480
Eναέρια άποψη μετά τις πλημμύρες στο Ερφσταντ της Γερμανίας | REUTERS/Rhein-Erft-Kreis

Σοκαρισμένοι οι κλιματολόγοι από τις πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 14:01
Eναέρια άποψη μετά τις πλημμύρες στο Ερφσταντ της Γερμανίας
|REUTERS/Rhein-Erft-Kreis

Σοκαρισμένοι οι κλιματολόγοι από τις πλημμύρες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2021, 14:01

Παρόλη την παγκόσμια συζήτηση πολλών ετών για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, κανείς δεν περίμενε τη σφοδρότητα των βροχοπτώσεων αυτό το τριήμερο στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές, δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους.

Ακόμα και ειδικοί στο κλίμα επιστήμονες δηλώνουν σοκαρισμένοι από τα γεγονότα. Ρεκόρ αιώνων έσπασαν σε μία μεγάλη έκταση και μάλιστα ελάχιστες ημέρες μετά από πρωτοφανείς καύσωνες στη Βόρεια Αμερική.

Σε τμήματα της Γερμανίας έπεσαν 148 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο σε 48 ώρες, όπου συνήθως πέφτουν 80 λίτρα όλο τον Ιούλιο. Μόνο στην περιοχή της Κολωνίας, έπεσαν 154 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 95 χιλιοστά.

«Εκπλήσσομαι από το πόσο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ ήταν η βροχόπτωση. Δεν είναι μόνο η ποσότητα, αλλά η έκταση και η ταχύτητα. Το φαινόμενο αυτών των ημερών είναι εντελώς ασυνήθιστο για αυτή την περιοχή. Είχε μεγάλη διάρκεια και επηρέασε μία μεγάλη περιοχή», είπε στον Guardian ο Ντίτερ Γκέρτεν, καθηγητής παγκόσμιας αλλαγής στην κλιματολογία και υδρολογία στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Επίδραση του Κλίματος, στο Πότσνταμ.

«Με την κλιματική αλλαγή περιμένουμε όλα τα υδρο-μετεωρολογικά φαινόμενα να γίνουν πιο ακραία. Αυτό που βλέπουμε στη Γερμανία συνάδει με αυτό το μοτίβο», πρόσθεσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κοπέρνικος για την Κλιματική Αλλαγή στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προγνώσεων.

Πλημμυρισμένος δρόμος στο Ερφσταντ της Γερμανίας | REUTERS/Thilo Schmuelgen

Τα επτά θερμότερα έτη στον κόσμο έχουν καταγραφεί μετά το 2014, λόγω της παγκόσμιας αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, που οφείλεται στις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων, τις εξατμίσεις των μηχανών, τις δασικές πυρκαγιές και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα υπολογιστικά μοντέλα προβλέπουν ότι όλα αυτά θα προκαλέσουν περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και πιο συχνά.

Τα ρεκόρ πέφτουν το ένα μετά το άλλο αυτό το καλοκαίρι, στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Είναι τόσα πολλά, λένε οι ειδικοί, που πλέον δεν αποτελούν είδηση. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε θερμοκρασία 54,4 βαθμών Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για την μεγαλύτερη αξιόπιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά, στον πλανήτη.

«Και δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ. Τρομακτικά ρεκόρ έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Ευρώπη και τη Σιβηρία. Δεν είναι τοπικό το φαινόμενο, είναι μέρος ενός συνολικού παγκόσμιου μοτίβου», είπε ο Ντάνιελ Σουέιν, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες.

Ρεκόρ σημειώθηκαν πρόσφατα και στην Ινδία, το Πακιστάν, τη Λιβύη με τρομακτικά υψηλές θερμοκρασίες, ενώ στο Τόκιο και Στο Λονδίνο, πρόσφατα είδαν τις πιο έντονες βροχοπτώσεις από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Καιρικά φαινόμενα που παλιά βλέπαμε μία φορά στα 100 χρόνια, τώρα είναι συνηθισμένα.

Ειδικοί ερευνούν αν τα φαινόμενα είναι μη γραμμικά, δηλαδή αν δεν υπάρχει μία αναμενόμενη σταδιακή εξέλιξη, αλλά αν λόγω της τήξης των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο, γίνονται ολοένα και πιο ακραία.

«Χρειαζόμαστε καλύτερα μη γραμμικά μοντέλα. Εμείς οι επιστήμονες έχουμε εκπλαγεί τα τελευταία χρόνια από κάποια φαινόμενα, που συνέβησαν νωρίτερα και ήταν πιο συχνά και πιο έντονα από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε ο Γκέρτεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...