307
Η Μαγκνταλένα Αντερσον (δεξιά) δέχεται το χειροκρότημα των βουλευτών μετά τη δεύτερη εκλογή της στο πρωθυπουργικό αξίωμα, τη Δευτέρα | Jonas Ekstromer /TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Ξανά πρωθυπουργός η Μαγκνταλένα Αντερσον

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 15:26
Η Μαγκνταλένα Αντερσον (δεξιά) δέχεται το χειροκρότημα των βουλευτών μετά τη δεύτερη εκλογή της στο πρωθυπουργικό αξίωμα, τη Δευτέρα
|Jonas Ekstromer /TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Ξανά πρωθυπουργός η Μαγκνταλένα Αντερσον

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 15:26

Τις τελευταίες έξι ημέρες, η Μαγκνταλένα Αντερσον έχει προλάβει να εκλεγεί δύο φορές πρωθυπουργός της Σουηδίας και ενδιάμεσα να υποβάλει την παραίτησή της.

Την Δευτέρα, το σουηδικό κοινοβούλιο την εξέλεξε και πάλι πρωθυπουργό στη θέση του Στέφαν Λεβέν, που αποχώρησε από την πολιτική. Αυτή τη φορά, η 54χρονη Αντερσον θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα αποτελείται μόνο από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η νέα πρωθυπουργός, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Σουηδίας, εξελέγη αρχικά το πρωί της Τετάρτης, όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί επτά ώρες αργότερα, έπειτα από μια πολιτικά εφιαλτική ημέρα, η οποία στιγματίστηκε από την ήττα για τον προϋπολογισμό της και την αποχώρηση των Πρασίνων από την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είχε δηλώσει ότι αυτές οι κοινοβουλευτικές αναταραχές «μοιάζουν ακατανόητες στον σουηδικό λαό και πλήττουν την εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα».

Ο ίδιος αφού μίλησε με τους αρχηγούς των κομμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προθέσεις τους δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την εκλογή της Αντερσον και έτσι τη Δευτέρα, η πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε -και έλαβε- εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέχουν 100 έδρες στο κοινοβούλιο των 349 εδρών και θα εξαρτώνται από αρκετά άλλα κόμματα προκειμένου να εφαρμόσουν πολιτική. Από το 1979, δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση με τόσο μικρή υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

Περιπλέκοντας την εικόνα, η Aντερσον θα πρέπει να κυβερνήσει με έναν προϋπολογισμό ο οποίος έχει διαμορφωθεί εν μέρει από τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα, περιλαμβανομένου του αντιμεταναστευτικού Σουηδοί Δημοκράτες, τα εκλογικά κέρδη των οποίων την τελευταία δεκαετία βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αναταραχής στη Σουηδία.

Η αδύναμη θέση της πρωθυπουργού οφείλεται σε ένα τελματωμένο κοινοβούλιο όπου ούτε η κεντροαριστερά ούτε η κεντροδεξιά μπορούν να συγκροτήσουν πλειοψηφία από μόνες τους.

Οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν το πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις με 25%, ποσοστό όμως από τα χαμηλότερα στην ιστορία τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...