310
Βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών χειροκροτούν την ανακήρυξη της Μαγκνταλένα Αντερσον (κάτω δεξιά) σε πρωθυπουργό της Σουηδίας | Erik Simander /TT News Agency/via REUTERS

Ιστορική στιγμή: Η Αντερσον έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 12:12
Βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών χειροκροτούν την ανακήρυξη της Μαγκνταλένα Αντερσον (κάτω δεξιά) σε πρωθυπουργό της Σουηδίας
| Erik Simander /TT News Agency/via REUTERS

Ιστορική στιγμή: Η Αντερσον έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 12:12

Η Μαγκνταλένα Αντερσον, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία, έγινε την Τετάρτη η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρωθυπουργός της σκανδιναβικής αυτής χώρας, μετά την ψήφισή της από το κοινοβούλιο.

Επειτα από πολλές ημέρες αβέβαιων διαπραγματεύσεων, συνηθισμένες για τη σουηδική πολιτική, η Αντερσον συγκέντρωσε 117 ψήφους και εξελέγη πρωθυπουργός, αφού το βράδυ της Τρίτης, το  Αριστερό Κόμμα συμφώνησε να τη στηρίξει.

Η 54χρονη υπουργός Οικονομικών διαδέχεται έτσι τον Στέφαν Λεβέν στην πρωθυπουργία, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία, έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Αν και πρωταθλήτρια της ισότητας των δύο φύλων, η Σουηδία δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργό, αντίθετα με άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Βάσει της χθεσινοβραδινής συμφωνίας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και του Αριστερού Κόμματος, περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται κατά 1.000 κορόνες (περίπου 100 ευρώ) τον μήνα. Η Αντερσον κέρδισε επίσης τη στήριξή τους για τον προϋπολογισμό της για το 2022, η ψήφιση του οποίου στο κοινοβούλιο αναμένεται να είναι δύσκολη.

Τώρα, μια ακόμη πρόκληση αναμένει την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών: να πείσει τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν το κόμμα της στην εξουσία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν το ισχυρότερο κόμμα στη Σουηδία, όμως συγκεντρώνουν περίπου το 25% της πρόθεσης ψήφου, κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει ποτέ.

Ο μεγάλος αντίπαλός τους είναι το συντηρητικό κόμμα των Μετριοπαθών. Οι Μετριοπαθείς έχουν προσεγγίσει το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) και δηλώνουν έτοιμοι να κυβερνήσουν με τη στήριξή του στο κοινοβούλιο.

Προκειμένου να ενισχύσει το κόμμα της, η Αντερσον έχει θέσει τρεις προτεραιότητες: «Να ανακτήσει τον δημοκρατικό έλεγχο» των σχολείων, του συστήματος υγείας και των οίκων ευγηρίας μετά το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων, να καταστήσει τη Σουηδία πρωταθλήτρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να πατάξει τον βίαιο πόλεμο των συμμοριών στη Σουηδία, που έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...