεια πλατεία στη Στοκχόλμη, αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει συστάσεις μόνο για αποφυγή μετακινήσεων | Ali Lorestani/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Παίζει η κυβέρνηση «ρώσικη ρουλέτα» με τον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 14:09
Αδεια πλατεία στη Στοκχόλμη, αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει συστάσεις μόνο για αποφυγή μετακινήσεων
|Ali Lorestani/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Παίζει η κυβέρνηση «ρώσικη ρουλέτα» με τον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 14:09

Αντιδράσεις από τον επιστημονικό κόσμο συναντά η τακτική της σουηδικής κυβέρνησης απέναντι την πανδημία του κορονοϊού, καθώς η Στοκχόλμη μοιάζει να επιζητεί την απόκτηση ανοσίας από την πλειονότητα του πληθυσμού, ενώ προστατεύει τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Είναι μια προσέγγιση που ακολουθούσε αρχικά και η Βρετανία, πριν κάνει στροφή 180 μοιρών και προχωρήσει σε γενικό λουκέτο, αργότερα από άλλες χώρες. Η τακτική της ανοσίας της αγέλης μπορεί να υπερφορτώσει τα συστήματα υγείας με ασθενείς και να προκαλέσει την κατάρρευσή τους.

Επιδημιολόγοι και άλλοι επιστήμονες της υγείας στη Σουηδία καταγράφουν την ανησυχία τους, γράφει ο Guardian, καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βάζει την «υγεία» της οικονομίας πάνω από τη δημόσια – μια τακτική που μοιάζει να θέλει να ακολουθήσει και ο Τραμπ.

«Είμαστε σχεδόν η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη μόλυνση», ανέφεραν σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που έφερε στο φως το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT. Θεωρούν μάλιστα, σε άρθρα τους, ότι η χώρα είναι μερικές εβδομάδες πίσω από την Ιταλία και ότι πρέπει να αλλάξει στρατηγική. «Παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον πληθυσμό», εξηγούν.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόφβεν κάλεσε την Κυριακή τους Σουηδούς να δείξουν ατομική ευθύνη για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού, καθώς παράλληλα αυξάνονται οι αριθμοί όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα, όπως σημειώνει ο Guardian, έκανε λόγο για μια αποφασιστική στιγμή που απαιτεί θυσίες και για καλό των πολιτών, αλλά και της χώρας. «Ολοι πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους. Γνωρίζω ότι είναι ενοχλητικό, αλλά τώρα είναι απαραίτητο», είπε.

Μέχρι τη Δευτέρα η Σουηδία είχε λίγο περισσότερα από 2.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 25 θανάτους. Εχουν κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια, απαγορεύτηκε η συνάθροιση άνω των 500 ατόμων και έχει γίνει απλώς σύσταση στους πολίτες να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις. Ακόμη, οι άνω των 70 ετών και όσοι αισθάνονται άσχημα καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους.

Παρά ταύτα, η χώρα δεν προχώρησε σε ανακοινώσεις πιο σκληρών μέτρων για τις μετακινήσεις, τα οποία έχουν λάβει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...