214
Η Μαγκνταλένα Αντερσον σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την εκλογή της στην πρωθυπουργία. Θέση από την οποία παραιτήθηκε! | Erik Simander /TT News Agency/via REUTERS

Τραγέλαφος στη Σουηδία: Παραιτήθηκε ύστερα από… οκτώ ώρες στην πρωθυπουργία η Μαγκνταλένα Αντερσον

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 19:21
Η Μαγκνταλένα Αντερσον σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την εκλογή της στην πρωθυπουργία. Θέση από την οποία παραιτήθηκε!
|Erik Simander /TT News Agency/via REUTERS

Τραγέλαφος στη Σουηδία: Παραιτήθηκε ύστερα από… οκτώ ώρες στην πρωθυπουργία η Μαγκνταλένα Αντερσον

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 19:21

Οκτώ ώρες, ίσως και λιγότερο. Τόσο έμεινε στη θέση της πρωθυπουργού της Σουηδίας η Μαγκνταλένα Αντερσον, η οποία λίγες ώρες αφότου εξελέγη στο αξίωμα σε μια ιστορική συνεδρίαση του κοινοβουλίου, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί, αφού οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, οδηγώντας στην έξοδο από αυτήν το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων!

«Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται» σχολίασε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σουηδίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης.

Ο προϋπολογισμός ήταν ουσιαστικά κείμενο της Αντερσον, η οποία προτού εκλεγεί πρωθυπουργός ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Είπα στον πρόεδρο (του κοινοβουλίου) ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό επειδή καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο κοινοβούλιο.

«Θέλαμε να έχουμε την έγκριση ώστε να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές. Δεν είναι δουλειά του κόμματος των Πρασίνων να εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό τον οποίο διαπραγματεύτηκαν οι Σουηδοί Δημοκράτες», είπε η συμπρόεδρος του κόμματος, Μάρτα Στεβένι.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης απορρίφθηκε, ενώ πέρασε το αντίστοιχο νομοσχέδιο που προωθούσαν τρία δεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News